News

Komentari 0

Do 10 tisuća otkaza u Nokiji

Do 10 tisuća otkaza u Nokiji

Finski telekomunikacijski div Nokia u sljedeće će dvije godine otpustiti između 5.000 i 10.000 radnih mjesta širom svijeta, jer smanjuje troškove.

Nejasno je kamo će pasti glavnina rezova, ali navodi se kako je oko 96 radnih mjesta u Velikoj Britaniji ugroženo zbog smanjenja troškova od 600 milijuna eura.

Nokia igra sustizanje 5G-a, a također planira ulagati u računalstvo u oblaku i istraživanje nove digitalne infrastrukture.

Tvrtka trenutno ima 90.000 zaposlenika širom svijeta, a od 2015. ukinula je tisuće radnih mjesta.

"Trenutno očekujemo da će postupak savjetovanja u Velikoj Britaniji pokriti približno 96 uloga", rekao je glasnogovornik Nokie.

"Međutim, u ovoj su fazi to samo procjene. Prerano je detaljno komentirati, jer smo tek obavijestili lokalna radnička vijeća i očekujemo da će uskoro započeti procesi savjetovanja, tamo gdje je to primjenjivo."

Prošle godine Nokia je zapošljavala gotovo 40 000 ljudi u Europi, 20 500 u azijsko-pacifičkoj regiji, 13 700 u Kini, 12 000 u Sjevernoj Americi i 3 700 u Latinskoj Americi.

U Finskoj, sjedištu tvrtke, vjerojatno će se otvoriti oko 300 radnih mjesta, uglavnom iz sjedišta u Helsinkiju, rekao je predstavnik sindikata.

Francuska, u kojoj je tvrtka prošle godine ukinula više od 1.000 radnih mjesta, bit će pošteđena u ovom krugu smanjenja.

Izvršna direktorica Pekka Lundmark rekla je: "Odluke koje mogu imati potencijalni utjecaj na naše zaposlenike nikada se ne uzimaju olako. Moj prioritet je osigurati da svi budu podržani kroz ovaj proces."

Restrukturiranjem se želi poboljšati Nokia-ina izvedba u odnosu na rivale poput švedskog Ericssona i kineskog Huaweija.

Nokia je nekoć bila najveći svjetski proizvođač slušalica, ali nije uspjela predvidjeti popularnost internetskih telefona osjetljivih na dodir kao što su Appleov iPhone i Samsungov Galaxy, a suparnici su je spektakularno oborili.

 

Najčitaniji članci