Obavijesti

News

Komentari 3

Deset žena iz Hrvatske godišnje zakinu za zahvat i povrat novca

Deset žena iz Hrvatske godišnje zakinu za zahvat i povrat novca

HZZO nikad nije platio prekid trudnoće jer doktori ne šalju službeno pacijentice izvan Hrvatske

VIDEO

Za povrat novca utrošenog na liječenje izvan Republike Hrvatske liječnici moraju pacijenta službeno poslati te to napisati i na papir. Isto vrijedi za prekid trudnoće nakon 10. tjedna, koji se prema hrvatskim zakonima može i mora izvesti u Hrvatskoj. To je prije dva tjedna izjavio i ministar zdravstva Vili Beroš prije nego što je potpuno okrenuo ploču.

- Svakoj ženi u Hrvatskoj mora biti omogućen prekid trudnoće i nakon isteka deset tjedna ako za to postoje medicinski razlozi - stajalo je u prvom priopćenju Ministarstva zdravstva o slučaju Mirele Čavajde.

Odvjetnica Vanja Jurić: Mireli i njenoj obitelji najpotrebniji je sad mir, ići će u Ljubljanu
Odvjetnica Vanja Jurić: Mireli i njenoj obitelji najpotrebniji je sad mir, ići će u Ljubljanu

Nakon tjedana neistina, pogrešnog informiranja javnosti o tome kako se provodi prekid trudnoće nakon 22. tjedna iz usta dr. Ćorušića, šefa KBC-a Zagreb i ponovnog pregleda, koji je Čavajda sama platila, odobrili su joj prekid trudnoće u Hrvatskoj. Upućena je da se javi jednoj od četiri bolnice u Zagrebu, a kad se javila Petrovoj, rekli su joj da nemaju stručnjake ni kapacitete za njen slučaj. Nekoliko sati nakon toga oglasio se i ministar.

- Gospođi je ponuđeno sve što joj struka u Hrvatskoj u ovom trenutku može ponuditi. To je inducirani porod tijekom kojeg bi dijete, zbog svog stanja vjerojatno preminulo - rekao je.

Dakle, zahvat koji nije po standardima struke niti se tako uči na specijalizaciji, kako kažu ginekolozi s kojima smo razgovarali. Umjesto toga, Čavajda će u Sloveniju.

- Podržavam ono što je sa stručnog aspekta za gospođu najbolje, kao i njenu odluku. Ako je odluka gospođe Čavajde da se zahvat učini izvan Hrvatske, zdravstveni sustav će to podržati te će troškove snositi HZZO kao i kod svih drugih slučajeva kad se medicinski zahvati hrvatskih osiguranika iz opravdanih razloga obavljaju u inozemstvu - rekao je Beroš.

Isto je rekao i za portal Lupiga 2020. godine kad je izjavio i da se hrvatski ginekolozi školuju i za prekid trudnoće i pobačaj.

- Siguran sam da edukacija liječnika ginekologa uključuje i stjecanje znanja i vještina za obavljanje prekida trudnoće - izjavio je.

Pitali smo HZZO koliko prekida trudnoće su dosad refundirali ženama koje su poslane izvan Hrvatske.

Zašto na Svetom Duhu imaju kapelana, ali ne i psihologa?
Zašto na Svetom Duhu imaju kapelana, ali ne i psihologa?

- Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ni u jednom slučaju nije financirao prekid trudnoće izvan Republike Hrvatske niti izvršio refundaciju takvog postupka - odgovorili su kratko.

Ta informacija je neobična ako uzmemo u obzir da Slovenci kažu kako im iz Hrvatske dođe oko deset žena godišnje i traži ovaj zahvat. Drugim riječima, te žene same plaćaju 5000 eura nešto što u Hrvatskoj po zakonu mogu i moraju dobiti. No da bi dobile refundaciju iz HZZO-a, liječnici ih moraju službeno poslati van. A prema primjeru gospođe Čavajde i drugih, umjesto da to rade po zakonu, žene neslužbeno i ispod stola šalju u Sloveniju. Tako liječnici ne moraju izvoditi zahvate za koje su školovani i plaćeni, ne moraju se pravdati ni ministarstvu ni HZZO-u jer bi godišnje zbog toga plaćali oko 50.000 eura, a žene su prepuštene same sebi, ako imaju novca za plaćanje zahvata koji im može spasiti život.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa