Obavijesti

News

Komentari 18

'Dogodine ćemo iz EU fondova imati čak pet puta više novaca'

'Dogodine ćemo iz EU fondova imati čak pet puta više novaca'
1

Povjerenik Hahn rekao je u Zadru da se dobrom financijskom suradnjom između fondova i znanosti mora zaustaviti odljev mozgova te stvoriti protok informacija

VIDEO

Povjerenik Europske komisije Johannes Hahn danas je u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića obišao zadarski Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju gdje je predstavljen projekt "Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane" vrijedan 497 tisuća eura.

– Ovaj centar dobar je primjer uspješnog povlačenja sredstava iz pretpristupnog programa s obzirom na to da se radi o implementaciji visoke tehnologije u vrlo praktične svrhe. Novac iz fondova EU koji ćemo imati na raspolaganju već sljedeće godine bit će peterostruko veći, a u 2014. i deseterostruko veći nego što imamo danas, a mi ćemo se morati jako potruditi da ga zaista i donesemo u Hrvatsku. Stoga preporučujem Zadranima da upravo na ovakav način nastave spremati projekte – kazao je ministar Grčić.

Povjerenik Hahn rekao je kako se dobrom financijskom suradnjom između fondova i znanosti mora zaustaviti odljev mozgova te stvoriti protok informacija i omogućiti povezivanje svijeta istraživanja s realnim svijetom poslovanja.

- Kohezijska politika 2014-2020. sjajna je mogućnost za Hrvatsku. Imat ćete velike koristi od kohezijskih fondova, ali morate biti sposobni apsorbirati puno više sredstava od strukturnih fondova EU-a. Morate imati jaku, stabilnu, posvećenu javnu upravu na svim razinama. Bez toga nećete uspjeti. Već sada trebate pripremiti kvalitetne programe da privućete što više sredstava - istaknuo je Hahn u Splitu, na panel diskusiji kojoj ne nazočio i Paul Vandoren, a koja je pod nazivom "Strukturni fondovi za Hrvatsku: Nova Kohezijska politika 2014-2020" održana na Ekonomskom fakultetu.

Branko Grčić rekao je da će Hrvatska na raspolaganju imati oko 9 milijardi eura bespovratnog i besplatnog novca. No, ključni problemi vezani su za apsorbciju tog novca. Jedan je nedovoljno razvijeni administrativni kapacitet, a drugi nedovoljna pripremljenost projekata.

- Do ulaska u EU treba nam 200-ak novih, mladih, obrazovanih ljudi koji govore strane jezike i koji su spremni raditi više od osam sati dnevno. To je na državnoj razini. Ali, i sve županije i gradovi moraju formirati slične kapacitete, upozorio je Branko Grčić dodajući kako je na razini Vlade po prvi put uspostavljena posebna Koordinacija za EU fondove, a u pripremi su i dva akcijska plana.

Hrvatska mora što prije napraviti zalihe kvalitetnih programa što je nacionalni cilj, prioritet No 1. Trenutno nemamo projekata koji bi državi donijeli veću korist.

- EU projekti su nacionalni projekti, bazirani na nacionalnoj strategiji, upozorio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...