News

Komentari 9

Domovinski pokret pokreće postupak protiv Šimundića

Domovinski pokret pokreće postupak protiv Šimundića

Član DP-a Šimundić izabran je u ponedjeljak za predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije i time je u trećem pokušaju konstituirana Županijska skupština i izbjegnuti izvanredni izbori

Domovinski pokret priopćio je u utorak da će protiv Mate Šimundića, koji je izabranog za predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije uz podršku HDZ-a i HGS-a, biti pokrenut stegovni postupak, a tijela stranke odlučiti o njegovu 'daljnjem sudjelovanju' u DP-u.

Član DP-a Šimundić izabran je u ponedjeljak za predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije i time je u trećem pokušaju konstituirana Županijska skupština i izbjegnuti izvanredni izbori. Za Šimundića su glasovala 24 županijska vijećnika, među kojima HDZ-a, HGS-a i nezavisni Marko Žaje, dok je po deset vijećnika bilo protiv i suzdržano, među kojima je suzdržan bio i vijećnik DP-a Nikola Grabovac.

Komentirajući konstituiranje Skupštine Splitsko-dalmatinske županije iz trećeg pokušaja, iz DP-a su danas priopćili kako je "Domovinski pokret nakon izbora zauzeo stav da ne želi ići u nikakav oblik suradnje sa SDP-om, na čelu s Rankom Ostojićem, ni HGS-om na čelu sa Željkom Kerumom".

Napominju da je i Predsjedništvo stranke raspravljalo na tu temu i podržalo takve stavove županijske podružnice DP-a.

Dodaju kako je Predsjedništvo županijske podružnice DP-a nekoliko puta glasovalo o takvoj odluci, i ona je uvijek bila potvrđena.

Iz DP-a kažu da je vijećnik Mate Šimundić (DP), koji je za predsjednika Županijske skupštine izabran uz podršku HDZ-a i Kerumovog HGS-a, "jučer glasovao protivno takvoj odluci te je jučer Predsjedništvo Domovinskog pokreta SDŽ-a zatražilo pokretanje stegovnog postupka protiv Šimundića, sukladno Statutu stranke".  

Domovinski pokret će "kroz tijela stranke provesti postupke kojima će odlučiti o daljnjem tijeku sudjelovanja Mate Šimundića u Domovinskom pokretu", priopćila je Služba za odnose s javnošću DP-a.

Dodaju kako Domovinski pokret "svakako ne podržava samovoljne istupe bilo kojeg člana stranke koji se protive odlukama Predsjedništva Domovinskog pokreta, i u ovom slučaju Predsjedništva Splitsko-dalmatinske županije".

Izbor Šimundića za predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije izazvao je jučer oštru polemiku među vijećnicima. Iz Mosta, SDP-a te vijećnik DP-a Grabovac su tvrdili kako je riječ o Šimundićevoj trgovini s HDZ-om i HGS-om, no njihovi članovi odbacili su takve tvrdnje.

Vijećnik HDZ-a Ante Sanader podsjetio je Mostovog Miru Bulja da u Sinju koalira sa SDP-om, dodavši da su u Splitsko-dalmatinskoj županiji 'Mostovci bili na istoj strani kao i sve lijeve stranke i ateisti'.

Mate Šimundić, zahvaljujući na izboru za predsjednika Županijske skupštine, kratko je rekao kako je najvažnije da su izbjegnuti novi izbori za Skupštinu Splitsko-dalmatinske županije.