Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Divjak tvrdi: Eksperimentalni program ispunio je očekivanja

Kada sam došla za ministricu, bilo je pitanje za što smo mi spremni u tom trenutku, hoćemo li reformu staviti u sve škole ili  treba čekati još godinu ili dvije, kaže Divjak

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
4 komentara

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u utorak je, zajedno s direktorom Glavne uprave za obrazovanje, mlade, kulturu i sport Europske komisije Stefaanom Hermansom i potpredsjednikom vlade Predragom Štromarom, posjetila Osnovnu školu Ludina u Velikoj Ludini kako bi se uvjerili u rezultate dosadašnje provedbe kurikularne reforme, a uoči predstavljanja ovogodišnjeg izdanja publikacije Europske komisije 'Pregled obrazovanja i osposobljavanja 2018.'.

Na temelju onoga što je vidjela, ministrica Divjak izrazila je zadovoljstvo provedbom eksperimentalnog programa 'Škola za život', koji se provodi u tri osnovne škole Sisačko-moslavačke županije.

- Ova reforma bila je dobro pripremana od 2014./2015. godine. Kada sam došla za ministricu, bilo je pitanje za što smo mi spremni u tom trenutku, hoćemo li reformu staviti u sve škole ili  treba čekati još godinu ili dvije. Odlučili smo ići u kontroliranom obliku u eksperimentalne škole - podsjetila je ministrica istaknuvši kako se sada u OŠ u Ludini može vidjeti što je dobro napravljeno, a što treba unaprijediti.

MINISTRICA DIVJAK 'Obrazovna reforma je ozbiljna tema i moramo se držati roka'

Zahvalivši Europskoj komisiji i Hermansu na poticajima, Divjak je istaknula kako je važno čuti kako nas vide izvana.

- Veliki nam je poticaj da nastavimo u ovom smjeru, ali i da dobro analiziramo sve što piše i što još možemo unaprijediti - rekla je ministrica. Smatra da se i dalje mora investirati. 

- Ne samo materijalno, nego prvenstveno u osnaživanje i edukaciju učitelja, ali i u suradnju s roditeljima kako bismo bili uvjereni da idemo u dobrom smjeru i što još moramo učiniti da to ubrzamo jer mi vremena u tom smislu nemamo. Svi idu naprijed, svi ulažu u obrazovanje. Obrazovanje i znanost su onaj bitan faktor, možda i najvažniji, koji razlikuje uspješna društva od onih koja zaostaju, a mi ne želimo zaostajati - poručila je Divjak.

Izrazila je zadovoljstvo što se u školi vide velike promjene, entuzijazam i spremnost učitelja da preuzmu odgovornost te zaključila kako se taj duh promjena mora prenijeti i u sve druge škole u Hrvatskoj.

Zadovoljstvo onim što je vidio izrazio je i Stefaan Hermans, koji je izjavio da projekt ide u dobrom smjeru te da će Europska komisija i nadalje pratiti rezultate reforme. Najavio i daljnju potporu projektu kojim se Hrvatska uključuje u krug zemalja koje unapređuju svoj obrazovni sustav.

Ministri Divjak i Štromar sa suradnicima, te predstavnici Europske komisije, u čijem su društvu bili i čelnici Sisačko-moslavačke županije i Općine Velika Ludina, obišli su nekoliko skupina učenika, koji pri testovima i drugim nastavnim aktivnostima koriste tablete, a pratili su i nastavu u informatičkom kabinetu. Osim razgovora s učenicima, razgovarali su i s učiteljima, koji su iznijeli svoja zapažanja u provedbi eksperimentalnog programa Škola za život.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message