Obavijesti

News

Komentari 3

Deseci tisuća tona medicinskog otpada koji se stvorio u tijekom covida prijete zdravlju i okolišu

Deseci tisuća tona medicinskog otpada koji se stvorio u tijekom covida prijete zdravlju i okolišu

Taj materijal, od kojega dio može biti zarazan jer koronavirus može preživjeti na površinama, potencijalno izlaže zdravstvene radnike riziku od opeklina, uboda igala i bolesti izazvanim klicama

VIDEO

Nagomilane odbačene štrcaljke, korišteni kompleti za testiranje i bočice cjepiva u pandemiji covida-19 stvorili su desetke tisuća tona medicinskog otpada koji prijeti ljudskome zdravlju i okolišu, upozorava se u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije u utorak.

Taj materijal, od kojega dio može biti zarazan jer koronavirus može preživjeti na površinama, potencijalno izlaže zdravstvene radnike riziku od opeklina, uboda igala i bolesti izazvanim klicama.

Zajednice u blizini loše upravljanih odlagališta također mogu biti pogođene kontaminiranim zrakom zbog spaljivanja otpada, loše kvalitete vode ili nametnika koji prenose bolesti, dodaje se.

U izvješću se poziva na reformu i ulaganja, uključujući smanjenje upotrebe ambalaže koja je izazvala navalu za plastikom te korištenje zaštitne opreme izrađene od materijala koji se može ponovno koristiti i reciklirati.

Procjenjuje se da je oko 87.000 tona osobne zaštitne opreme (PPE), ili ekvivalent težine nekoliko stotina plavih kitova, naručeno preko portala UN-a od sredine 2021. - od kojih je većina završila kao otpad.

U izvješću se također spominje oko 140 milijuna testnih kompleta s potencijalom za stvaranje 2600 tona uglavnom plastičnog smeća i dovoljno kemijskog otpada da se napuni trećina olimpijskog bazena.

Osim toga, procjenjuje se da je oko 8 milijardi doza cjepiva primijenjenih na globalnoj razini proizvelo dodatnih 144. 000 tona otpada u obliku staklenih bočica, štrcaljki, igala i sigurnosnih kutija.

U izvješću WHO-a nisu navedeni konkretni primjeri gdje je došlo do najvećeg gomilanja, ali se referira na probleme kao što je ograničena obrada i odlaganje otpada u ruralnoj Indiji, kao i velike količine fekalnog mulja iz karantenskih objekata na Madagaskaru.

Čak i prije pandemije, oko trećine zdravstvenih ustanova nije bilo opremljeno za rukovanje postojećim količinama otpada, rekao je WHO. To je čak 60 posto u siromašnim zemljama, navodi se u izvješću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...