Obavijesti

News

Komentari 14

Do kraja kolovoza 5 posto više turista i 4 posto više noćenja

Do kraja kolovoza 5 posto više turista i 4 posto više noćenja
1

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ističe da su tijekom kolovoza uspješno zadržani pozitivni trendovi i predviđeni rast turističkog prometa

VIDEO

U Hrvatskoj je od siječnja do kraja kolovoza ostvareno 15,7 milijuna turističkih dolazaka što je rast od pet posto više u odnosu na isto razdoblje lani, te 88,5 milijuna noćenja odnosno četiri posto više, dok je kolovoz bio tri posto bolji u dolascima i jedan posto u noćenjima, izvijestila je u četvrtak Hrvatska turistička zajednica.

Radi se o podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima i nautičkom charteru (sustav eCrew). Od spomenutih brojki za osam mjeseci strani turisti ostvarili su 14 milijuna dolazaka (rast od pet posto) i 78,2 milijuna noćenja (plus četiri posto), a poraste u dolascima za osam posto i noćenjima za šest posto ostvarili su i domaći turisti.

Tijekom osam mjeseci najviše je noćenja ostvareno u Istri - 24 milijuna, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 16,6 milijuna te 16,2 milijuna na Kvarneru. Na kontinentu, ne uključujući Zagreb, registrirano je 774.000 dolazaka (rast od 9 posto) i 1,6 milijuna noćenja (također povećanje od 11 posto).

'Hrvatski turizam ide u smjeru održivosti, a ne masovnosti'
'Hrvatski turizam ide u smjeru održivosti, a ne masovnosti'

U tome je razdoblju najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (17 milijuna), Slovenije (9,3 milijuna), Austrije (6,3 milijuna), Poljske (5,6 milijuna) i Češke (4,8 milijuna).

Istovremeno je najviše noćenja bilo u domaćinstvima (33,3 milijuna), a potom u hotelima (19 milijuna) i kampovima (16,4 milijuna).

Top destinacije u prvih sedam mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Medulin i Split.

Samo u kolovozu - najjačem turističkom mjesecu - u Hrvatskoj je bilo 4,6 milijuna dolazaka i 32,1 milijun noćenja što u usporedbi s lanjskim kolovozom predstavlja porast od tri posto u dolascima i jedan posto u noćenjima.

U istom je mjesecu najviše noćenja ostvareno u Istri (8,5 milijuna), na Kvarneru (6,1 milijun) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (šest milijuna). 

Cappelli: Prihod važniji od broja dolazaka i noćenja

Komentirajući navedene podatke, ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je da će krajem godine bit  dovršena izrada Turističke satelitske bilance pa će onda imati stvarne pokazatelje o ekonomskim učincima turizma na gospodarstvo.

"Nadam se kako ćemo u javnom prostoru prestati brojati dolaske i noćenja koji ne mogu biti mjerilo uspješnosti, jer podaci o dolascima ne govore o ostvarenoj vrijednosti koja je njima dobivena, a ostvarena noćenja ne pružaju podatke o dnevnoj potražnji turista. eVisitor pokazuje pozitivan trend rasta turističkih dolazaka i noćenja i to od početka godine i izvan ljetnih mjeseci, no, ponavljam, još je važniji rast prihoda od turizma, a znamo da smo u prvom kvartalu ostvarili povećanje od 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani", istaknuo je uz ostalo ministar.

Turizam: Ove nam godine stiže čak 200.000 gostiju iz Rusije
Turizam: Ove nam godine stiže čak 200.000 gostiju iz Rusije

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ističe da su tijekom kolovoza uspješno zadržani pozitivni trendovi i predviđeni rast turističkog prometa.

"Ono što nas posebno veseli su vrlo dobre najave za ostatak turističke godine što potvrđuje sve bolju tržišnu poziciju Hrvatske u razdobljima predsezone i posezone. Do kraja rujna intenzivno, na jedanaest ključnih svjetskih tržišta, provodimo kampanje fokusirane na oglašavanje i promoviranje nautičkog i kulturnog turizma, enogastronomije i aktivnog odmora kroz avanturistički, sportski i cikloturizam", naglasio je Staničić.

Najavio je da će se početkom listopada na tržištu Austrije, Njemačke, Slovenije, Italije, Velike Britanije i Švicarske početi provoditi on-line i "print" kampanje zdravstvenog turizma.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.