Obavijesti

News

Komentari 122

Dogodio se kratki spoj: Zbog HEP-a krš i lom u vrhu vlasti

Nema potporu: Plenković je nakon stranačkog sastanka tvrdio da ima potporu vrha stranke. Izgleda da se preračunao. Privatizacija HEP-a posvađala je ministre u Vladi...

VIDEO

Privatizacija dijela HEP-a, koju su premijer Andrej Plenković i ministrica gospodarstva Martina Dalić najavili na Badnjak, posvađala je ministre u Vladi i najuži vrh HDZ-a.

Nakon što su blagdani prošli i svi se oporavili od slavlja, ideja o prodaji udjela u HEP-u kako bi se kupila Ina u redovima vladajućih dočekana je na nož.

Bivši ministar gospodarstva Darko Horvat, inače potpredsjednik HDZ-a i član predsjedništva stranke, izjavio je da ne treba privatizirati HEP kako bi se vratila upravljačka prava nad Inom.

- Koliko god mediji potencirali konsenzus politike oko procesa vraćanja upravljačkih prava nad Ininim otkupom cjelokupnog paketa dionica MOL-a, toliko u energetskoj struci postoji konsenzus da za otkup istih ne smijemo prodavati dio HEP-a i ponoviti pogrešku iz 2003. S obzirom na HEP-ovo poslovanje u zadnjih sedam godina, enormne dobiti za takvo trgovačko društvo, emisiju obveznica u vrijednosti od 500 milijuna dolara, a nepostojanje bilo kakve kapitalne strateške investicije, iznos zadržane dobiti u nekim bi pretpostavkama mogao biti veći dio potrebnog novca - napisao je Horvat na svojem Facebooku.

Ostatak novca za kupovinu Ine, poručio je bivši ministar, mogao bi se namaknuti prodajom državne imovine i malih udjela u trgovačkim društvima u kojima Hrvatska više nema nikakav utjecaj, a ona se ne bave nikakvom djelatnošću od nacionalnog ili strateškog interesa.

Darko Horvat nije jedini koji se javno usprotivio šefu stranke i premijeru

Eurozastupnica Ivana Maletić također se usprotivila šefu Plenkoviću i ministrici Martini Dalić.

- Za otkup Ine treba pronaći drugi izvor sredstava. HEP mora biti jedna odvojena priča i dobro osmišljena - izjavila je zastupnica Maletić, inače koautorica predizbornog gospodarskog programa HDZ-a.

Plenković je nakon sjednice predsjedništva HDZ-a tvrdio da ima podršku za prodaju HEP-a, no izjave Horvata i Maletić pokazuju da to nije tako. Znakovito je da se o svemu još nije jasno oglasio ključni čovjek Vlade za upravljanje državnom imovinom, ministar Goran Marić. U zadnja tri tjedna ni jednom nije komentirao ideju o prodaji HEP-a i kupovini Ine, iako je to njegov resor. Jučer se pojavio na sastanku užeg kabineta Vlade.

Na pitanje novinara postoje li nesuglasice oko prodaje dionica HEP-a Marić je odgovorio: “Ne”. Zatim je brzo ušao u zgradu Vlade. Na isto pitanje ministar prometa Oleg Butković odgovorio je: ”Polako, to je još u fazi rasprave”. Dok je bio saborski zastupnik, Marić se nekoliko puta protivio privatizaciji državnih tvrtki. Početkom prosinca prošle godine izjavio je kako je Ina strateški gospodarski subjekt i vrijedna izazova da Hrvatska otkupi većinski upravljački dio te poručio da bi male državne udjele u drugim tvrtkama trebalo prodati.

Od tada šuti i ne komentira ideju o prodaji 25 posto dionica HEP-a. Premijer Andrej Plenković nema ni jasnu podršku glavnog koalicijskog partnera Mosta.

Mostov ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u prvom javnom istupu o temi rekao je da će jako paziti da se u prodaji HEP-a ne dogode privatizacijske pogreške.

Rekao je da oni podržavaju otkup Ine od MOL-a te načelno i model prema kojem bi se to obavilo dijelom novca od HEP-a. Ali i on je, doduše u rukavicama, najavio postavljanje uvjeta.

- Treba popisati imovinu HEP-a te donijeti zakon kojim bi se propisalo da država treba imati 75 posto i kontrolu nad strateškim tvrtkama - rekao je Dobrović.

Ni Most ne podržava ideju o prodaji HEP-a; imaju svoje uvjete

Šef Mosta Božo Petrov u intervjuu za 24 sata također nije dao jasnu podršku Plenkoviću i ministrici Dalić. Iako premijer poručuje kako su drugačija mišljenja dobro došla, očito ima problem koji zasad ne zna riješiti.

ANDREJ PLENKOVIĆ: Prodat ćemo 25 posto dionica HEP-a i otkupiti Inu od MOL-a.

MARTINA DALIĆ: Dionice HEP-a treba prodati građanima i mirovinskim fondovima.

BOŽO PETROV: Tražit ćemo najbolje rješenje da se Ina vrati. To je osjetljivo.

DARKO HORVAT: Ne treba privatizirati HEP kako bi se vratila upravljačka prava u Ini.

IVANA MALETIĆ: Za otkup Ine treba pronaći drugi izvor financiranja.

GORAN MARIĆ: Ina je strateški gospodarski subjekt vrijedan izazova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.