Obavijesti

News

Komentari 35

Dok Sabor ne zasjeda nema naknade za odvojeni život

Dok Sabor ne zasjeda nema naknade za odvojeni život
1

Predsjedništvo Sabora na prijedlog odbora za izbor i imenovanja odlučilo je da se zastupnicima naknada za odvojeni život neće isplaćivati u vremenu dok Sabor ne zasjeda

VIDEO

Predsjedništvo Sabora na prijedlog odbora za izbor i imenovanja odlučilo je da se zastupnicima naknada za odvojeni život neće isplaćivati u vremenu dok Sabor ne zasjeda odnosno od 15.srpnja do 15.rujna te od 15. prosinca do 15.siječnja te u vremenu nakon raspuštanja Sabora i do konstituiranja novog što u pravili traje oko dva mjeseca. Predsjednik Sabora Željko Reiner napomenuo je da će se na ovaj način uštedjeti oko 950.000 kuna. U aktualnom sazivu Sabora naknadu za odvojeni život prima nešto više od 60 zastupnika. Do sada je praksa bila da zastupnici ne primaju naknadu za odvojeni život ako je stanka u radu trajala dulje od mjesec dana. Postavilo se pitanje hoće li na ovome stati ili nastaviti rezati prava zastupnika. Reiner je napomenuo da se na sjednici Predsjedništva Sabora puno razgovaralo o potrebi usuglašavanja zakona koji se tiču dužnosnika te da se neka prava i obveze pokušaju svesti na razumnu mjeru. Postavilo se i pitanje hoće li se ukidati i zastupnički paušal koji se zastupnicima isplaćuje svaki mjesec u iznosu od 1500 kuna. Reiner je uzvratio da treba znati za što služi paušal. Napomenuo je da zastupnici njega koriste za obavljanje poslova vezane za kontakt s građanima, putovanja u izborne baze itd. 

- Svaki od tih segmenata treba dobro odvagnuti i vidjeti da ne bismo nekim demagoškim potezom koji bi možda ljude razveselio na dan ili dva zapravo štetili obavljanju temeljne funkcije zastupnika - poručio je šef Sabora. 

Iako dio građana smatra da su saborski zastupnici preplaćeni za svoj rad, temeljem slika poluprazne sabornice, Reiner smatra da nisu preplaćeni ako svoj posao rade korektno, raspravljaju i dolaze na sjednice odbora. Naveo je i da Sabor zasjeda "prilično tijekom cijele godine" za razliku od mnogih drugih parlamenata. Naveo je da je nedavno razgovarao s delegacijom parlamenta BiH, koji zasjeda jedan dan tjedno dok primjerice Bundestag, kaže, zasjeda nešto više od 20 tjedana. Ustvrdio je da samo sjedenje na plenarnoj sjednici nije odraz rada zastupnika:

- Ako pogledate sve druge parlamente vidjet ćete da je situacija ista ili još manje zastupnika sjedi tijekom plenarnog zasjedanja u dvorani - izjavio je.

Reiner navodi da niti jedan parlament ne zasjeda kontinuirano i svaki dan. naglasio je da posao zastupnika nije samo rasprava na plenarnim sjednicama nego i na odborima, delegacijama, međunarodnim tijelima te u kontaktima s izbornom bazom. Robert Podolnjak (Most) na predsjedništvu je postavio pitanje hoće li se Sabor ozbiljno pozabaviti svim pravima i obvezama zastupnika, jer su više zakona i propisa regulira pojedine privilegije, prava, naknade. Predložio je da se to pitanje provjeri na matičnom Odboru za izbor i imenovanja no to kaže u ovom trenutku nije prihvaćeno. 

- Velika većina Klubova u ovom trenutku nije spremna na sjednici Sabora govoriti o cjelovitom uređenju prava i dužnosti zastupnika. Imam osjećaj da ne žele otvarati Pandorinu kutiju svih ovih pitanja i problema koja su definitivno prisutna u javnosti, i po mišljenju Mosta, narušavaju integritet zastupnika u Saboru. Mislim da moramo otvoreno razgovarati o pravima i beneficijama - poručio je Podolnjak. 

Navodi da u Zakon o pravima i dužnostima zastupnika nema niti jedne dužnosti pa čak ni da zastupnici prisustvuju sjednicama Sabora, da dolaze u ovu zgradu, rade u odborima, na plenarnoj sjednici, da primaju građane. 

- Kad se pozivamo na strane parlamente i ono što je propisano u zakonima drugih država, primjerice u Bundestagu je zastupnik kažnjen s 200 eura ako se ne pojavi bez opravdanog razloga na sjednici. Mislim da moramo o tome otvoreno razgovarati. Veliki broj zastupnika koji odgovorno rade, koji su svaki put na sjednici i raspravljaju od jutra do večeri ne može biti u istom položaju kao oni koji nikada ne rade. Moramo regulirati i pitanja zastupnika koji ne dolaze, i ostala prava, prava po isteku mandata, prava na smještaj, na zastupnički paušal, naknade... po našem mišljenju većina tih naknada nema smisla - ustvrdio je potpredsjednik Sabora iz redova Mosta.

Naveo je da Mostu nije problem izraditi prijedlog zakona, ali nažalost, kaže nemaju 76 potrebnih ruku. Na pitanje hoće li na tome inzistirati kod svojih partnera ponovio je da nažalost nitko u ovom trenu nije spreman to pitanje raspraviti na cjeloviti način. Podolnjak navodi da se naknada za odvojeni život, kao i pravo na smještaj nije dobro regulirano no tu u i brojna druga pitanja. 

- Najveći broj bismo ukinuli, mislim da nema nikakve logike za njih, mislim da je zastupnička plaća dobra i dovoljno visoka s obzirom na situaciju u Hrvatskoj i prosjek plaća. Osobno ne bih dirao plaću, ali mislim da naknade od odvijenog života, paušala, do smještaja nisu potrebne. Mislim da država ima dovoljno stanova u kojima zastupnici mogu biti i da država to mora organizirati. Zašto iznajmljivati privatne stanove, samo državnu imovinu treba staviti u funkciju. Time se nitko ne bavi, a došli bi do ozbiljnih ušteda - ustvrdio je. 

Podolnjak smatra da bi se i drugi troškovi mogli smanjiti ali se bježi od tih tema. Na pitanje kakve se sankcije trebaju uvesti za zastupnike koji ne dolaze na posao, uzvratio je: 

- Novčane, po uzoru na Bundestag. Ne bismo izmišljali toplu vodu, mogli bismo raspravljati o iznosu, a opravdani nedolazak je službeni put, spriječenost zbog bolesti ili nešto slično, ali sve što je neopravdano, mora biti novčano sankcionirano i zastupniku bi na kraju mjeseca oduzimali dio plaće za one dane kada nije bio na sjednici Sabora - zaključio je Podolnjak. 

Na Predsjedništvu Sabora dogovoreno je se zastupnici nakon uskršnjih blagdana na posao vraćaju 13. travnja, a sjednica će započeti aktualnim prijepodnevom. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...