Obavijesti

News

Komentari 183

Dobavljači poderali nagodbu! Agrokoru prijeti obustava robe

Dobavljači poderali nagodbu! Agrokoru prijeti obustava robe
2

Nakon sastanka medijima se obratila Marica Vidaković, prokuristica Kraša, koja je kazala kako Vjerovničko vijeće nije jučer dalo zeleno svjetlo na plan nagodbe, odnosno budućeg razvoja Agrokora

VIDEO

Sastanak izvanredne uprave Agrokora i nedavno osnovane Udruge dobavljača Agrokora potrajao je četiri sata iako je bilo planirano ga će završiti za sat i pol. Iz dvorane su se čuli povici i povišeni tonovi, a dobavljači su izlazili smrknutih lica. Medijima se obratila Marica Vidaković, prokuristica Kraša, koja je kazala kako Vjerovničko vijeće nije jučer dalo zeleno svjetlo na plan nagodbe, odnosno budućeg razvoja Agrokora. 

Zdravi dio Agrokora opstaje, a dugovi prelaze na novu tvrtku
Zdravi dio Agrokora opstaje, a dugovi prelaze na novu tvrtku

- Mi smo taj plan vidjeli tek danas. Ranije nam je predstavljena tek skica. Gospoda vjerojatno neće imati ugodne blagdane, barem ne sa strane dobavljača - rekla je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

05:00

Nagodbu je poderala i zaprijetila obustavom robe, ali nije rekla hoće li to biti tijekom blagdana. Najviše im smeta što različiti dobavljači različitih tvrtki iz koncerna neće biti jednako tretirani, a najviše bi izgubili dobavljači Konzuma. 

Najavila je kako će znati koristiti sva oružja u pregovaranju. 

Zatražila je jednak tretman za sve sudionike i dobavljače svih tvrtki unutar koncerna. Na pitanje u čijem je interesu ovakva nagodba kakva je jučer prezentirana, kazala je kako ne želi o tome spekulirati. Navela je kako sigurno neće odstupiti od pozicije koju zastupa u Vjerovničkom vijeću. 

- Moramo se dogovoriti o pravilima po kojima će se poslovati. Po ovim pravila nećemo raditi. Interes dobavljača jest zaštititi lanac opskrbe. Ovo je jedinstven zakon i ne odnosi se različito na različite vjerovnike - kazala je Vidaković.

Naglasila je kako traže već danas poslijepodne novi sastanak s izvanrednim povjerenikom i njegovim timom. 

- Zbog toga što je netko u ovom materijalu prejudicirao da je nagodba gotovo pa riješena, došlo je do ovoga danas - kazala je Vidaković pokazujući na tekst nagodbe.

Ramljak: Nema drame

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak poručio je u četvrtak nakon prezentacije nacrta strukture nagodbe Udruzi dobavljača Agrokora da su danas zauzete početne pozicije te da je određena grupa vjerovnika nezadovoljna, no kako o svemu predstoje mjeseci razgovora.

"Mislim da su ovo početne pozicije svih nas u kojima ima stvari koje nisu prihvatljive i o kojima ćemo razgovarati sljedeća tri do četiri mjeseca. Što se tiče nezadovoljstva određene grupe vjerovnika, to je bilo za očekivati", kazao je Ramljak u izjavi novinarima.

Naime, prokuristica Kraša i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković poderala je u četvrtak pred novinarima dokument o nacrtu strukture nagodbe u Agrokoru, istaknuvši da to što su dobavljači vidjeli nije smjer koji su spremni podržati. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

05:00

Ramljak je rekao da su dobavljačima sporne dvije stvari, kako će o tome razgovarati te vidjeti do koje mjere se neke stvari mogu promijeniti, a u kojoj ne mogu.

Na primjedbu novinara da su vjerovnici u pojedinim kompanijama u neravnopravnom položaju, odgovorio je da ne želi špekulirati kako će koji dobavljač proći.

"Činjenica je kako moramo voditi računa da se pojedina društva i vjerovnici u pojedinim društvima moraju tretirati na potpuno drukčiji način", ustvrdio je Ramljak. 

Kako je ustvrdio, kompanija je u rukama vjerovnika, a pritom ne vjeruje da bi moglo doći do obustave isporuke robe od strane dobavljača.

"Od samog početka se suočavamo s takvim stvarima, razgovaramo, pokušavamo naći neko kompromisno rješenje. Nekoliko sam puta ponovio, u ovom procesu nema pobjednika i gubitnika, ovdje jednostavno svi moraju pronaći kompromis i svi gube", rekao je Ramljak.

Što se tiče manjinskih dioničara, a na pitanje "ima li za njih lijeka" ili moraju izgubiti sve, Ramljak je odgovorio da taj lijek možda postoji no kako ga on ne vidi. "Mislim da je to najrizičnija skupina i prema tome oni gube najviše", dodao je.

Zamoljen za pojašnjenje modela po kojem različiti dobavljači imaju različit tretman, Ramljak je odgovorio da se mora početi od toga što bi bilo ako bi se pojedinačno otvarali stečajevi. Primjerice, naveo je Ramljak, u stečajnoj masi vjerovnici Konzuma dobili bi ono što Konzum može vratiti iz svoje imovine. 

Poručio je da se dobavljači mogu između sebe dogovoriti hoće li biti toliko solidarni, pa da netko tko bi u nekom stečajnom postupku eventualno dobio 50, prepusti svoj dio onome tko bi dobio deset. 

"Mi smo samo administrator, posrednici. Ako se vjerovnici dogovore da će prihvatiti to što između sebe dogovore, mi ćemo to sve prihvatiti. Znači, mi ćemo im dodijeliti ukupnu sumu, ako se oni između sebe dogovore da će to svim dobavljačima ići ravnomjerno, mi ćemo to prihvatiti", kazao je. 

Također, ustvrdio je da je cilj da dobavljači dobiju više nego da je otvoren stečaj.

"Cijela svrha je da svatko tko ima nekakvu tražbinu dobije nešto malo više u odnosu na slučaj da je kompanija otišla u stečaj", rekao je Ramljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..