News

Komentari 0

VIDEO Napala novinarku šakom u glavu, pustili su je na slobodu

VIDEO Napala novinarku šakom u glavu, pustili su je na slobodu

KLASIFIKACIJA Da su nasilnicu (24) teretili za kazneno djelo prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa, prijetila bi joj veća kazna. Policija je zaključila da nije znala da napada novinarku

Zagrebačka policija ispitala je četvero muškaraca u dobi od 18, 19, 26 i 39 godina i ženu (24) zbog nasilničkog ponašanja nad sudionicima Zagreb Pridea. Terete ih za zločin iz mržnje.

Pogledajte video: Sramotan i kukavički napad

Articles

Policija: Nije znala da napada novinarku

Djevojku (24) koja je šakom u glavu udarila novinarku 24sata dok je obavljala svoj posao pustili su na slobodu, zajedno s najmlađim napadačem. Preostala trojica ostaju u istražnom zatvoru.

Svi su dobili kaznene prijave.

Do tri godine zatvora za napad na novinare

Zašto je žena koja je šakom u glavu udarila novinarku na slobodi?

Jer je policija zaključila da osumnjičena nije znala da napada novinarku.

Naime, kazneno djelo prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa ili je u javnoj službi, u zakon je uvedeno početkom 2020. godine. Njime je predviđena kazna do tri godine zatvora za onoga tko bude proglašen krivim za ovu prisilu, a ako je žrtva u napadu ozlijeđena, propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Radila je svoj posao, dobila je šaku u glavu

Kazneno djelo uvršteno je u Zakon kako bi se moglo sankcionirati one koji nasrću na ljude dok rade svoj posao - poput vozača u javnom prijevozu, učitelja, socijalnih radnika, ali i novinara.

Prva takva prijava išla je protiv dvojice muškaraca koji su lani u travnju napali novinarku Dalmatinskog portala koja je pratila održavanje mise u crkvi u Splitu i nepridržavanja mjera koje je za suzbijanje širenja Covida-19 propisao nacionalni stožer.

No policija nasilnicu nije prijavila po tom zakonu, već za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavka 1. Kaznenog zakona.

Pogledajte video: Napala novinarku, na slobodi je

Podsjećamo, nakon Povorke ponosa u Zagrebu prošli vikend došlo je do nekoliko incidenata.

U jednom od njih ispred Državnog arhiva, gdje su se mladi spontano okupili, skupina huligana otela je mladiću LGBT zastavu i napala ga.

Pokušali su i zapaliti zastavu, a djevojka u njihovom društvu nasrnula je na novinarku 24sata.