Obavijesti

News

Komentari 37

Digli optužnicu protiv 20 ljudi, medicinska sestra priznala da je lažirala 3 tisuće covid potvrda

Digli optužnicu protiv 20 ljudi, medicinska sestra priznala da je lažirala 3 tisuće covid potvrda

USKOK je optužio ukupno 181 osobu za nabavu lažnih COVID potvrda za minimalno 100 eura po osobi od jedne zagrebačke medicinske sestre

VIDEO

Nema kraja USKOK - ovoj akciji 'Lažne CODIV potvrde'. Nakon što su u srijedu podigli optužnicu protiv 20 - ero ljudi zbog davanja mita kako bi im se lažno upisalo da su cijepljeni, danas ih je optuženo dodatnih 20. 

- Optužnicom se okrivljenici terete da su, u razdoblju od rujna do listopada 2021. u Zagrebu, iako su znali da nisu cijepljeni protiv Covida-19 i da stoga nemaju pravo na EU digitalnu COVID potvrdu, od posrednika zatražili da im kod osobe ovlaštene za upis cijepljenja u informacijski sustav Ministarstva zdravstva ishode upis cijepljenja kako bi pribavili navedenu potvrdu. Nakon toga su posrednici od medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja Zagreb-Zapad zatražili da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su okrivljenici cijepljeni. Pritom su medicinskoj sestri predali osobne podatke okrivljenika i najmanje 100,00 eura koje su prethodno pribavili od njih. Medicinska sestra je zatim u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upisala da su okrivljenici cijepljeni, na temelju kojih upisa su okrivljenicima neosnovano izdane EU digitalne COVID potvrde - stoji u priopćenju.

Muljanje s COVID potvrdama: USKOK je podignuo optužnicu protiv još 20 osoba u Zagrebu
Muljanje s COVID potvrdama: USKOK je podignuo optužnicu protiv još 20 osoba u Zagrebu

Prema tužiteljstvu, optuženi su preko posrednika u jednom kafiću slali podatke i novce 'doktorici Petri', medicinskoj sestri u Domu zdravlja Zagreb - Zapad. Ona je onda u informacijski sustav Ministarstva zdravstva upisala da su okrivljenici cijepljeni. Sve to je radila za minimalno 100 eura po osobi. Na temelju tih podataka optuženima su izdane digitalne COVID potvrde koje su jedan period bile uvjet za putovanja, odlazak na događaje i kretanje među većim skupinama ljudi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Imam dvije persone za cijepljenje.... COVID potvrde kupujem od "doktorice Petre" koja unosi podatke u sustav... Sada mi frend javlja  da ima 32.000 kuna za 16 osoba i može odmah dati pare za sve njih....Ne mora se cijepiti, samo se mora imati para...  - stoji u porukama pronađenima u mobitelu jednog od optuženika. 

Pale prve nagodbe

Od ukupno 181 osobe, za sad je njih 16 priznalo krivnju i nagodilo se s tužiteljstvom. Trinaestoro je osuđeno na uvjetne kazne od šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, a morali su platiti i po 100 eura troška sudskog postupka. 

USKOK je sve otkrio kad je medicinska sestra prvi put uhićena zbog krivotvorenja podataka o cijepljenju. Tereti ju se da je od 17. svibnja do 15. studenoga 2021. godine unijela u sustav da je lažno cijepila 3531 osobe. Kako je u tom periodu bila na godišnjem odmoru, USKOK je posumnjao da je podatke unosila od kuće. Medicinska sestra je sve priznala, ali je negirala da je jedan od posrednika suvlasnik kluba u kojem se dogovarala razmjena podataka i novca s upisom u bazu cijepljenih. 'Kupci' su ubacivani u WhatsApp grupu s posrednicima koji su medicinskoj sestri dostavljali novac u kuverti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom
JUNAKINJA

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom

Policajka se nalazila u šoping centru Westfield u Sydneyju u trenutku napada te se odlučila sama obračunati s napadačem, koji je napadao ljude nožem s oštricom od 15 cm

VIDEO Crnokošuljaši sa spornim zastavama pred pravoslavnom crkvom puštali Thompsona!
INCIDENT U CENTRU ZAGREBA

VIDEO Crnokošuljaši sa spornim zastavama pred pravoslavnom crkvom puštali Thompsona!

ZAGREB U subotu oko podneva kolona muškaraca među kojima je bilo i žena stigla je pred pravoslavnu crkvu na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Imali su zastave s prvim bijelim poljem i puštali su Thompsonove pjesme. Radi se o ekstremno desnoj stranci AHSP na čijem je čelu Dražen Keleminec, koji je jednom već pravomoćno osuđen zbog urlanja ustaškog pozdrava 'za dom spremni'.
VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'
LOV NA GLASOVE

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević susreli su se tijekom predizbornih aktivnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je srdačno pozdravio konkurenciju te je Ivani Kekin rekao da im se htio ranije javiti, ali su mu utekli. 'Mi smo došli ranije, sve smo obavili', rekla mu je Kekin prije nego su se svi zajedno pozdravili uz ljubazno: 'Vidimo se!'