News

Komentari 12

Dignute optužnice zbog mita od 660 eura za hotel na Bačvicama

Dignute optužnice zbog mita od 660 eura za hotel na Bačvicama

Sve je počelo kada su investitori htjeli izgraditi hotel Vilu Harmony izvan gabarita, pa su im u tome 'pomogli' djelatnici Ministarstva graditeljstva, jedan inspektor, te djelatnici katastra koji su prekrajali čestice

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv J. B. (1962.), Ž. K. (1953.), Z. S. (1962.), L. P. M. (1963.), A. D. (1965.), T. B. (1966.) i D. R. (1964.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na krivotvorenje službene i poslovne isprave.

Iako DORH ne navodi detalje slučaja, riječ je o davanju mita u iznosu od 660 eura načelniku sektora Ministarstva graditeljstva za pravne poslove Josipu Bienenfeldu, kako bi hotelu Villa Harmony na Bačvicama ishodio izmjenu i dopunu građevinske dozvole kako bi se "iako je došlo do smanjenja oblika i veličine građevinske čestice", zadržala "veličina i katnost izgrađenog objekta".

Poduzetnici Zoran Sikirica i Borislav Bašić su od bivšeg inspektora Ministarstva graditeljstva Željka Korice tražili da posreduje kako bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja njihovoj tvrtki izdalo mišljenje na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela te bi se izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole. Korica je potom, kao zaposlenik Ministarstva graditeljstva, dogovorio sastanak Bienenfelda sa Sikiricom i Bašićem na kojem su mu obećali i novčanu nagradu za izdavanje navedenog mišljenja.

Bienenfeld je, prema tvrdnjama Uskoka, prvo sačinio tekst upita kojeg će Bašić i Sikirica u ime njihove tvrtke poslati ministarstvu te uputio Koricu da im prenese na koji će ga način dostaviti i na koga nasloviti.

Kada su poduzetnici poslali zahtjev koji im je ranije sastavio Bienenfeld je izdao mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole, za što mu je Bašić, prema dogovoru sa Sikiricom navodno predao 660 eura.

Peta okrivljena je kao voditeljica Odsjeka za graditeljstvo, Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita izdala investitoru građevinsku dozvolu za izgradnju hotela veće površine od one koja se stvarno može izgraditi na postojećoj površini zemljišne čestice. Time je investitoru pribavila korist od najmanje 181.440 eura u kunskoj protuvrijednosti i to u vidu prava izgradnje hotela veće površine i katnosti od one koja bi se mogla izgraditi na stvarnoj površini zemljišne čestice.

Ostalih dvoje optuženih su visokopozicionirani djelatnici splitskog katastra, koji su investitoru omogućili da započne izgradnju prije formiranja građevne čestice i izmjena građevinske dozvole s maksimalnim koeficijentom iskorištenosti izračunatim na temelju površine kojom je obuhvaćena i neotuđiva površina državne ceste na kojoj se ne mogu stjecati stvarna prava.

Tu je i još jedan okrivljeni koji se tereti da je kao glavni projektant arhitekture za građevinu i odgovorna osoba izrađivača arhitektonskog projekta, investitoru omogućio ishođenje građevinske dozvole za izgradnju hotela veće površine i katnosti, postupio protivno Zakonu o gradnji te izdao i svojim potpisom i pečatom glavnog projektanta ovjerio izjave o sukladnosti Glavnog projekta s odredbama Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji te o sukladnosti Glavnog projekta s Generalnim urbanističkim planom Splita.

Na temelju takvog Glavnog projekta, a protivno lokacijskim uvjetima u pogledu veličine zgrade i oblika i veličine građevne čestice, u travnju 2016. godine trgovačkom društvu je izdana građevinska dozvola čime mu je omogućena izgradnja hotela veće površine i katnosti od one koju bi moglo izgraditi na stvarnoj površini zemljišne čestice.

Najčitaniji članci