News

Komentari 8

Dogovor u Senatu: Suđenje Trumpu ipak bez svjedoka

Dogovor u Senatu: Suđenje Trumpu ipak bez svjedoka

Demokrati i republikanci dogovorili su se da se ipak neće dovoditi svjedoci na suđenje bivšem američkom predsjedniku. Izjava o razgovoru Trumpa i republikanca McCarthyja samo će se uvrstiti u dokazni materijal

Demokrati i republikanci američkog Senata dogovorili su se u subotu da se ipak neće dovoditi svjedoci na suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, već će se izjava o telefonskom pozivu Trumpa s vodećim republikancem McCarthyjem za vrijeme napada na Kapitol uvrstiti u dokazni materijal. 

Dogovor je uslijedio nakon kaotičnog glasanja u kojemu je s 55 naprema 45 glasova prihvaćeno pozivanje svjedoka što je moglo prolongirati suđenje za nekoliko tjedana, pojačati podjele i potkopati napore predsjednika Joea Bidena da se odmakne od kontroverzi svog prethodnika. 

Senat, Trumpovi odvjetnici i zastupnici Zastupničkog doma koji djeluju kao tužitelji kasnije su se dogovorili da se, umjesto pozivaja svjedoka,izjava republikanske predstavnice Jaime Herrere Beutler o telefonskom pozivu Trumpa i vodećeg republikanca u Zastupničkom domu Kevina McCarthyja uvrsti u dokaze. 

"Pa, Kevine, izgleda da te ljude više brinu izbori nego vas'", citirala je Beutler Trumpa. Po njoj je Trump isprva nijekao da su njegovi pristaše umiješani u napad tvrdeći da je to rulja iz redova ljevičarske Antife što je McCarthy odbacio kao lažnu tvrdnju.

Herrera Beutler jedna je od desetero republikanaca koji su prošlog mjeseca u Zastupničkom domu glasali s demokratima da se potvrdi optužnica protiv Trumpa. 

Vijesti o tom telefonskom pozivu pojavile su nekoliko sati prije nego što se suđenje Trumpu trebalo nastaviti u subotu pred Senatom podijeljenim oko pitanja treba li bivšeg predsjednika proglasiti krivim za poticanje na pobunu.

Nakon dogovora u ovrštvanju izjave obje strane imaju po dva sata za zaključno iznošenje svojih argumenata prije no što senatori glasaju hoće li osuditi Trumpa.

Veći dio suđenja proteklih dana usmjerio se na to koliko je Trump znao o postupcima svojih pristaša koji su upali u Kongres nastojeći spriječiti zastupnike oba doma da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenome.

Trump je napustio Ovalni ured 20. siječnja i prvi je bivši američki predsjednik kojemu se sudi nakon napuštanja ureda. Ako ga osude, Senat može izglasati zabranu kandidiranja Trumpu za još jedan mandat. 

Osuda nije vjerojatna jer će se najmanje 17 republikanca morati pridružiti 50 demokrata da proglase Trumpa krivim. Vodeći republikanac u Senatu Mitch McConnell glasat će za to da se Trumpa oslobodi optužbi, otkrio je u subotu izvor upoznat sa situacijom, piše Reuters. 

U napadima na Kapitol 6. siječnja poginulo je petero ljudi, uključujući policajca koji je osiguravao Kapitol.