Obavijesti

News

Komentari 18

Djevojka je u godinu dana 'počistila' 15 minskih polja

Djevojka je u godinu dana 'počistila' 15 minskih polja
3

Pogleške su neoprostive: Okružena minama, ona je jedina pirotehničarka u Hrvatskoj. Sandra nikad ne smije izgubiti koncentraciju iako ju je i strah...

VIDEO

Sandra Janković iz Osijeka, zaposlenica čakovečke tvrtke MKA-DemIng, jedina je pirotehničarka na terenu u Hrvatskoj. Profesija koja je puna opasnosti nije ju spriječila da se bavi raščišćavanjem područja od zaostalih eksplozivnih sredstava nakon Domovinskog rata. Njezin nemiran duh nije joj dopustio da sa srednjom upravnom školom sjedi u nekom uredu uz papire i računalo.
- Još postoje predrasude kako to nije posao za žene. Karakterno mi ne odgovara statičan posao. Ovo me potpuno ispunjava jer radim nešto važno za društvo unatoč težini posla i opasnostima koje prijete - kaže Sandra. Od prošle godine, otkad radi kao pirotehničarka, obrađuje već petnaesti teren. Ovaj, iznad uvale Bistrina u Dubrovačkom primorju, dosad joj je najteži zbog nepristupačna kamenita brda i grmlja koje mora prokrčiti. Usto, penjanje na brdo traje oko 45 minuta s opremom, od koje je najteža pancirka. Na nju se navikla, pa se, kad je nakon posla skine, osjeća golom. Tijekom teške obuke Sandra je imala uspona i padova, ali nije odustala.
- Često me pitaju je li me strah. Strah je sastavnica svakog normalnog čovjeka, pa i mene. No, potisnem ga ljubavlju prema svom poslu i oprezom. Kad krenem u svoje područje rada i odgovornosti, usredotočim se na zadatak o kojem ovisi moj život, život mojih kolega i ljudi iz okruženja. Pogreške se ne opraštaju i skupo se plaćaju - kaže Sandra Janković, čije kolege pirotehničari imaju puno povjerenje u njen rad.
Roditelje nije oduševila Sandrina ideja da postane pirotehničarka. No kad je čvrsto odlučila, poduprli su je. Ponosni su na nju iako svaki dan strepe za njezin život. Tijekom obuke, a i na prvom terenu, u Skradinu, pomogli su joj kolege, koji su je prihvatili kao ravnopravnu. Ne štede je, a tvrde da ona to ne bi ni prihvatila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...