Digli optužnicu protiv 20 ljudi, medicinska sestra priznala da je lažirala 3 tisuće covid potvrda | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 37

Digli optužnicu protiv 20 ljudi, medicinska sestra priznala da je lažirala 3 tisuće covid potvrda

Digli optužnicu protiv 20 ljudi, medicinska sestra priznala da je lažirala 3 tisuće covid potvrda

USKOK je optužio ukupno 181 osobu za nabavu lažnih COVID potvrda za minimalno 100 eura po osobi od jedne zagrebačke medicinske sestre

VIDEO

Nema kraja USKOK - ovoj akciji 'Lažne CODIV potvrde'. Nakon što su u srijedu podigli optužnicu protiv 20 - ero ljudi zbog davanja mita kako bi im se lažno upisalo da su cijepljeni, danas ih je optuženo dodatnih 20. 

- Optužnicom se okrivljenici terete da su, u razdoblju od rujna do listopada 2021. u Zagrebu, iako su znali da nisu cijepljeni protiv Covida-19 i da stoga nemaju pravo na EU digitalnu COVID potvrdu, od posrednika zatražili da im kod osobe ovlaštene za upis cijepljenja u informacijski sustav Ministarstva zdravstva ishode upis cijepljenja kako bi pribavili navedenu potvrdu. Nakon toga su posrednici od medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja Zagreb-Zapad zatražili da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su okrivljenici cijepljeni. Pritom su medicinskoj sestri predali osobne podatke okrivljenika i najmanje 100,00 eura koje su prethodno pribavili od njih. Medicinska sestra je zatim u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upisala da su okrivljenici cijepljeni, na temelju kojih upisa su okrivljenicima neosnovano izdane EU digitalne COVID potvrde - stoji u priopćenju.

Muljanje s COVID potvrdama: USKOK je podignuo optužnicu protiv još 20 osoba u Zagrebu
Muljanje s COVID potvrdama: USKOK je podignuo optužnicu protiv još 20 osoba u Zagrebu

Prema tužiteljstvu, optuženi su preko posrednika u jednom kafiću slali podatke i novce 'doktorici Petri', medicinskoj sestri u Domu zdravlja Zagreb - Zapad. Ona je onda u informacijski sustav Ministarstva zdravstva upisala da su okrivljenici cijepljeni. Sve to je radila za minimalno 100 eura po osobi. Na temelju tih podataka optuženima su izdane digitalne COVID potvrde koje su jedan period bile uvjet za putovanja, odlazak na događaje i kretanje među većim skupinama ljudi. 

- Imam dvije persone za cijepljenje.... COVID potvrde kupujem od "doktorice Petre" koja unosi podatke u sustav... Sada mi frend javlja  da ima 32.000 kuna za 16 osoba i može odmah dati pare za sve njih....Ne mora se cijepiti, samo se mora imati para...  - stoji u porukama pronađenima u mobitelu jednog od optuženika. 

Pale prve nagodbe

Od ukupno 181 osobe, za sad je njih 16 priznalo krivnju i nagodilo se s tužiteljstvom. Trinaestoro je osuđeno na uvjetne kazne od šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, a morali su platiti i po 100 eura troška sudskog postupka. 

USKOK je sve otkrio kad je medicinska sestra prvi put uhićena zbog krivotvorenja podataka o cijepljenju. Tereti ju se da je od 17. svibnja do 15. studenoga 2021. godine unijela u sustav da je lažno cijepila 3531 osobe. Kako je u tom periodu bila na godišnjem odmoru, USKOK je posumnjao da je podatke unosila od kuće. Medicinska sestra je sve priznala, ali je negirala da je jedan od posrednika suvlasnik kluba u kojem se dogovarala razmjena podataka i novca s upisom u bazu cijepljenih. 'Kupci' su ubacivani u WhatsApp grupu s posrednicima koji su medicinskoj sestri dostavljali novac u kuverti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 37

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.