Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
177 komentara

Dobila je otkaz u Ministarstvu: Imala čak dvije lažne diplome

Nekoliko godina je radila u Ministarstvu obrazovanja s lažnim diplomama Hrvatskih studija. Ispitala ju je policija. Nakon toga je ministrica naredila provjeru 90.000 diploma u obrazovnom sustavu

Student at graduation ceremony
Video: 24sata Video
177 komentara

Zaposlenica, sad već bivša, dala je iskaz policiji oko krivotvorene diplome i pojašnjavala im kako se radi o zabuni te da će se vratiti s originalom. Vratila se s novom krivotvorinom.

POGLEDAJTE VIDEO:

RADILA U MINISTARSTVU OBRAZOVANJA Ispitala ju je i policija: Žena s lažnom diplomom dobila otkaz

Otkrio nam je to u ponedjeljak dobro upućeni izvor blizak Ministarstvu obrazovanja u kojem je prije nekoliko dana otkrivena zaposlenica s lažnom, krivotvorenom diplomom s Hrvatskih studija. Isti nam tvrdi kako je vidio spornu diplomu na kojoj isprva nije uočio ništa neuobičajeno. No kad se zagledao u žig i potpis, kaže, vidjelo se da se netko s time “poigrao”. Dodaje kako je spomenuta kao visokoobrazovana vođena na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

U Ministarstvu je radila nekoliko godina, najprije kroz mjeru stručnog osposobljavanja, potom putem ugovora o djelu, a sredinom studenog 2018. godine zaposlena je na javnom natječaju. Primljena je na ugovor o radu na određeno vrijeme. Ministarstvo je krenulo u provjeru kad je ušla u sustav i predala svoje dokumente. Nekolika dana trebalo je Hrvatskim studijima da provjere valjanost diplome. Čim su otkrili da se radi o krivotvorini, javili su ministarstvu, koje je sve prijavilo policiji. Slučaj je, doznajemo, dospio i do DORH-a. Djelatnica je odmah dobila otkaz. Upravo zato je resorna ministrica Blaženka Divjak naredila provjeru 90.000 diploma zaposlenih u čitavom obrazovnom sustavu.

Zagreb: Ministrica Divjak posjetila OÅ  Jabukovac povodom početka 2. polugodiÅ¡ta PROVJERA DIPLOMA Divjak o diplomama: Povjerenje u sustav obrazovanja je važno

Ravnatelji će provjeriti

- Uputili smo ravnateljima naputak da provjere diplome zaposlenih koje još nisu provjerene i uspostave obaveznu provjeru kod svakog novog zapošljavanja kako bismo zaštitili sustav - istaknula je Divjak koja vjeruje da provjera diploma neće otkriti ni jednu novu krivotvorinu.

- Ali da bismo imali povjerenja u sustav, moramo biti sigurni da ih nema. Djecu moramo učiti vrijednostima rada i zalaganja te da nema kićenja tuđim perjem - poručila je ministrica.

OTKRILI ŽENU S LAŽNOM DIPLOMOM Ministrica Divjak traži provjeru diploma - i to svih zaposlenika!

Hrvatski zavod za zapošljavanje poručuje kako “činjenica da je osoba prethodno bila u evidenciji Zavoda ne može biti razlog za neprovjeravanje dokumentacije”.

- Budući da godišnje u evidenciju uđe više od 226.500 novoprijavljenih osoba, Zavod nema mogućnost provjeriti sve svjedodžbe ili diplome - rekli su nam iz HZZ-a.

Nakon otkrića ovoga slučaja svim ministarstvima poslali smo upit na koji način provjeravaju svjedodžbe i diplome zaposlenika, jesu li i sami otkrili krivotvorene te kako su postupili.

Zagreb: Vlada održala 118. sjednicu | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- U zadnje dvije godine otkrili smo nekoliko lažnih diploma, a ti ljudi su odmah dobili otkaz - kratko nam je komentirao ministar uprave Lovre Kuščević.

Lažiraju i svjedodžbe

Radi se o sedam lažnih diploma i 18 lažnih svjedodžbi, a Kuščević ističe kako su postupali po zakonu te da i dalje provjeravaju zaposlenike. Lažne diplome uzdrmale su javnost još 2014. godine, kad je u Zagrebačkom holdingu otkriveno da čak 333 zaposlenika ima nevjerodostojne dokumente. Na reviziji dokumenata, koju je i pokrenuo, radio je pravnik Pero Kovačević.

Nema registra i dalje

- Tad sam predložio Milanovićevoj vladi, Saboru i nadležnome ministarstvu, da po uzoru na Italiju, naprave zakon o registru diploma i svjedodžbi. Registra nema, ali lažne diplome i dalje kolaju, a lažiranje se unaprijedilo s tehnologijom - kaže.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message