Obavijesti

News

Komentari 2

"Dok se liječe, naši učenici pobjeđuju na natjecanjima"

"Dok se liječe, naši učenici pobjeđuju na natjecanjima"
3

Već 11 godina 16 učiteljica pomaže malim bolesnicima da bez problema savladaju školsko gradivo. Učiteljicama u Klinici za dječje bolesti djeca su najvažnija

VIDEO

Nastavu u bolnici u Klaićevoj godišnje pohađa između 1700 i 2000 učenika. Njihovi nastavnici imaju misiju, pružiti im najbolje obrazovanje, te i njima i roditeljima pomoći da nastave život.

Njihova mala učionica jedno je od najšarenijih mjesta u Zagrebu. Učenike drugog razreda Sabinu i Vida zatekli smo kako izrađuju maske za maškare u društvu dviju teta iz muzeja.

- Maska mora biti strašna, opasna, kako bi se zima uplašila i otišla - davala im je instrukcije Malina Zuccon Martić, pedagoginja iz Muzeja za umjetnost i obrt. Ona i Željka Jelavić, kustosica Etnografskog muzeja, posjećuju ih svaki drugi ponedjeljak u sklopu projekta “Dva muzeja iz susjedstva”. A djeci je to zanimljivo. Prošle su godine radila instalaciju na temu hrane, pa su izradila “Veseli stol iz Klaićeve”, trpezu od plastičnog posuđa koje su sami oblikovali, stolnjake, salvete, pribor za jelo... Naravno da su instalaciju izložili prvo u jednom, pa u drugom muzeju, i na kraju na zidu u jednom od bolničkih hodnika. Djelo je impresivno, a djeca su bila jako ponosna, jer to je bila samo njihova izložba. A zašto nastavu drže isključivo nastavnice, njih 16?

- Žene su suosjećajnije, ali i čvršće od muškaraca - kaže nam jedna od njih. Lidija Sosa Šimenc, ravnateljica OŠ Izidora Kršnjavoga, odakle su nastavnice, objašnjava da nastavu u bolnici drže već 11 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- S učenicima radimo na svim odjelima i imamo stručno zastupljenu nastavu. Dnevno se izvode četiri nastavna sata, i to od 9.45 do 12.45. Sat traje u skladu s psihofizičkim mogućnostima učenika - objašnjava nam. Prije početka nastave voditeljica prikupi podatke o broju djece i njihovu stanju, a svaki nastavnik drži dodatnu i dopunsku nastavu te izvannastavne aktivnosti. - U ovoj bolnici nastava je po mjeri učenika - dodaje ravnateljica. Razlog je taj što se bitan dio nastave provodi individualno, po sobama, a i taj što su ove žene tijekom godina organizirale pravu kulturno-obrazovnu koloniju u Klaićevoj. Svaka srijeda je “vesela srijeda”. Dolaze im pisci, plesači, tradicionalni i klasični glazbenici, obilaze ih razni muzeji. Škola je nabavila 10 panoa koje onda djeca redovito prigodno ukrašavaju. Učiteljica Ljerkica Vinković u svemu tome gušta kao i sama djeca. 

- Od ove godine surađujemo s udrugom Sedmi kontinent. Djeca s njima izrađuju optičke igračke, susreću se s filmskim umjetnicima, gledaju filmove, izrađuju crtiće... Meni je najdraži bio ‘Čupava Ljerkica’ - smije se učiteljica Ljerka zbog aluzije na svoju frizuru. Njihov je posao, kažu one, najljepši i najteži na svijetu.

- Kad ti roditelj povjeri dijete, a ono mu je najvrednije, onda ono mora biti najvrednije i tebi - kaže ona nakon što je kratko ispitala Alberta, odlikaša koji se već pet godina ovdje povremeno liječi. 

Učiteljica engleskog jezika Danijela Bejuk ističe da se djeci nastava priznaje u njihovim školama, da neka ovdje čak i završe razred. Učiteljica prirode i biologije Mara Ivanko nam otkriva da im se učenici bez najmanjeg problema poslije nastave u bolnici uklapaju u program u svojim matičnim školama. Jedna učenica iz bolnice čak je bila druga na državnom natjecanju na koje je išla s učiteljicom iz hrvatskog jezika Violettom Radić Šulekić. 

Suzana Majstorović koja predaje glazbeni, a ujedno je i voditeljica, sretna je kad djecu upozna s ksilofonom, trianglom ili nečim sličnim. Iskusna matematičarka Zvjezdana Auguštin kaže da je strepila je kako će se snaći u Klaićevoj. A sad je glavna za iskorjenjivanje straha od matematike. I svi joj priznaju da joj to ide odlično, pomoću mozgalica, igara, “Večeri matematike”, a uključuje i roditelje. 

- Nastojimo da dijete nije u prvom redu bolesnik, nego da nastavlja sa životom - kaže nam Ljerkica. Lidija Vukas, majka tinejdžerice koja se liječi u Klaićevoj, to potvrđuje. 

- Njima puno znači da se odmaknu od kreveta, od kemoterapija, od groznih stvari. Crtaju, pjevaju, izrađuju stvari za Valentinovo, Uskrs, Božić - nabraja ona. Ravnateljica ističe da svoj rad oblikuju između ostalog prema Povelji o pravima djeteta, te da djecu u bolnici treba okružiti ljubavlju i vedrinom, ne ih sažalijevati. U radu imaju apsolutnu podršku Ministarstva obrazovanja i Gradskog ureda za obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...