Obavijesti

News

Komentari 31

Pfizerovo cjepivo pratit će se GPS-om i čuvati u suhom ledu, ali - je li Hrvatska spremna?

Pfizerovo cjepivo pratit će se GPS-om i čuvati u suhom ledu, ali - je li Hrvatska spremna?

Cjepiva će se transportirati u kutijama veličine putničkih kofera u kojima će biti suhi led i koje će sadržavati 1000 do 5000 doza, a Pfizer iduće godine planira na tržište pustiti 1,3 milijarde doza

VIDEO

Pfizerovo cjepivo pobudilo je nadu u svijetu bi s novom godinom počelo okončanje agonije zvane pandemija korona virusa. No ujedno je otvorilo i mnoga pitanja oko buduće distribucije i našeg Imunološkog zavoda. Naime, Pfizerovo cjepivo će se morati čuvati na -70 stupnjeva Celzijevih, što će za brojne zemlje, pa tako i Hrvatsku biti veliki izazov. To je gotovo pedeset stupnjeva hladnije od "najhladnijeg" cjepiva koje se koristi u svijetu i puno zemalja ubrzano traži načine kako distribuirati cjepivo koje gotovo stalno mora biti čuvano na temperaturi od - 70 stupnjeva Celzijevih.

Kako doznajemo od Pfizera, već su osmislili detaljan logistički plan transporta i distribucije cjepiva. U Kalamazoou u Michiganu i Puursu u Belgiji nalaze se dva ogromna pogona veličine nogometnog stadiona u kojima se nalazi na stotine industrijskih hladnjača, odnosno zamrzivača i koji će biti centri iz kojih će se doze cjepiva distribuirati.

POGLEDAJTE VIDEO Pfizerovo cjepivo

Pokretanje videa...

Cjepivo protiv korone 01:59

Europa i SAD vrlo vjerojatno neće imati problem s pohranjivanjem doza na tako niskim temperaturama, ali to bi mogao biti veliki problem za siromašnije zemlje, naročito afričke, a ministar zdravstva s Filipina je već objavio da Filipini nemaju nikakvu mogućnost za čuvanje cjepiva na tako niskoj temperaturi.

Pfizer s distribucijom cjepiva namjerava krenuti u prosincu - 100 milijuna doza ide u SAD, 200 milijuna u EU i 40 milijuna u Veliku Britaniju. Cjepivo je naručeno i na drugim kontinentima, a Pfizer iduće godine planira na tržište pustiti 1,3 milijarde doza.

Veliki vodič kroz cjepiva: 11 je favorita, ali neće ih biti do ljeta
Veliki vodič kroz cjepiva: 11 je favorita, ali neće ih biti do ljeta

U centrima u Kalamazoou i Puursu se već proizvodi na stotine tisuća doza, a organizirane su i dodatne "farme hladnjača" u Wisconsinu i njemačkom Karlsruheu.

Cjepiva će se otamo transportirati u kutijama veličine putničkih kofera u kojima će biti suhi led, odnosno kruti ugljikov oksid, koji je Pfizer također posebno dizajnirao, iako se u pravilu može koristiti bilo koji suhi led, jer je u čvrstom stanju sve do -79 stupnjeva Celzijevih.

Svaka ta kutija, koja se može ponovno koristiti, sadržavat će od 1000 do 5000 doza i svaka ta kutija na super hladnoj temperaturi može držati doze do deset dana. U Pfizeru kažu da se njihovo cjepivo može držati i u frižideru na temperaturi od 2 do 8 stupnjeva, ali ne više od pet dana.

FILE PHOTO: A woman holds a small bottle labeled with a "Vaccine COVID-19" sticker and a medical syringe in this illustration

Kutije s dozama pratit će se GPS-om, čime će transport biti brži, a plan je da iz Kalamazooa i Puursa svaki dan ide 24 šlepera, koji dnevno mogu prevesti 7,6 milijuna doza.

Brojne kompanije koje se bave logistikom, poput DHL-a, FedExa i sličnih također se pripremaju za jednu od najvećih globalnih transportnih akcija u povijesti. Tvrtka UPS već je podigla dvije "farme hladnjača", jednu u Nizozemskoj, a jednu u Americi u kojima mogu smjestiti 600 industrijskih zamrzivača u kojima se može čuvati 48.000 doza cjepiva, a slične "farme" rade DHL i FedEx.

Njemačka osniva nekoliko centara za cijepljenje koji će biti opremljeni s hladnjačama koje čuvaju cjepivo na ultra niskim temperaturama, a Velika Britanija ulaže dodatnih 150 milijuna funti kako bi osigurala transport u narednim mjesecima.

Pet ključnih pitanja o cjepivu
Pet ključnih pitanja o cjepivu

Krunoslava Capaka smo pitali ima li Hrvatska uvjete za čuvanje ovoga cjepiva, gdje ćemo ga držati i ako je točno da nemamo uvjete, znači li to da će se doze odmah morati trošiti.

- Nije točno, odnosno samo je u malom dijelu točno – rekao nam je Capak.

Pitali smo ga može li to pojasniti pa nam je odgovorio: “Ne mogu sad, samo mRNA cjepivo se čuva na -70, ostala na +4”.

Iako nije imao vremena za dodatna pojašnjenja, mRNA cjepivo koje je spomenuo je i cjepivo koje će proizvoditi Pfizer.

Puno konkretniji je bio naš ugledni liječnik i znanstvenik Dragan Primorac, koji redovno prati sve novitete po pitanju COVID-19.

- Prema podacima iz Pfizera i BioTecha, buduće cjepivo za COVID-19 morat će se čuvati na temperaturama između -70 i -80 stupnja Celzijevih. Naravno, razlika je da li je to -70 ili -80. No ako je donja granica -70 stupnjeva, Hrvatska neće imati problema jer se za čuvanje u takvim uvjetima može koristiti suh led. Osobno s njim radim u laboratoriju 30 godina i on je fenomenalna stvar. Jednostavno ga je pakirati i primjenjivati. Ima ga u obilju – pojasnio nam je Primorac.

Dragan Primorac

No doznajemo da nije neizvedivo ni čuvanje na -80 stupnjeva.

Najjednostavnije i dostupno rješenje bi bilo tekući dušik, čija temperatura seže do -195 stupnjeva Celzijevih. Obično se drži u limenim bačvama dizajniranima poput bačvi za vino koje se s vremenom nadopunjavaju spomenutim dušikom.

Što se tiče ostalih cjepiva koja se razvijaju, ona se neće morati čuvati na ovako niskim temperaturama. Cjepivo američke kompanije Moderna čuvat će se na -20 stupnjeva, što je rang kućnih zamrzivača, dok cjepiva AstraZenece, Johnson & Johnsona, te GlaxoSmithKlinea neće uopće morati biti čuvani niti distribuirani u zamrznutom stanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...