Obavijesti

News

Komentari 47

'Djecu vežu i elektrošokiraju': Kujundžić će tražiti očitovanje

'Djecu vežu i elektrošokiraju': Kujundžić će tražiti očitovanje
1

Nadležna delegacija Vijeća Europe prošle je godine obišla psihijatrijske ustanove i zatvore u Hrvatskoj. O zatečenom stanju objavljeno je izvješće s nekoliko vrlo problematičnih nalaza

VIDEO

Odbor za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Europe objavio je izvješće o postupanju s pacijentima u hrvatskim zatvorima i psihijatrijskim ustanovama

Zatražen da komentira izvješće Odbora, ministar Kujundžić je odgovorio da će tražiti očitovanje od ravnatelja psihijatrijskih ustanova o tvrdnjama nalazima u izvješću Odbora.

U izvješću, napisanom nakon što je delegacija prošle godine posjetila spomenute ustanove, ističe se da djeca u Psihijatrijskoj bolnici u Kukuljevićevoj ulici borave u neadekvatnim uvjetima zbog prenapučenosti, bez vanjskog prostora u kojem bi mogli boraviti te se nad njima primjenjuju neadekvatne metode sputavanja, a takva se praksa ne preporučuje za osobe mlađe od 18 godina.

Djecu vežu, ne daju im izaći na zrak, koriste i elektrošokove...
Djecu vežu, ne daju im izaći na zrak, koriste i elektrošokove...

Elektrošokovi pred drugim pacijentima

U izvješću se navodi i da je KBC-u Zagreb jedina ustanova u Hrvatskoj u kojoj se provodi elektrostimulativna terapija, odnosno elektrošokovi. Problem je međutim u tome što se takva terapija nije provodila u posebnoj prostoriji, odvojeno od ostalih pacijenata.

- Terapijski oblici takvi su da treba poštivati struku. Pitajte ravnatelja o detaljima. Nekada je, nažalost, pacijenta potrebno i vezati. Među ostalima, i kad imate dijete, da ne bi sebi ugrozilo život i došlo do samoozljeđivanja, nekada je potrebno vezati i djecu i odrasle - rekao je Kujundžić novinarima u povodu objave izvješća.

Predstojnica Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb Alma Mihaljević-Peleš za Hinu je objasnila da je elektrostimulativna terapija uobičajena i učinkovita metoda liječenja za bolesnike s određenim indikacijama, a obavlja se pod strogim nadzorom.

- KBC Zagreb jedina je ustanova u kojoj se obavlja elektrostimulativna terapija jer smo jedini ulagali u tu tehnologiju, pa nam zato dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske. Nakon primjedbi vijeća, postupak smo počeli obavljati u zasebnoj prostoriji - kaže Mihaljević-Peleš.

U Kukuljevićevoj popravili situaciju

Terapija elektrošokovima provodi se pod anestezijom i traje nekoliko minuta,a za nju je neophodan pristanak pacijenta i odobrenje bolničkog etičkog povjerenstva. Terapiju elektrošokovima godišnje primi 70-ak pacijenata.

- Elektroterapija je vrlo učinkovita metoda i najjače oružje za liječenje određenih psihijatrijskih bolesnika, i zato napisi tipa 'leta iznad kukavičjeg gnijezda' teško stigmatiziraju naše bolesnike, koje zbog takve percepcije ne možemo integrirati u društvo - tvrdi Mihaljević-Peleš.

Iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež priopćili su da su unaprijedili uvjete za liječenje djece na zatvorenom psihijatrijskom odjelu za djecu i adolescente rekonstrukcijom bolničkog odjela 2017. godine i uređenjem dvorišta bolnice 2018. godine. Ističu da se kod prijema na liječenje kao kriteriji primjenjuju isključivo medicinske indikacije za liječenje na zatvorenom psihijatrijskom odjelu, piše Dnevnik.hr.

Osim toga, u obilasku zatvora utvrđeno je kako se policija prema zatvorenicima odnosi korektno. Međutim, prijavljeno je nekoliko slučajeva u kojima su policijski službenici tijekom uhićenja i ispitivanja koristili fizičkim nasiljem, odnosno šamarima i udarcima te da su te optužbe potkrijepljene medicinskom dokumentacijom. U izvještaju se napominje da su 'šamaranje i udaranje zatvorenika za vrijeme uhićenja i informativnog razgovora neprihvatljivi te da bi odgovorni trebali biti kažnjeni'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...