Obavijesti

News

Komentari 15

Domovinski pokret i HDZ dogovorili PPD koaliciju: Plin - Poljoprivreda - Demografija

Domovinski pokret i HDZ dogovorili PPD koaliciju: Plin - Poljoprivreda - Demografija

Imovinski dio Domovinskog pokreta očito je prevagnuo pred onim domovinskim, jer je DP u pregovorima s Plenkovićem dobio konkretne, pa i vrlo unosne resore, a ostao bez ideoloških poput kulture i obrazovanja.

VIDEO

Ovo bi se moglo nazvati - ne slučajno - PPD koalicijom: Plin, Poljoprivreda, Demografija.

To su resori koje je Domovinski pokret izborio u pregovorima s HDZ-om. Imovinski dio Domovinskog pokreta odnio je prevagu pred domovinskim.

Unatoč činjenici da su kampanju vodili na ideološkim obračunima, na SDSS-u i Srbima, na strancima i migrantima, na reviziji povijesti i borbi protiv woke kulture, Domovinski pokret na kraju se zadovoljio konkretnim, čak i lukrativnim resorima u Vladi.

Ideološki aspekt njihove kampanje ispunjen je izbacivanjem SDSS-a iz Vlade, premda se i dobar dio tog obračuna svodio na prekid financijskih dotoka organizaciji Milorada Pupovca, a umjesto toga Domovinski pokret domogao se resora u kojima ima pristup proračunu, europskim fondovima i financijskim sredstvima.

Novac i utjecaj

Dobit će resor poljoprivrede, zatim resor energetike što je Mariju Radiću, političkom tajniku stranke poduzetnički povezanom s Pavlom Vujnovcem iz PPD-a, bilo izuzetno bitno, kao i novo ministarstvo demografije s predviđenim budžetom od nekoliko milijardi eura.

Dojam je da im je Plenković predao konkretne i unosne resore samo kako bi ga ostavili na miru.

Nije im predao ideološke resore kao što su kultura ili obrazovanje, zbog čega je onaj domovinski dio DP-a ostao zakinut, dok je istodobno onaj imovinski dio prosperirao.

To je valjda bilo najviše što je Plenković mogao učiniti da ostane na vlasti, a da zadrži određenu autonomiju i čist obraz pred Bruxellesom iz kojeg su se ovih dana slali signali strankama desnog centra da pokušaju izbjeći koalicije s krajnjom desnicom.

Naročito onim strankama koje su bliske Rusiji ili proruski orijentirane.

Migranti i teroristi

Domovinski pokret ciljao je i na Ministarstvo unutarnjih poslova što bi mu pružilo mogućnost ispunjavanja onog dijela ideološkog programa koji se tiče obračuna s migrantima i učvršćivanja granica, ali bilo je nerealno očekivati da će se paranoični premijer Plenković odreći tog ključnog represivnog resora. 

Jer, ipak je stupio u savez sa strankom čije je članove svojedobno optuživao da opravdavaju ili čak inspiriraju teroristički napad na Banske dvore.

Istodobno, Ivan Penava pobjegao je u Vukovar, Josip Jurčević, jedan od glavnih ideologa DP-a, najavio je da neće podržati ovaj sporazum, a simpatizeri Domovinskog pokreta na društvenim mrežama izrešetali su stranku uvredama i kritikama zbog saveza s HDZ-om i Andrejom Plenkovićem.

Penava po strani

Predsjednik DP-a izbjegao je ulazak u Vladu kako bi zadržao mogućnost da slobodno napada Vladu, odnosno premijera Plenkovića, izbjegavajući neugodnost da ga se proglasi Plenkovićevim ministrom i najbližim suradnikom. Jedino tako može zadržati vlast u Vukovaru, gradu u kojem opstaje podgrijavanjem nacionalnih napetosti. 

Time je Penava sačuvao odriješene ruke prije europskih izbora na kojima će Domovinski pokret ponovno ideološkim rukopisom mobilizirati birače i pokušati im skrenuti pozornost s ovakvog koalicijskog dogovora s HDZ-om.

Takvoj stranci neće biti problem pronaći nove žrtve.

U međuvremenu, DP namirit će se u "PPD" resorima, dok će Andrej Plenković tražiti način kako da u što skorije vrijeme proguta ili pak ispljune DP iz Vlade.

Što bi tu moglo poći po krivu?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15

VIDEO

Iranski predsjednik je mrtav!
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranski predsjednik je mrtav!

Loše vremenske prilike ometale su spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme
U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Vladimir Putin izrazio sućut Iranu
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Vladimir Putin izrazio sućut Iranu

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje