Obavijesti

News

Komentari 5

Đerek reagirala na presudu: Još ću intenzivnije raditi na borbi protiv korupcije, uložit ću žalbu

Đerek reagirala na presudu: Još ću intenzivnije raditi na borbi protiv korupcije, uložit ću žalbu

U obrazloženju nepravomoćne presude stoji kako je sud utvrdio da Đerek prije donošenja odluke o otkazu nije poduzela ni unutarnje niti vanjsko prijavljivanje nepravilnosti sukladno ZZPN-u

VIDEO

Općinski radni sud u Zagrebu nepravomoćnom presudom utvrdio je da bivša zaposlenica Državnih nekretnina Maja Đerek nije dokazala da je prije otkaza poduzela unutarnje ili vanjsko prijavljivanje nepravilnosti pa samim time nije zviždačica i ne uživa zaštitu iz zakona o zviždačima.

Općinski radni sud je krajem ožujka odbio tužbeni zahtjev Đerek kojim tvrdi da su Državne nekretnine počinile štetnu radnju sukladno Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (ZZPN) time što su joj dale otkaz. 

U obrazloženju nepravomoćne presude stoji kako je sud utvrdio da Đerek prije donošenja odluke o otkazu nije poduzela ni unutarnje niti vanjsko prijavljivanje nepravilnosti sukladno ZZPN-u, odnosno Pravilniku Državnih nekretnina te da stoga Đerek nije prijavitelj nepravilnosti i ne uživa zaštitu na temelju odredaba zakona o zviždačima.

Općinski sud nepravomoćno presudio: Maja Đerek ne uživa zaštitu iz zakona o zviždačima
Općinski sud nepravomoćno presudio: Maja Đerek ne uživa zaštitu iz zakona o zviždačima

Na presudu je sada reagirala i sama Đerek i to priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

- Danas je u medijima objavljeno da je sud nepravomoćno odlučio o mojim prijavama nezakonitosti u tvrtki Državne nekretnine. Nažalost, ovakva odluka suda je bila potpuno očekivana te ću se na nju žaliti. Možda ću razočarati neke dušebrižnike, ali namjeravam još intenzivnije raditi u svojoj borbi da dokažem kako i što se radi(-lo) u tvrtki Državne nekretnine, kao što ću još intenzivnije raditi na borbi protiv korupcije na svim razinama.

Međutim, čak i u ovakvoj Republici AP uspjela sam, uz sva podmetanja prokazanih vladajućih struktura, izboriti sljedeće:

1. U puno značajnijem radnom sporu, a koji je vođen puno temeljitije  - nepravomoćno sam dobila sudsku potvrdu da mi je uručen nezakoniti otkaz, uz odluku suda da me se treba vratiti na staro radno mjesto i uz jasno navođenje kako mi nikada nije uručena niti jedna opomena za kršenje radnih obveza. Toliko o navodima o "skrivljenom ponašanju". Još uvijek čekam pravomoćnost presude, iako je prošlo gotovo dvije i pol godine od pokretanja postupka. Zakonski rok za donošenje prvostupanjske odluke je 6 mjeseci, a drugostupanjske odluke 30 dana.

2. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa službeno je potvrdilo moje navode oko nepropisne dodjele stana ministru Banožiću samome sebi te je ministar kažnjen od strane Povjerenstva.

Maja Đerek: Upravljanje državnom imovinom je neučinkovito i potiče korupciju
Maja Đerek: Upravljanje državnom imovinom je neučinkovito i potiče korupciju

3. Nedavno objavljeni poražavajući nalaz Državne revizije o radu tvrtke Državne nekretnine potvrđuje sve moje navode kako se neodgovorno gospodari s najvrjednijom državnom imovinom, dok se drugi građani doživotno zadužuju za iste ili borave po kontejnerima. Sve što je Državna revizija utvrdila, navela sam već prije u kaznenoj prijavi USKOK-u. USKOK šuti već godinu i pol dana.

Već duže vremena javno ukazujem na apsurdnost postojećeg Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji je skrojen upravo tako da ne (!) štiti zviždače. Da je tome uistinu tako najbolje dokazuje i sudska praksa budući da tadašnji Zakon do sada nije pravno zaštitio niti jednog građanina koji se pozvao na njega ! Na takvu jalovost  vladajućim strukturama sam javno ukazivala prošle godine u Saboru kada se donosio novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Međutim, nikakve stvarne promjene nisu učinjene niti u novom Zakonu. Nije teško odgonetnuti zašto je tome tako.

Đerek će prijaviti ravnatelja CERP-a zbog Petrokemije: Čak 333 mil. kuna je izgubila država
Đerek će prijaviti ravnatelja CERP-a zbog Petrokemije: Čak 333 mil. kuna je izgubila država

Konkretno, u ovom sporu koji sam pokrenula, sutkinja nije htjela uvažiti činjenicu da sam uočene nepravilnosti prijavila Nadzornom odboru tvrtke, već se držala Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji je tada bio na snazi i u kojem stoji da sam nepravilnosti morala striktno prijaviti tzv. povjerljivoj osobi u tvrtki Državne nekretnine. Naravno, u Zakonu ne piše koga se smije postaviti na tu poziciju što je tadašnja direktorica Renata Sabo  iskoristila da na tu funkciju imenuje svoju obiteljsku prijateljicu koju je upravo ona zaposlila u Državnim nekretninama. Zgodno, zar ne ?

Svojim dosadašnjim radom sam pokazala da nisam osoba koja krši radne obveze, nego netko tko ne postupa nezakonito ni pod koju cijenu - pa niti po cijenu otkaza !

Đerek: Ako je Banožić govorio istinu, zašto se skriva umjesto da kao hrabri lovac to i dokaže?
Đerek: Ako je Banožić govorio istinu, zašto se skriva umjesto da kao hrabri lovac to i dokaže?

Indikativno je kako je ova nepravomoćna presuda ekspresno dostavljena državnoj novinarskoj agenciji Hini, iako još ni sama nisam zaprimila navedenu sudsku odluku. Nekome se jako žurilo da ovu nepravomoćnu presudu iskoristi za moju profesionalnu diskvalifikaciju, ali obzirom da nemaju druge - nije im za zamjeriti.

Također je indikativna i gromoglasna tišina iz DORH-a i USKOK-a vezano za opsežnu kaznenu prijavu koju sam podnijela prije gotovo godinu i pol dana. U njoj se spominju neki bliski suradnici gospodina AP.  Nadajmo se da će ih poražavajući nalaz Državne revizije bar malo probuditi.

Do tada, uživajmo u Republici AP ! - stoji u priopćenju Maje Đerek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca