News

Komentari 0

Dolar stabilan u košari ostalih najznačajnijih svjetskih valuta

Dolar stabilan u košari ostalih najznačajnijih svjetskih valuta

Dolar je ponajviše oslabio prema valutama zemalja-proizvođača nafte, nakon što je cijena nafte na londonskom tržištu poskočila zahvaljujući smanjenju proizvodnje u odgovoru na oštar pad globalne potražnje

Tečaj dolara  u četvrtak je bio stabilan prema košarici ostalih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, no oslabio je u odnosu na valute zemalja-proizvođača nafte nakon stabilizacije cijena crnog zlata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 100,54 boda.

Dolar je ponajviše oslabio prema valutama zemalja-proizvođača nafte, nakon što je cijena nafte na londonskom tržištu poskočila zahvaljujući naznakama da proizvođači nafte smanjuju proizvodnju u odgovoru na oštar pad globalne potražnje uslijed pandemije koja je gotovo zamrznula gospodarsku aktivnost.

Cijene sirove nafte na londonskom tržištu u jednom su trenutku poskočile čak 15 posto, odskočivši s najnižih razina od lipnja 1999. Prema posljednjim podacima naftom se trgovalo po 21,72 dolara, što znači da je barel poskupio 6,6 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

U takvim okolnostima dolar je prema ruskom rublju oslabio jedan posto, a oslabio je i 0,5 posto prema norveškoj kruni i 0,6 posto prema meksičkom pezosu.

- Cijena sirove nafte izraženije se oporavila nakon snažnog prodajnog pritiska kojem je bila izložena. To je rezultiralo slabljenjem dolara, i to izrazitijem prema valutama zemalja koje se oslanjaju na naftu - rekao je Lee Hardman, valutni analitičar u banci MUFG.

Tečaj eura skliznuo je pak prema dolaru nakon što su podaci iz Francuske pokazali pad poslovnih aktivnosti na rekordno niske razine. Pritom je oslabio 0,3 posto, skliznuvši ispod 1,08 dolara po prvi put u dva i pol tjedna. Prema posljednjim podacima njime se trgovalo po 1,0785 dolara.

U fokusu tržišta je današnji samit čelnika Europske unije na kojem će se razgovarati o odgovoru na gospodarska previranja izazvana globalnom pandemijom koronavirusa.

Tržišta su na oprezu zbog neizvjesnosti u pogledu razmjera suradnje među vladama EU-a u financiranju oporavka gospodarstva od očekivane duboke recesije.

U očekivanju ishoda toga sastanka, euro je oslabio i 0,2 posto prema funti, na 87,60 penija.

Najčitaniji članci