Obavijesti

News

Komentari 9

Dječak pao u komu zbog izazova na internetu: Roditelji protiv, a doktori žele isključiti aparate

Dječak pao u komu  zbog izazova na internetu: Roditelji protiv, a doktori žele isključiti aparate
3

Europski sud za ljudska prava (ECHR) odbio je u srijedu žalbu roditelja britanskog dvanaestogodišnjaka u stanju moždane smrti na prekid njege kojom ga se održava na životu, priopćio je sud

VIDEO

Predsjednik suda koji je istog dana primio žalbu po hitnom postupku, odlučio je da "neće izreći traženu privremenu mjeru" i da "neće prihvatiti žalbu podnositelja", dodaje ECHR sa sjedištem u Strasbourgu.

Archie Battersbee je u komi od 7. travnja. Tada je kod kuće, kako kaže njegova majka, sudjelovao u "blackout" izazovu na TikToku. U tom izazovu djeca sebi stavljaju remen oko vrata. Stežu ga i snimaju se dok ne izgube svijest.  Liječnici kažu da je dječak u stanju moždane smrti održavaju ga u komi u londonskoj bolnici. Britanski sud je sredinom srpnja odobrio bolnici da prekine njegu kojom ga se održava na životu.

Rekli su da će sigurno umrijeti: Isključili aparate, a on oživio...
Rekli su da će sigurno umrijeti: Isključili aparate, a on oživio...

No njegovi roditelji, Hollie Dance i Paul Battersbee, uz potporu kršćanske udruge, i dalje su odlučni da održavaju sina na životu te su podnijeli nekoliko prigovora u hitnom postupku.

U srijedu ujutro obratili su se ECHR-u jer je isključenje aparata na kojima je dječak bilo planirano za srijedu u podne, po novoj odluci britanskog Vrhovnog suda.

Žalba je podnesena na temelju članka 39 njegova poslovnika po kojemu sud može narediti "privremenu mjeru" kada su podnositelji izloženi "stvarnoj opasnosti nanošenje nepopravljive štete" njihovu životu.

Tužan kraj: Isključili aparate, maleni Charlie umro u bolnici
Tužan kraj: Isključili aparate, maleni Charlie umro u bolnici

Roditelji su se među ostalim pozvali na to da Velika Britanija ne poštuje odluku UN-ova Odbora za prava invalidnih osoba koji je u petak zatražio od britanske vlade da se "suzdrži od toga da Archieju uskrati svaki medicinski postupak kojim ga se održava na životu" dok on ne prouči predmet.

Roditelji su se u žalbi pozvali i na odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima o pravu na život, na pošteno suđenje, poštovanje privatnosti i obiteljskog života te na vjersku slobodu.

No ECHR je ocijenio da se u ovom slučaju ne treba "miješati" u odluke britanskog pravosuđa koje se izjasnilo za prekid medicinske skrbi.

Isključili aparate: Roditelji se izborili za eutanaziju kćeri (3)
Isključili aparate: Roditelji se izborili za eutanaziju kćeri (3)

Europski sudci su već odlučivali u sličnom predmetu koji je snažno odjeknuo u Francuskoj, u slučaju Vincenta Lamberta koji je na kraju umro u bolnici u Reimsu u srpnju 2019.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.