Obavijesti

News

Komentari 134

Dok se zgražamo nad Trumpom, sjetimo se Franje Tuđmana i Karamarkove 'krađe glasova'

Dok se zgražamo nad Trumpom, sjetimo se Franje Tuđmana i Karamarkove 'krađe glasova'
1

Donald Trump govori o izbornim krađama, odbija prihvatiti poraz, poziva na prestanak brojanja glasova... Franjo Tuđman odbio je potvrditi čak četiri oporbena gradonačelnika Zagreba. I njemu smo podigli spomenik.

VIDEO

Dok s nevjericom, pa i određenom dozom zluradosti i superiornosti, promatramo predsjednika SAD-a Donalda Trumpa kako proglašava nepostojeću pobjedu, govori o izbornim prevarama i krađama, odbija prihvatiti gubitak izbora, poziva na prestanak brojanja tamo gdje vodi ili nastavak brojanja tamo gdje gubi, sjetimo se da smo mi takvom predsjedniku podigli spomenik.

Franjo Tuđman odbijao je potvrditi čak četiri oporbena gradonačelnika Zagreba nakon izvanrednih lokalnih izbora 1995. godine. 

Tvrdio je da ne želi "dozvoliti oporbenu situaciju u Zagrebu", a činjenicu da je oporba u Zagrebačkoj skupštini tada imala većinu mandata kojima su birali gradonačelnika, Tuđman je odbacio ovim čuvenim riječima: "Što znači da oporba ima 60 posto glasova? Kao da vam je jedan farmer rekao da ima 60 životinja u njegovu dvoru, jesu li to svinje ili teladi, jesu li to kokoši ili guske, dok je svaki ozbiljni farmer i čovjek znao da, u usporedbi s takvim stadom, samo jedan pastuh, a kamoli par pastuha ili par krava, vrijedi više od jednog stada".

Znači, HDZ je vrijedniji od čitave oporbe.

Bilo je to direktno kršenje demokratskih pravila i rezultata izbora.

Priznaje kad pobjeđuje

Franjo Tuđman potvrdio je zagrebačkog gradonačelnika tek dvije godine kasnije kad je HDZ u gradskoj skupštini kupio dva HSS-ova vijećnika i ostvario većinu.

Takvom predsjedniku države Hrvatska je podigla spomenik u Zagrebu, dala mu čak i ime zagrebačke zračne luke. I to u režiji SDP-ove vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem.

Imamo li onda pravo iščuđavati se nad egzibicijama Donalda Trumpa?

Karamarkove indicije

Pa čak i ne tako davno, par mjeseci nakon izbora 2015. godine, tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko javno je poručio: "Ima indicija da smo pokradeni u izbornoj noći za 5-6 mandata. Ispitat ćemo to".

To je ispitano i ništa nije dokazano.

Ali predsjednik najveće političke stranke, stranke koja dvadeset godina vlada državom i osoba koja je upravo nakon tih izbora postala potpredsjednikom Vlade, izazvao je neviđeni skandal optužbom za krađu izbora.

Tako je i s Trumpom: dok pobjeđuje, o krađama se ne govori; kada gubi, tada su za sve krive fantomske krađe.

Donald Trump sinoć je ponovno, bez ikakvog dokaza, govorio o izbornim krađama, kao što je o tome govorio i prije četiri godine, pripremajući zadnjih godinu dana teren za ovakvu strategiju, a mnoge američke televizije naprosto su prekinule prijenos njegova govora, dok Twitter već danima označava njegove tvitove netočnima.

Napadi i teroristi

Mnogi su njegove nastupe ocijenili huškačkima i uznemirujućima, baš kao što je nakon Tuđmanova odbijanja oporbenih gradonačelnika na narednim predsjedničkim izborima došlo do fizičkih napada na njegova protukandidata Vladu Gotovca, dok su se Karamarkove optužbe naslonile se na prosvjed šatoraša i njihove terorističke akcije protiv SDP-ove vlasti.

A kad govorimo o hrvatskoj demokraciji, ne zaboravimo ni glasove iz zatvora i brodova koji su odlučili jedne izbore u Zagrebu, glasove mrtvih u biračkim spiskovima, glasove hrvatske dijaspore, glasove četrdesetak ljudi na jednoj adresi, glasove iz autobusa, kupovine glasova, kao i postizbornu političku trgovinu, saborske žetončiće i tome slično.

Treba li onda čuditi da većina Hrvata, i to onih najgorljivijih, po anketama podržava Trumpa, a ne gorljiva katolika Joea Bidena?

Ružna slika

I dok se Hrvatska sada iščuđava nad Amerikom i osjeća se sigurnom u svom izbornom procesu i u mirnim tranzicijama vlasti, ne treba zaboraviti da je i ona odavno primijenila ove Trumpove i republiknske obrasce. 

Ili ih je Trump prepisao od Hrvatske.

Šatoraški teroristi ruše legitimnu vlast, predsjednik ne priznaje legitimne gradonačelnike, šef HDZ-a ne priznaje legitimni ishod izbora...

Hrvatska se često htjela ugledati na Ameriku. Nažalost, ugledala se na njezinu ružnu sliku. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 134
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa