Obavijesti

News

Komentari 267

Djevojčice iz Irana: Lijepo nam je u Hrvatskoj, želimo ostati...

Djevojčice iz Irana: Lijepo nam je u Hrvatskoj,  želimo ostati...
4

Djevojčice Negar (14) i Melania (9) s majkom su kao izbjeglice došle iz Irana u travnju. Sad govore i pišu hrvatski. Upisale su se u Osnovnu školu ‘Fran Galović’ u Zagrebu

VIDEO

Sad smo naučile vaš jezik i pismo. Želimo ostati u Hrvatskoj, tu nam je dobro.

Ispričale su nam to djevojčice iz Irana Negar (14) i Melania (9). Dvije sestre zajedno su s majkom proljetos iz Grčke došle u izbjeglički kamp u Slavonskom Brodu. Tad nisu znale ni riječi hrvatskog. U međuvremenu djevojčice su se s majkom preselile u Zagreb, naučile naš jezik te krenule u školu.

Negar i Melania su provele čitavo ljeto pripremajući se za ispite koje su morale položiti prije upisa u školu. Pripremle su ih djelatnice Crvenog križa Marina Mihić i Mirela Jozić. Djevojčice su se nakon položenih ispit upisale u zagrebačku OŠ “Fran Galović”. - Ispit bio jako težak, ali smo imale odlične učiteljice. Najteži su mi simboli, odnosno vaša latinica, ali upoznala sam prijatelje koji mi pomažu - kroz smijeh je rekla starija Negar.

Negar želi jednog dana biti doktorica, a njezinu pet godina mlađu sestru zasad zanima matematika. Marina Mihić, radnica Crvenog križa koja je pripremala Negar za ispit, rekla nam je kako djevojčice imaju jako veliku volju i upornost. Upoznala ih je u travnju kad je pomagala izbjeglicama u Slavonskom Brodu i ostala je s njima dok nisu došli u Zagreb.

Kolegica Mirela Jozić je pripremala mlađu sestru Melaniju, koja je sad krenula u drugi razred. Jako su zadovoljne njihovim uspjehom. Majka djevojčica je izuzetno zahvalna na pomoći Marine i Mirele te kaže da bez njih ne bi dogurali ovako daleko.

- Ne možete zamisliti kako je to kad vam netko samo jednog dana dođe i kaže odlazi. Nisam nikad nikamo putovala i nisam znala ni jedan jezik, sve što sam imala su dvije vreće stvari i želja da spasim obitelj - rekla nam je majka djevojčica, koja nije željela otkriti kako se zove. Zatražili su azil u Hrvatskoj, a još čekaju da im se pridruži otac, koji još nije ispio otići iz izbjegličkoga kampa u Grčkoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 267
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati