Obavijesti

News

Komentari 9

Dileri s Kariba kokain mazali i senfom kako bi prikrili miris

Dileri s Kariba kokain mazali i senfom kako bi prikrili miris
7

Policija je na konferenciji za novinare govorila o akciji Jadera odnosno o hvatanju tzv. dilera s Kariba. Našli su i 174 kilograma kokaina. Među uhićenima ima i Hrvata

VIDEO

Policija je u srijedu na konferenciji za novinare govorila o hvatanju tzv. dilera s Kariba odnosno o akciji koju su nazvali Jadera (op. a latinski naziv za Zadar). Rekli su kako su početna saznanja dobili 24. listopada 2011. godine, a prve informacije od SOA-e i kriminalističkih obavještajaca. Otkrili su da postoji hrvatska kriminalna organizacija koja želi organizirati krijumčarenje velikih količina kokaina iz Južne Amerike preko tzv. Karipskog bazena u Hrvatsku i zemlje Europske unije.

Koristili su manja plovila i jedrilice. Tijekom veljače 2012. organizacija je počela s pripremama za krijumčarenje na karipskom otoku Sveti Martin. Otok je upravno podijeljen između Francuske i Nizozemske pa su uključili i policije i službe tih zemalja.

Hrvati povezani s kolumbijskim kartelom

Utvrdili su da postoje plovila pripremljena za krijumčarenje te da su Hrvati direktno povezani s kolumbijskim kartelom. U tom periodu se grupa sastojala u Zagrebu, Zadru i Primoštenu. Angažirali su hrvatske skipere i hrvatsku jedrilicu.

Završna priprema je bila u travnju ove godine kada je šef organizacije koji je Hrvat, doputovao u Dominikansku Republiku i stupio u kontakt s Kolumbijcem iz kartela.

Započela je završna faza, a paralelno su poslali signal hrvatskim skiperima da krenu prema Dominikanskoj Republici.

Jednu noć proveli su na Martiniku nakon čega su nastavili put u Grenadu gdje ih je u charter agenciji čekala jedrilica koja je bila spremna za krijumčarenje. Već tada su bili prisluškivani.

Drogu su pretovarili na hrvatsku jedrilicu

Hrvatska jedrilica je krenula prema dogovorenom mjestu na otvorenom moru gdje se trebala naći s Kolumbijcem. On je bio u kontaktu s ljudima iz Venezuele koji su bili isporučitelji.

Ljudi iz Venezuele su gliserom došli na mjesto i pretovarili drogu na jedrilicu Hrvatima. Hrvatski skiper je sakrio drogu u dvostruko dno jedrilice te zajedno s još jednim Hrvatom krenuo prema Martiniku.

Nekoliko milja prije Martinika vozilo su presrele francuska carina i obalna straža. Našli su 174 kg kokaina koji je bio premazan senfom i kavom kako bi se sakrio miris. Na paketima su bila tri različita logotipa što znači da su drogu čekala tri kupca u Europi.

Osim droge našli i eure

Policija je na konferenciji izvijestila i da su na području Hrvatske uhićena dvojica Hrvata. Policija je obavila 15 pretraga u kojima je našla 76.710 eura i raznu dokumentaciju. Na Martiniku su uhitili dvojicu Hrvata, te našli drogu i zaplijenili jedrilicu.

U Dominikanskoj Republici su uhitili dva Hrvata, jednog Kolumbijca i jednog državljana Srbije. Na otoku Sveti Martin uhitili su još dva Hrvata te još jednog u Italiji. 

U Hrvatskoj kazneno prijavili deset ljudi

U Hrvatskoj je kazneno prijavljeno 10 ljudi, a muškarcu uhićenom u Italiji još utvrđuju identitet.

Hrvatske vlasti su najavile kako će tražiti da se Kolumbijac izruči Hrvatskoj i da mu tu sude. 

USKOK je zatražio 43 zahtjeva za provođenje posebnih dokaznih radnji te 11 zamolbi za međunarodnu pravnu pomoć od Francuske i Nizozemske što je važno kako bi dokazi bili zakonski i važeći na sudu. 

Dvojica Hrvata su u pritvoru u Remetincu, a za ostalom šestoricom su raspisali tjeralicu kako bi ih se izručilo Hrvatskoj.

Istraga se nastavlja, a u Dominikanskoj Republici će vjerojatno uhititi još ljudi. 

Za Hrvate su tražili da im se zamrzne imovina koja vrijedi milijune kuna. Ovo je treća takva operacija u godinu dana, ali prva u kojoj su Hrvati imali glavnu ulogu. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu