Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
116 komentara

Dimnjake i bojlere će mijenjati u čak 100 tisuća kućanstava?

Razlog zašto će se uz bojlere mijenjati i dimnjaci je jednostavno taj što se kondenzacijski bojleri ne smiju spajati na klasične dimnjake jer nisu otporni na vlagu

Contractor Builder with blue hardhat
Foto: Andrew Rakoczy
116 komentara

Svaki peti bojler u Hrvatskoj trenutačno je turbo bojler, koji se više ne smiju ugrađivati, a ako se neki pokvari, može se popraviti ako postoje rezervni dijelovi. Ako ih nema, bojlere će morati mijenjati kondenzacijskim.

Problem se kotrlja i mogao bi uskoro pogoditi čak 100.000 kućanstava koji imaju turbo bojlere koji će stare bojlere morati mijenjati, a zamjena će u prosjeku stajati 13.000 kuna, i to zato što će se, uz bojler, morati mijenjati i dimnjaci.

Slabija učinkovitost grijanja

- EU je propisala da sezonska učinkovitost grijanja ne smije biti niža od 86%, odnosno da se od uloženog goriva i struje toliko mora pretvoriti u toplinu. Svi predstavnici proizvođača plinskih bojlera u Hrvatskoj smatraju da klasični turbo bojleri imaju manju učinkovitost grijanja od 86% i zato se oni više ne prodaju. U velikim su problemima potrošači koji imaju takve bojlere sa spojem u, takozvani, LAF (LAS) dimnjak. Ti se dimnjaci moraju zamijeniti kad se stavljaju novi kondenzacijski bojleri - rekao je Dubravko Duvančić iz Gradske plinare Zagreb i član interesne grupacije iz Hrvatske gospodarske komore.

Razlog zašto će se uz bojlere mijenjati i dimnjaci je jednostavno taj što se kondenzacijski bojleri ne smiju spajati na klasične dimnjake jer nisu otporni na vlagu. Naime, temperatura plinova iz starijih turbo bojlera je oko 110 i više stupnjeva Celzijevih. Kod novijih kondenzacijskih bojlera temperatura dimnih plinova je niža, od 50 do 80 stupnjeva.

Bojler stvara do pet litara vode u dimnjaku

Problem je što se vlaga kondenzira već na 57 stupnjeva Celzijevih, pojašnjava sugovornik, pa se plinovi hlade dok izlaze kroz dimnjak. Pritom se stvara vlaga koja se skuplja na dnu dimnjaka. Razlika klasičnog i kondenzacijskog dimnjaka je u tome što kondenzacijski ima cijev za odvod dimnih plinova otpornu na vlagu, a na dnu dimnjaka ima i odvod za kondenziranu vlagu. A jedan bojler stvara od tri do pet litara vode u dimnjaku na dan.

Problem nastaje sa stambenim zgradama. Ako samo jedan stanar mora zamijeniti turbo bojler kondenzacijskim, tad cijela zgrada mora zamijeniti dimnjak. Po potrošaču, to je oko 3000 kuna samo za rekonstrukciju dimnjaka. Sama zamjena bojlera kondenzacijskim je oko 10.000 kuna.

Hrvatska će za oko dva tjedana u Bruxelles poslati delegaciju koja će tražiti barem odgodu primjene Uredbe koja sve ovo nalaže, a problem su primijetili u Njemačkoj u kojoj je između 200.000 i 300.000 turbo bojlera pa se već razmišlja o zajedničkom nastupu Hrvatske i Njemačke.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message