Obavijesti

News

Komentari 10

'Dogovorili smo se se i platili pa više nema ni auta, ni novca'

'Dogovorili smo se se i platili pa više nema ni auta, ni novca'
1

Nitko se još nije potužio Ministarstvu gospodarstva, ali MUP-u je. Ne možemo iznositi detalje jer izvidi traju, kažu u policiji...

VIDEO

Svakih nekoliko mjeseci otvore tvrtku. Oglašavaju se na internetu, traže uplatu najma i pologa za osiguranje, a auta, kad ga treba preuzeti, nema, upozorio je čitatelj na prevaru.

- Traže plaćanje unaprijed na račun, kartice ne primaju, a pri otkazivanju vozila obećavaju da će vratiti novac. No više se ne javljaju - dodao je.

Mnogo je takvih pritužbi na tvrtku Flex Rent na društvenim mrežama.

- Platili smo i jutros smo s bebicom od 10 mjeseci trebali krenuti na prvo ljetovanje. Nema auta, a s novcem se možemo pozdraviti - požalila se prevarena žena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Druga je unajmila automobil za sestru koja je iz Londona trebala stići na ljetovanje u Hrvatsku.

Porezna tajna ga štiti

Platila je 5100 kuna, a večer prije preuzimanja javili su joj da ga prijašnji unajmljivači nisu vratili. Obećali su povrat novca, no nisu rekli kad. Mjesecima je čekala pa ih je prijavila policiji.

- Dok traju izvidi kaznenog djela, ne možemo iznositi detalje. O dosad utvrđenom obaviješteno je nadležno državno odvjetništvo - odgovorili su nam iz policije na pitanje je li riječ o prevari.

  • 5100 kuna plati unaprijed: Zagrepčanka je unajmila auto sestri koja je iz Londona došla na odmor. Auto su joj otkazali, a novac nisu vratili.
  • 170 kuna najjeftiniji auto: Prema internetskoj stranici flex-rent.hr, dnevni najam gradskih automobila poput Clija ili Pola stoji 170 kuna.

I u Poreznoj upravi rekli su kako “podatke o poduzetim nadzornim aktivnostima ne mogudostaviti zbog porezne tajne”, a u Ministarstvu gospodarstva kažu da nisu primili pritužbe na rad tvrtke Flex Rent. Potrošače koji se osjećaju prevarenima uputili su na Državni inspektorat.

- Pravo na povrat uplaćenog novca ostvaruje se na sudu privatnom tužbom - dodali su.

Na telefone objavljene na internetskoj stranici ne javljaju se, a ni na poruku nisu odgovorili. Da je nešto sumnjivo, moglo se zaključiti po fotografijama vozila, na kojima nema hrvatskih registracijskih oznaka, ili po povoljnijim cijenama.

  • Najskuplji auti su 300 kuna po danu: Proizveden je 2018., ima dizelski motor i 17.000 prijeđenih kilometara, a dnevni najam stoji 300 kuna, piše u ponudi Flex renta za najam Audija Q5 Sline. Dnevni najam stoji 300 kuna i to je, uz Renault Espace te BMW X1 X Drive, najskuplji auto u floti. Inače su slični auti poprilično skuplji.
  • Iste cijene za aute različitih klasa: Opel Astra karavan i Renault Megane karavan stoje 250 kuna po danu, isto kao Volkswagen Passat karavan, koji je ipak za klasu veći automobil. Sva tri su, prema ponudi na internetu, proizvedena prošle godine i imaju oko 19.000 prijeđenih kilometara. U ponudi je 18 automobila, a ni na jednoj fotografiji nema hrvatskih registracijskih pločica.
  • Kartice: Na internetskoj stranici flex-rent.hr postoje linkovi na kartične kuće, no na visa.com i maestrocard.com preko linka se ne može. Klikom na Mastercardov link stiže se na stranicu te kartične kuće, ali ne može se platiti.

Nema sigurne uplate

"Ako se nešto čini previše povoljno da bi bilo istinito, vjerojatno nije istinito”, jedan je od savjeta kako treba razmišljati prije “poslovanja” na internetu. Drugi je da se ne posluje sa stranicama čija internetska adresa počinje s “http”. Sigurnost navodno jamče početna slova “https”. A tako počinje stranica Flex Renta.

- Oznaka ‘https’ znači da je internetska adresa sigurna, ali to se odnosi na poznate adrese kao što su Facebookova ili bankovne - rekao je stručnjak za internetsku sigurnost. Dodao je kako treba istražiti onoga kome se uplaćuje novac.

- Obavezno je poslati mail pa nazvati telefonom kako bi se sve potvrdilo. No telefonski poziv ne jamči sigurnost, kao ni pozitivni komentari na internetu jer se mogu lažirati - upozorava stručnjak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...