Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
68 komentara

'Požar su nam podmetnuli, a vi svijete se prestanite miješati!'

U jeku sve većih međunarodnih kritika zbog požara koji bijesne širom Amazonije, brazilski predsjednik je priznao da je moguće da farmeri podmeću šumske požare, no rekao je da se stranci ne miješaju

68 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres na Twitteru su izrazili zabrinutost  zbog požara koji su dosegli rekordan broj ove godine, uništili široke pojase šume koji se smatraju vitalnim bedemom protiv globalnog zatopljenja.

Bolsonaro je ljutito odgovorio na to što smatra upletanjem.

- Te zemlje koje ovdje šalju novac, ne šalju ga iz milosrđa ... šalju ga u svrhu upletanja u našu neovisnost, rekao je u prenošenju uživo putem Facebooka.

POGLEDAJTE VIDEO: 

No ranije u četvrtak, rekao je da Brazil sam nema sredstava da kontrolira požare.

- Amazonija je veća od Europe, kako se možete boriti protiv podmetnutih požara na takvu prostoru?, pitao je novinare nakon što je napustio predsjedničku rezidenciju. "Nemamo za to sredstava".

Požari u Amazoniji porasli su za 83 posto ove godine u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, pokazuju vladini podaci.

Premda požari jesu uobičajeni i prirodni događaji u ovo doba godine, zaštitari prirode za ogromno povećanje broja požara okrivljuju farmere koji vatru podmeću radi stvaranja pašnjaka.

Farmeri su možda dobili prešutno ohrabrenje desničarskog predsjednika, koji je vlast preuzeo u siječnju. 

Bolsonaro je u više navrata rekao da vjeruje kako Brazil mora otvoriti Amazoniju za poslovne interese, da dopusti rudarstvo, poljoprivredu, drvnim kompanijama da iskoriste prirodne izvore.

U srijedu je za podmetanje požara okrivio nevladine organizacije, za što nije dao ni jedan dokaz.

Čini se da je uzmaknuo u četvrtak, kad je prvi put izrekao da bi u pozadini podmetanja mogli biti farmeri.

(mz)

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message