News

Komentari 5

Dobio dvije godine: Usmrtio je pijanog čovjeka na cesti. Bježao je pijan, a radio je kao policajac

Dobio dvije godine: Usmrtio je pijanog čovjeka na cesti. Bježao je pijan, a radio je kao policajac

Damir Š. (53) je 2010. kad je autom naletio na Ivana F. (52) bio policajac. Nakon naleta je pobjegao no nije osuđen i za nepružanje pomoći ozlijeđenom jer je ovaj na mjestu preminuo

Damir Š. (53) je vozeći u Nissanu s 1,05 promila iz Kumrovca prema Klanjcu u Risvici naletio na Ivana F. koji se gurajući bicikl kretao u istom s mjeru. Odbacio ga je na vjetrobransko staklo u koje je udario glavom te je od zadobivenih ozljeda na mjestu preminuo. Za to je nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora. 

- Bio je pripit i mogućnost opažanja i reagiranja bile su mu smanjene te zbog toga nije uspio zaobići Ivana F. na vrijeme. Sudsko vijeće drži da mu je obrana neuvjerljiva. Tvrdio je da je pješak naglo iskoračio pred njegov auto no to je pobio vještak- rekla je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Maja Štampar Stipić dodavši kako je vještak ustvrdio kako obranu demantiraju
simetrične ozljede obje potkoljenice što govori da se ovaj nije spotaknuo niti iskoračio pred auto.

Sud nije prihvatio ni muškarčevu obranu da je bio zaslijepljen svjetlima vozila koje mu je dolazilo u susret utvrdivši da se prometna dogodila na ravnom dijelu ceste koji je bio dobro osvijetljen. 

- Oštećeni je bio teško pijan, imao je više od 3 promila alkohola u krvi i kretao se skoro po sredini ceste no kretao se pravocrtno - ustvrdila je sutkinja koja je kao olakotne okolnosti kod određivanja kazne uzela protek vremena od prometne nesreće, doprinos oštećenika i neosuđivanost vozača. Otegotna je to što je u vrijeme nesreće bio policajac i što je nakon nesreće pobjegao. 

- Kao policajac morali ste imati svijest o tome da se ne sjeda u auto pripit tim više što policija takve kažnjava - rekla je sutkinja koja je muškarca oslobodila optužbe za nepružanje pomoći iako je pobjegao s mjesta nesreće. Vještak medicinske struke je, naime, utvrdio kako je Ivan F. preminuo na mjestu pa mu Damir Š., i da se zaustavio, nije mogao pomoći.

On je prvi put na Općinskom sudu u Zlataru bio nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora, drugi put na uvjetnu kaznu, a nakon treće presude obrana i tužiteljstvo mogu se žaliti Visokom kaznenom sudu. 

 

 

Najčitaniji članci