News

Komentari 105

Deseti Pride došao je podržati i Puljak: 'Split je grad ljubavi'

Deseti Pride došao je podržati i Puljak: 'Split je grad ljubavi'

Splitska Povorka ponosa iz centra grada krenula je u 18 sati. Iako prošlih godina nije billo većih incidenata, prvi splitski Pride ostao je upamćen kao jedan od najnasilnijih

U subotu u 18 sati u užem centru Splita krenuo je deseti Splitski Pride. Policija je u petak najavila kako će čuvati povorku, ali i da će ju snimati cijelim putem.

Na Pride je došao i gradonačelnik Ivica Puljak, a na svom Facebook profilu objavio je fotografiju s opisom: "Split je grad ljubavi". 

Na splitskom Prideu je i ove godine mirno, a svoje oduševljenje nisu sakrivali ni turisti koji su pljeskali okupljenima.

U povorci je bilo oko tristotinjak ljudi, a osim gradonačelnika Puljka, pridružili su se i Ante Tomić te predsjednik Gradskog vijeća Split Jakov Prkić. 

Sve je prošlo bez izgreda, a cijeli skup su čuvali pripradnici interventne policije. 

Prvi Pride nije prošao mirno 

Povorka ponosa koja je krenula iz splitskog Đardina 2011. godine bila je izložena direktnim napadima i uvredama koje su im izvikivali u lice dok su prolazili predviđenom rutom. Kada su prošli pola Marmontove ulice, netko je bacio suzavac, a nakon izlaska na otvoreni prostor na dnu te ulice, prilikom izlaska na splitsku Rivu, počeli su letjeti razni predmeti.

Kamenje, boce, lončanice s cvijećem, sve čega su se napadači na sudionike povorke mogli dohvatiti. Na povorku su bacali i topovske udare, što je sve pridonijelo općem ozračju nekontroliranog nasilja i mržnje. Među pogođenima i ozlijeđenima s razbijenim glavama bilo je i pripadnika novinarskih ekipa.

Policija je oko 400 sudionika povorke evakuirala s Rive i odvela ih u prostorije udruge koja je organizirala povorku u Bosanskoj ulici, gdje su ih držali dok nisu smirili situaciju i osigurali siguran prolaz. Tijekom osiguranja javnog okupljanja te godine bilo je angažirano ukupno 688 policijskih službenika. 

Sljedećih godina do danas povorke su prošle bez incidenata u kojima su sudionici bili direktno izloženi nasilju, ali 2019. godine uoči "Split Pridea" na nadvožnjaku u Ulici Domovinskog rata izvjesili transparent "Only dead gay is OK" (samo mrtav homoseksualac je u redu).

Iako su se u proteklih 10, a zasigurno i 20 godina od održavanja prvog Pridea u Hrvatskoj napravili pomaci za LGBTIQ+ osobe u Hrvatskoj i dalje je mržnja prema osobama drugačije spolne orijentacije velika.

Tome svjedoči i niz napada koji su se dogodili nakon zagrebačke Povorke ponosa održane početkom srpnja kada je i ispred zgrade Hrvatskog državnog arhiva napadnuta i novinarka 24sata. 

Za splitski Pride očekuje se da će proći bez incidenata.

Najčitaniji članci