Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Dolački na sud donio pilu koju policija traži: 'Evo je, nova je'

Terete ga da je od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. iz policijskog sefa u svom uredu ukrao gotovo 2,7 milijuna kuna i dva kilograma zlata, a potom "fingirao" provalu kako bi prikrio krađu

Zagreb: Nastavljeno suđenje Željku Dolačkom optuženom za krađu zlata i novca iz policijske postaje
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
50 komentara

- Evo pile za metal koju je Uskok tražio. Nova je i nekorištena. Molim vještačenje da se to utvrdi. Evo i račun, molim provjerite odgovara li serijski broj na računu broju na pili, kazao je u srijedu bivši šef zagrebačke kriminalističke policije Željko Dolački na Županijskom sudu u Zagrebu. Potom je iz plave PVC vrećice izvadio pilu i dva kompleta listova te je, zajedno s računom, predao sudskom vijeću. Terete ga da je od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. iz policijskog sefa u svom uredu ukrao gotovo 2,7 milijuna kuna i dva kilograma zlata, a potom "fingirao" provalu kako bi prikrio krađu. 

Dodao je i da je pila duža od aktovke u kojoj ju je, tvrdi Uskok u optužnici, iznio iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije u Heinzelovoj i to čak 13 ili 14 centimetara. Pilu je, doznajemo, zajedno s braniteljem uredno prijavio pravosudnim policajcima na ulazu u sud te objasnio da mu treba kako bi je predao kao dokaz.

- Zar bih ja po Heinzelovoj, gdje radi oko 500 ljudi pred svima nosio aktovku iz koje viri pila - pitao je vijeće Dolački.

Željko Dolački opširno je iznosio obranu i istakao neke propuste koje je policija i Uskok napravila tijekom istrage.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

- Radili su pretragu na više lokacija, osim u mojoj kući pretrage su bile kod moje majke i brata na Pešćenici, kod moje bivše supruge, punice i šogora u Starom Čiču te kod moje kolegice u Zagrebu. Upozorio sam ih da nalozima nije obuhvaćena jedino moja djedovina u Cerju Letovaničkom, gdje sam stopostotni vlasnik, dok na drugim lokacijama nisam u vlasničkoj strukturi. Da su pretražili imanje pronašli bi pilu. Čuvao sam je dvije godine kao jedini dokaz moje nevinosti - govorio je Dolački.

Rekao je i da je pretraga njegova doma trajala vrlo kratko, da policajci nisu imali nikakve detektore za metal, iako ga se sumnjičilo i za krađu zlata. 

Rekao je i da njegova soba nije bila zapečaćena, niti je ispred nje stajala straža, već su policajci samo na vrata stavili ljepljivu traku.

- Ni sef nije izuzet prilikom očevida već je oduzet tek 8. travnja. Dotad je bio ispod stepenica ispred sobe u kojoj su privremeno oduzeti predmeti tzv. corpore delicti što sam i osobno vidio. Sef je iz mog ureda maknut 5. travnja i to nakon mojeg poziva kad sam došao na posao i vidio da ga nisu odnijeli po završetku očevida. Tražio sam da ga maknu da mogu koristiti ured te da se sve očisti jer je sve bilo prašnjavo od očevida - rekao je Dolački koji je potom otišao na kolegij samo da bi po povratku u ured u njemu zatekao dvojicu policajaca koji su pajserom pokušali rekonstruirati provalu.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Rekao je i da je 2. i 3. travnja radio na velikoj obradi zbog koje je 3. travnja, ostao u uredu do 21.30, 22 sata, a policajce s kojima je radio pustio je kući oko 20.30 sati. Nije provjeravao je li u Heinzelovoj po uredima bilo još djelatnika.

- Sef sam teži oko 163 kilograma, pun je imao sigurno oko 260 kilograma. Kako bi ga ja mogao sam pomaknuti, bez pomoći i bez tragova vučenja na podu - pitao je dalje Dolački.

Nije se dao zbuniti ni kad su preslušavali snimku njegova iskaza u Uskoku kojom prilikom je na pitanje o pili odgovorio: "Nisam kupio pilu".

- Zašto ste rekli da niste kupili pilu, a danas ste je donijeli na sud? Zašto je niste predočili policajcima kao dokaz svoje nevinosti? - zanimalo je sutkinju.

- Nisam je spominjao jer sam zaključio da je slučaj protiv mene ionako već iskonturiran. Da sam predao pilu, rekli bi da sam sef obio na neki drugi način - tvrdio je Dolački.

Možda vas zanima i ovo:
Message