Obavijesti

News

Komentari 195

Dragovoljca iz Domovinskog rata ubili pred vlastitom kućom

Dragovoljca iz Domovinskog rata ubili pred vlastitom kućom
11

Neriješeni slučaj: Milan Levar dobrovoljno je svjedočio u Haagu o likvidacijama Srba u Gospiću. Primio je prijetnje smrću, onda je i ubijen u eksploziji ispred svoje kuće

VIDEO

Te zločine policija je istraživala, novinari su tjednima, mjesecima pisali i nagađali, a javnost je bila uznemirena i u strahu... Do danas pitanja su ostala - 'Tko ih je ubio?', 'Ima li svjedoka?', 'Tko je zaustavio istragu?' te 'Gdje je nestao novac?'. Svaki drugi dan objavit ćemo po jednu priču u specijalu zaboravljeni - Neriješeni slučaj!

Milan Levar ubijen je u eksploziji podmetnute bombe u dvorištu vlastite kuće u Gospiću 28. kolovoza 2000. godine. Levar, inače automehaničar, bio je bivši časnik Hrvatske vojske. Sredinom 1990-ih je svjedočio o slučajevima likvidacije građana srpske nacionalnosti koje su, tvrdio je, počinile hrvatske vojne i paravojne postrojbe u jesen 1991. godine. Zatim je svjedočio i pljačkama njihovih domova. O svemu je izvijestio nadležne.

Primao je prijetnje smrću, a onda je i ubijen pred vlastitom kućom.

Počinitelji i naručitelji njegova ubojstva nisu nikada otkriveni.

Dobio naređenje i odbio ga počiniti

Levar se početkom Domovinskog rata među prvima u Gospiću pridružio novoformiranoj hrvatskoj vojsci, no brzo se razočarao nakon što je dobio naređenje za koje je smatrao da nije pravedno. Naređeno mu je da ubije nekoliko srpskih civila. Zbog toga se već u lipnju 1992. godine 'skinuo' iz vojske. 

Obavijestio je i nadležne službe o zločinima koji su se zbivali u Gospiću, no nije naišao na plodno tlo. Svoju priču počeo je davati medijima i govorio o nepravdi počinjenoj prema njegovim sugrađanima, gospićkim Srbima, ali i Hrvatima koji se nisu slagali s politikom ili nisu bili po mjeri onih koji su u to vrijeme vladali Gospićem. 

Nakon rata ga je kontaktirao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu. Kao potencijalni svjedok ispitivan je 1997. i 1998. godine u vezi ratnih zločina. Pomogao je u prikupljanju dokaza i nalaženju drugih svjedoka koji su bili ispitani od strane suda. 

Milan Levar ubijen je prije nego  je uspio dati iskaz u haaškoj sudnici. Hrvatske vlasti davno su prestale informirati Levarovu udovicu o tijeku istrage, a ona je i sama više puta dobila prijetnje smrću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 195

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti