Obavijesti

News

Komentari 0

U Ludbregu su dali priznanja za Pravednike među narodima: 'Pamtimo i nemojmo zaboraviti'

U Ludbregu su dali priznanja za Pravednike među narodima: 'Pamtimo i nemojmo zaboraviti'

Veleposlanik Koren zahvalio je gradonačelniku Ludbrega Dubravku Biliću na gostoprimstvu, te mu je pripala čast da posmrtno proglasi Pravednike među narodima čija će imena biti uklesana na spomen-zidu u Jeruzalemu

VIDEO

Veleposlanstvo Države Izrael u suradnji s Gradom Ludbregom u četvrtak je organiziralo svečanost priznanja pok. Ljudevita Vrančića, Marije i Ivana Runjka, Miroslave i Antuna Žiže te Marije i Zvonka Kerstnera kao Pravednike među narodima, priznanja koje odaje Yad Vashem.

Pravednici među narodima, koje proglašava Yad Vashem - Svjetski centar za sjećanje na holokaust u Jeruzalemu, nežidovi su koji su poduzeli velike rizike kako bi spasili Židove tijekom holokausta. Spašavanje je imalo mnoge oblike i Pravednici su dolazili iz različitih nacija, religija i društvenih slojeva. U svijetu potpunog moralnog kolapsa postojala je mala manjina koja je skupila izuzetnu hrabrost da podrži ljudske vrijednosti.

Veleposlanik Koren zahvalio je gradonačelniku Ludbrega Dubravku Biliću na gostoprimstvu, te mu je pripala čast da posmrtno proglasi Pravednike među narodima čija će imena biti uklesana na spomen-zidu u Yad Vashemu u Jeruzalemu uz još 130 ranije priznatih Hrvata, među kojima su još tri para iz Ludbrega (Schmidlehner, Golubić i Vugrinec).

Veleposlanik Koren također je istaknuo kako je vrlo simbolično što je ova svečanost u Ludbregu održana u tjednu održavanja Jom Hašoa, Dana sjećanja na holokaust i Dana pobjede nad fašizmom.

- Za nas u Izraelu, kao i za židovski narod diljem svijeta, od brutalnog i neviđenog napada na državu Izrael 7. listopada i najgorih zločina nad Židovima od Drugog svjetskog rata, Holokaust je postao opipljiviji. Sjetimo se njegovih korijena tada, ali i sada: otrovnog antisemitizma, huškanja i mržnje. Pamtimo i nemojmo zaboraviti! Niti židovske žrtve, niti hrvatske Pravednike među narodima - zaključio je veleposlanik Koren.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Iranski predsjednik je mrtav!
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranski predsjednik je mrtav!

Loše vremenske prilike ometale su spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme
U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje