Obavijesti

News

Komentari 27

"Diskriminirani smo u odnosu na buduće korisnike kredita"

"Diskriminirani smo u odnosu na buduće korisnike kredita"
1

Izmjene ZOKI-ja: Dužnici s kreditima u švicarskim francima žele da po novom Zakonu imaju ista prava i zaštitne mehanizme kao i korisnici novih kredita

VIDEO

Na panelu Udruge Franak o nedostacima Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI), nije bilo predstavnika HNB-a ni Ministarstva financija.

- Pozvali smo ih, ali nemaju vremena saslušati naše prijedloge - rekla je ekonomistica Udruge Branka Lukačević Gregić. U izmjenama ZOKI-ja predlaže se da parametri za izračun kamatnih stopa moraju biti jasni i poznati potrošačima. Franak se s time slaže, ali zahtijevaju da se ne obračunava sa zatečenim nego početnim stanjem na dan kad su dignuli kredit.

- Diskriminirani smo u odnosu na buduće korisnike. Oni će moći ugovoriti način određivanja promjenjive kamatne stope s bankama, a naša će formula biti određena samovoljom banaka - ističu. S njima se slaže i Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije.

- Ne smije biti polarizacije na temelju datuma sklapanja kredita. Prava se moraju odnositi i na postojeće korisnike - kaže. Kao primjer za moguće rješenje iznijela je slučaj Rumunjske. Država je sama ukinula naknade za kredite koji se prebijaju i naknade za rizik koje je banka naplaćivala dužnicima koji imaju kredite s promjenjivim kamatnim stopama. Volksbanka nije to ispoštovala, a državu su tužili zbog propisa. 

Rumunjski sud tražio je mišljenje Europskog suda za ljudska prava, a ono glasi: Država može ograničiti bankovne troškove, a zbog te presude Volksbanka je 2010. poslovala s minusom. Morali su vratiti naknade.

- Pokazali su da država može zaštititi građane - kaže Benčić. Ekonomist Ljubo Jurčić smatra da banka mora imati profit, ali ne monopolski te da su regulatori, HNB i država, trebali spriječiti davanje takvih kredita.

- Ovo je tipična asimetričnost informiranja. Pojedinci koji znaju malo o kreditima i banke - rekao je Jurčić.

Prijedolzi Udruge Franak za dopunu Zakona o kreditnim institucijama

1) formuliranje kamatnih stopa za postojeće kredite na temelju uvjeta koji su vrijedili na početku otplate kredita 

2) obvezu banaka da nude otplatu kredita i u anuitetima i u ratama te zabranu anuitetne otplate za kredite s promjenjivom kamatnom stopom 

3) reguliranje stambenih kredita kao posebne vrste u kojoj rizici za dužnike moraju biti minimalni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao