Obavijesti

News

Komentari 221

Đikić: 'Najgora greška Stožera je dozvola rada noćnih klubova'

Đikić: 'Najgora greška Stožera je dozvola rada noćnih klubova'

Nitko nije siguran u Hrvatskoj, virusa ima 20 do 40 puta više. To je ogroman broj, na granici da dođe do eksponencijalnog rasta, na tome se trebamo svi zabrinuti, kaže Đikić

VIDEO

Ako želimo znati koliko nam se virusa širi po Hrvatskoj, moramo više testirati, rekao je znanstvenik Ivan Đikić.

- Kontinuitet nam govori da smo u ozbiljnoj fazi i ta faza ne pada, virus se širi i to je vrlo opasna situacija. Nismo se dobro pripremili, trebali smo imati više testiranja i aktivirati turiste da se testiraju - rekao je Đikić.

POGLEDAJTE VIDEO Đikić o novom valu virusa

Pokretanje videa...

Ivn Đikić najavljuje novi val 01:29

Također, istaknuo je najveću grešku.

- Najgora greška koju smo napravili je nerazumljivo dopuštanje da noćni klubovi rade i budu izvor zaraze. To smo trebali ukloniti, ne samo parcijalno, zbog pritiska izvana, nego i zbog naših građana - rekao je Đikić za N1.

Đikić navodi da je Hrvatska na granici eksponencijalnog rasta.

Đikić: Granice smo otvorili prerano, a preagresivno smo ušli u promociju turizma
Đikić: Granice smo otvorili prerano, a preagresivno smo ušli u promociju turizma

- Virusa ima puno, puno više, nitko nije siguran u Hrvatskoj, virusa ima 20 do 40 puta više. To je ogroman broj, na granici da dođe do eksponencijalnog rasta, na tome se trebamo svi zabrinuti - nastavio je.

- Ako želimo znati koliko nam se virusa širi po Hrvatskoj, moramo više testirati. Dva mjeseca nedovoljnog testiranja i nepravilnog ponašanja dovelo nas je u ovu situaciju. Velika je opasnost za građane u devetom mjesecu kad se vrate u škole i na posao - rekao je znanstvenik.

Istaknuo je da i samom Nacionalnom stožeru treba više samokritike. "Trebamo uvesti bolji model ponašanja, pogotovo od Stožera, da prihvate grešku i kaže da će to promijeniti", rekao je Đikić.

Komentirajući izjavu šefa HZJZ-a, Krunoslava Capaka, koji je rekao da Dalmatinci imaju opušteniji mentalitet i da je i to razlog zašto se u toj regiji povećao broj zaraženih, Đikić je rekao da se tako ne može komunicirati.

"To je baš taj trenutak u kojem Stožer gubi kredibilitet, ne možete okrivljavati ljude, ako im niste dali jasne upute", poručio je.

Istaknuo je da se s virusom ipak može živjeti te da nam Austrija i Njemačka moraju biti uzor.

"Ako obrazujemo građane, mi s virusom možemo živjeti dobro i možemo imati i uspješno gospodarstvo. Nepotrebno je da nam noćni klubovi diktiraju zdravlje i sigurnost naših građana, dok ne dođe cjepivo i ne budemo imali potpunu slobodu", rekao je Đikić.

Dodao je da Hrvatska ima izvrsne epidemiologe, ali da se protiv virusa ne može boriti samo preko njih, nego i drugim načinima.

"Treba uvesti još centara za testiranja. Umjesto da pokrećemo rasprave s Austrijom i Slovenijom, trebamo se okrenuti sebi. Svjesno smo ušli u turistički izazov i to je dobro, ali trebali smo kvalitetan turizam, a ne kvantitativni. Mi zbog pritiska izvana počinjemo više testirati, a moramo uvesti i nove tehnologije, kojih ima. Austrija i Njemačka nam trebaju biti primjeri", rekao je Đikić.

POGLEDAJTE INTERVJU S ĐIKIĆEM: 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 221
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina