Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Djevojčica koju zna cijeli svijet: Samo je željela živjeti slobodno

Anna Frank rođena je prije točno 90 godina. Da je živa možda bi čak slavila i rođendan. No ona je umrla 1945. u u nacističkom logoru Bergen-Belsen. Imala je nepunih 16 godina

Anne Frank, Anne Frank
Foto: IFA Film
9 komentara

Anna Frank, židovska djevojčica  koja je napisala jedan od svjetski najpoznatijih dnevnika, simbol borbe protiv nacizma, ali i protiv nečovječnosti u svakom obliku.

Foto: wikimedia

Umrla je od tifusa u logoru Bergen-Belsen u ožujku 1945. godine, samo nekoliko tjedana prije britanskog oslobađanja logora. Od tifusa je u logoru umrla i njezina sestra Margot dok joj je majka umrla od gladi.

Foto: Wikipedia

Njezin dnevnik, neposredno i iskreno svjedočanstvo o svakodnevici odrastanja u strahu, skrivanju i izolaciji, godinama kasnije je postao lektira mnogoj djeci diljem svijeta, te je prodan u više od 30 milijuna primjeraka i preveden na 67 jezika.

Skrivali se, ali ih je Gestapo ipak otkrio

Dnevnik joj je darovao otac Otto za rođendan. To je bila ustvari autogram knjižica, ali je Anne odlučila da bi se ta bilježnica mogla bolje iskoristi kao dnevnik. Kad je ispunila tu knjižicu ispisala je još dvije.
'Nadam se da ću Ti moći sve povjeriti... i da ćeš biti velik izvor potpore i utjehe', napisala je Anne Frank u svoj dnevnik obraćajući se imaginarnoj prijateljici Kitty.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Obitelj Frank je bila liberalna židovska obitelj koja je živjela u Frankfurtu na Majni. Dolaskom nacista na vlast u Njemačkoj, obitelj je u ožujku 1933. godine izbjegla u Amsterdam, gdje su nastavili normalan život, a Anne, vesela i razigrana djevojčica, krenula je u vrtić.

Nakon njemačke okupacije Nizozemske, morali su od srpnja 1942. godine živjeti u tajnom skloništu, dok ih 4. kolovoza 1944. godine nije otkrio Gestapo i odveo u koncentracijski logor Bergen-Belsen. Odao ih je netko tko je znao gdje se kriju ali i dan danas se ne zna tko je to bio.

Foto: screenshot/youtube

Živ je ostao samo otac koji je preživio Auschwitz i kojeg su oslobodili sovjetski vojnici u siječnju 1945. On nije želio da se zaboravi sudbina njegove kćeri pa je 1947. objavio dnevnik pod naslovom "Tajno skrovište".

Annin dnevnik dala mu je Miep Giese jedna od nekolicine Nizozemaca koji su pomogli u sakrivanju obitelji Frank. Ona je sakrila dnevnike nadajući se da će ih jednog dana, nakon rata, vratiti djevojčici. Zanimljivo je da ona dnevnike nije čitala jer da je, onda bi ih sigurno uništila jer je Anne poimenice zapisivala imena svih ljudi koji su pomogli u skrivanju njezine obitelji.

Bergen-Belsen concentration camp memorial | Autor: Holger Hollemann/DPA/PIXSELL Foto: Holger Hollemann/DPA/PIXSELL

Kuća Anne Frank, muzej u koji je preuređena zgrada u kojoj se krila obitelj Frank, jedna je od najposjećenijih turističkih točaka u Amsterdamu od šezdesetih godina pa do danas.

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message