Obavijesti

News

Komentari 0

Napadače na sudionike Zagreb Pridea terete za zločin iz mržnje

Napadače na sudionike Zagreb Pridea terete za zločin iz mržnje

Četiri muškarca i djevojku policija je kazneno prijavila za nasilničko ponašanje. Palili su zastavu duginih boja te šakama udarali one koji su ih snimali ili pokušali spriječiti

Zagrebačka policija kazneno je prijavila četvoricu muškaraca starih 18, 19, 26 i 39 godina i ženu staru 24 godine zbog nasilničkog ponašanja iz mržnje nad sudionicima Zagreb Pridea. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su da su četvorica muškaraca počinila kazneno djelo nasilničko ponašanje na štetu 22-godišnjaka, a sve iz mržnje prema njegovom spolnom opredjeljenju. 

POGLEDAJTE VIDEO Napad na sudionike Pridea

Pokretanje videa ...

Sumnjiče ih da su 3. srpnja 2021. oko 22.30 sati došli na Trg Marka Marulića u Zagrebu znajući da će se tamo okupljati sudionici Zagreb Pridea nakon završetka javnog okupljanja. Prišli su 22-godišnjaku koji je sjedio na stepenicama i počeli ga vrijeđati. U jednom trenutku 39-godišnjak ga je udario šakom u sljepoočnicu. Potom je uzeo zastavu duginih boja koju je mladić odložio na tlo kraj sebe te ju je predao ostalima. Dok su oni zastavu držali u rukama, 39-godišnjak ju je pokušao zapaliti upaljačem te je prskao sprejom. 

- Takvim drskim ponašanjem te nasiljem na javnome mjestu, a koje je počinjeno zbog spolnog opredjeljenja oštećenoga, osumnjičeni su ga doveli u ponižavajući položaj - naveli su iz zagrebačke policije. 

Zapalili LGBT zastavu, a našoj novinarki dali šaku u glavu kad ih je snimala. Policija je gledala
Zapalili LGBT zastavu, a našoj novinarki dali šaku u glavu kad ih je snimala. Policija je gledala

Također, 24-godišnjakinju sumnjiče za kaznena djela nasilničkog ponašanja počinjenog iz mržnje na štetu 21-godišnjakinje i 32-godišnjaka. Naime, u trenutku paljenja zastave duginih boja, prišla je 21-godišnjaku koji je događaj fotografirao te počela na njega vikati i vrijeđati ga, nakon čega ga je šakom udarila u čelo. 

Potom je, sumnja se, prišla 32-godišnjakinji, koja je svojim mobitelom snimala paljenje zastave, te ju vrijeđala i udarila ju po desnoj strani lica. Isto tako, 24-godišnjakinju sumnjiče za nasilničko ponašanje na štetu 26-godišnjakinje. I ona je mobitelom snimala paljenje zastave, a 24-godišnjakinja ju je počela vrijeđati te ju udarila šakom u čelo. 

Nakon što osumnjičene ispitaju u nadležnom Državnom odvjetništvu, odlučit će hoće li protiv njih zatražiti određivanje istražnog zatvora i po kojoj osnovi. Iz zagrebačke policije napomenuli su i da tijekom samog okupljanja nije bilo nikakvih incidenata. Napadi su počeli nakon završetka programa Povorke ponosa, kad se dio mladih spontano okupio oko zgrade Državnog arhiva. Požalili su se i da je policija bila ondje, ali nije spriječila napade.