Obavijesti

News

Komentari 28

'Djeca nisu poklon koji se pod bor stavlja homoseksualcima!'

'Djeca nisu poklon  koji se pod bor stavlja homoseksualcima!'
6

'U ime obitelji' je žestokim priopćenjem reagirao na odluku suda da istospolni bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić ipak ima pravo udomiti djecu. 'Djeca nisu poklon pod bor homoseksualcima', poručili su

VIDEO

Nakon što su Ivo Šegota i Mladen Kožić, istospolni bračni par, ipak dobili pravo da ipak mogu biti udomitelji djece, žestoko je reagirala Udruga 'U ime obitelj', poručivši kako 'djeca nisu poklon da ih država stavlja pod bor homoseksualnim parovima'.

Njihovo priopćenje vam prenosimo u cijelosti:

- Jutros je u medijima objavljeno da je Upravni sud ukinuo odluku Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike da homoseksualni par ne može udomiti dijete povjereno na skrb Republici Hrvatskoj. Mediji navode kako je homoseksualni par koji je tužio Ministarstvo Upravnom sudu izjavio kako su dobili najljepši dar pod bor. Kako odluka Upravnog suda još nije dostupna – ono što Upravni sud jest ili nije odlučio i iz kojih razloga komentirat ćemo nakon što odluka bude dostupna. Želimo naglasiti da su djeca kojoj država pronalazi dom - bilo kroz udomljavanje bilo kroz posvajanje - najranjiviji i najnezaštićeniji članovi našeg društva. Djeca koja se daju na udomljavanje i posvajanje nisu poklon koji država stavlja pod bor istospolnim parovima.  

Sud odlučio da hrvatski gay par ipak smije udomiti dijete
Sud odlučio da hrvatski gay par ipak smije udomiti dijete


 
U procesu udomljavanja i posvajanja djece centri za socijalnu skrb, državne i društvene institucije dužne su imati u centru svog odlučivanja - interese djeteta, ne potpadajući pod pritiske LGBT lobija i interesnih grupa. Svi smo mi, kao članovi ovog društva, odgovorni ako se onu djecu koja nemaju svoju majku ili oca da ih štite stavlja u eksperimentalne uvjete u kojima država i društvo imaju vrlo ograničene mehanizme praćenja i nadzora.
 
Homoseksualne partnere koji su tužili Ministarstvo zbog odluke da ne mogu udomiti dijete, prema informacijama iz medija, Centar za socijalnu skrb protuzakonito je i proizvoljno uveo u sustav provjere koja je imala za cilj ishođenje licence za udomljavanje, zbog čega je taj proces zaustavljen. Cijeli ovaj proces ocjenjujemo kao još jednom u nizu pokušaja LGBT i interesnih lobija da se, suprotno interesima djece, Konvencije o pravima djeteta, Ustavu Republike Hrvatske, Zakonu o udomljavanju i volji hrvatskih građana jasno izraženoj na narodnom referendumu o braku - otvori put udomljavanju i zatim posvajanju djece od strane istospolnih parova
- piše u priopćenju.
 
'U ime obitelji' ističe kako je u najboljem interesu svakog djeteta da odrasta uz biološkog oca i majku, što, kako kažu, potvrđuju i znanstvena istraživanja, a onda, ako to nije moguće, u zajednici ili formi provjerene društvene skrbi koja, koliko god je moguće, imitira upravo zajednicu u kojoj dijete jedino dolazi na svijet, zajednicu žene i muškarca.

'Mogli smo spasiti troje djece. Netko će snositi odgovornost'
'Mogli smo spasiti troje djece. Netko će snositi odgovornost'

Podsjetimo, Šegota i Kožić imaju pravo biti udomitelji djece, a nadležno Ministarstvo demografije, koje im je prošle godine odbilo zahtjev za obavljanje udomiteljstva, u roku od 60 dana treba donijeti novu odluku, ovaj put utemeljenu na domaćem i međunarodnom zakonodavstvu. 

Naime, Upravni sud u Zagrebu danas je poništio dosadašnja rješenja, tj. odbijenice nadležnog centra za socijalnu skrb i resornog Ministarstva. 

- Odluka suda je obligatorna i žalba nije dopuštena, tako da je ova presuda konačna. Pisano obrazloženje još nije stiglo, no, kako je rečeno tijekom objave, sud je prihvatio našu argumentaciju iz tužbe, temeljenu na hrvatskim propisima i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, te je naložio nadležnima donošenje nove odluke u skladu s presudom. Vjerujemo da će nadležni poštovati sudsku odluku, objasnila je Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica koja zastupa Ivu Šegotu i Mladena Kožića. 

- Presretni smo. Kako smo rekli i sutkinji, ovo je božićni poklon kakvom se nismo usudili nadati, izjavio je Šegota za Jutarnji

Ivo Šegota sa svojim je partnerom među prvima, odmah nakon donošenja Zakona o životnom partnerstvu, 2015. sklopio životno partnerstvo. Već dugo imaju želju proširiti obitelj, o čemu smo i mi pričali s njima 2018. godine

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:30

- Dugo smo željeli biti roditelji. Stoga smo, ubrzo nakon vjenčanja, podnijeli zahtjev nadležnom centru za socijalnu skrb da postanemo potencijalni posvojitelji, no odmah smo odbijeni, zbog čega smo također pokrenuli sudski postupak na Upravnom sudu, koji još traje. 

To ih nije obeshrabrilo pa su odmah počeli razmatrati i opciju udomljavanja. 

- Puno smo o tome razmišljali. Svjesni smo da je to privremena, a ne trajna skrb o djeci i da udomitelji nisu posvojitelji, no zaključili smo da bi i ta opcija bila ostvarenje naših snova. 

'Drugi gay parovi će zbog ovog iseliti, ali mi ne idemo nigdje!'
'Drugi gay parovi će zbog ovog iseliti, ali mi ne idemo nigdje!'

-  Jako su nas lijepo i srdačno primili, osobito psihologinja i socijalna radnica, koje su bile posebno sretne kad smo najavili da smo zainteresirani za udomljavanje dvoje ili troje djece, jer u Zagrebu kronično nedostaje udomiteljskih obitelji, osobito onih s uvjetima i željom za udomljavanje više djece, zbog čega su centri prisiljeni razdvajati biološku braću i sestre. 

- Sve smo u potpunosti zadovoljili, dobili smo pozitivno mišljenje, svi su bili nekako sretni što se ovo događa. Međutim, od jednog trena više nam se iz centra nisu javljali. Nakon pozitivnog mišljenja, trebali smo krenuti na obaveznu edukaciju za udomitelje, nakon čega je trebalo slijediti dobivanje licence za obavljanje udomiteljstva. Odjednom više nismo mogli dobiti nikakve odgovore, a onda su nas početkom prosinca 2017. obavijestili pisanim putem da ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer smo u životnom partnerstvu, objasnio je Šegota. 

Zakon o životnom partnerstvu jasno navodi da su životni partneri u svemu izjednačeni s heteroseksualnim bračnim partnerima, a jedino što im se može osporavati je posvajanje djece. No, ne može se osporavati udomljavanje koje je profesija i ne podrazumijeva trajnu skrb o djeci. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina