Obavijesti

News

Komentari 17

Donatori će ipak moći izgraditi kuće: 'Nadamo se da ćemo moći početi s gradnjom što prije'

Donatori će ipak moći izgraditi kuće: 'Nadamo se da ćemo moći početi s gradnjom što prije'

'Kuće bi trebale biti gotove za tri i pol mjeseca. Ministarstvo treba dati i iste upute uredima kako postupati s obzirom na to da i oni ne znaju informacije, kažu iz zaklade Solidarna nakon pojašnjenja Ministarstva

VIDEO

Radimo na tome i inzistirat ću da se situacija razriješi. Siguran sam da ćemo naći rješenje.

Poručio je to u utorak ujutro potpredsjednik Vlade Boris Milošević nakon što smo objavili tekst da zbog sporosti države 11 višečlanih obitelji s potresom pogođene Banovine neće dobiti krov nad glavom. Apsurd je da njima nove domove ne treba izgraditi ni država ni lokalna uprava, nego je novac za zamjenske kuće osiguran od donacija preko Zaklade Solidarna.

Država koči donatore u obnovi oštećenih kuća: 'Nije vam stalo, ali nama je! Dajte da gradimo!'
Država koči donatore u obnovi oštećenih kuća: 'Nije vam stalo, ali nama je! Dajte da gradimo!'

Sve spremno, ali na čekanju

Oni su skupili 4,5 milijuna kuna i još u lipnju su bili izabrani izvođači radova, napravljeni su i projekti tipskih protupotresnih kuća. Sve je bilo spremno i plan je bio da 11 višečlanih obitelji ima novi krov nad glavom do Božića. Međutim, prvo se razvuklo izdavanje dozvola za kuće, a nakon novog zakona ostali su šokirani informacijom da još moraju čekati odluku o gradnji iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Na takve odluke se čeka mjesecima, a obitelji koje su trebale dobiti kuće od donatora uopće nisu ni podnosile zahtjev iz logičnog razloga: nisu ništa tražili od države. Zbog tromosti birokracije tako će 11 višečlanih obitelji prezimiti u kontejnerima.

Nakon što su 24sata otkrila ovaj problem javnosti, iz Ministarstva graditeljstva koje vodi ministar Darko Horvat smo dobili službeni odgovor da ipak ne trebaju odluke. Iako je ranije i Zakladi i Uredu za obnovu dano drugačije neslužbeno tumačenje.

- U slučaju gradnje kuća koje su financirane privatnim donacijama, Ministarstvo ne donosi odluku - odgovorili su nam i dali tumačenje da se u tom slučaju primjenjuje Zakon o gradnji kojim se mogu nakon velikih nesreća graditi objekti koji otklanjaju štetne posljedice. U roku dvije godine ih treba i legalizirati ili ukloniti.

Pripremljen adekvatan zimski smještaj za sve stradalnike koji na Banovini žive u kontejnerima
Pripremljen  adekvatan zimski smještaj za sve stradalnike koji na Banovini žive u kontejnerima

Osiguran smještaj po zimi

U slučaju kad se izgradnja financira državnim novcem, onda je potrebna odluka, a u Ministarstvu napominju da su i tu ubrzali proces u odnosu na prethodni zakon. Prije su prvo jednu odluku donosili za uklanjanje, a zatim kad je ono provedeno, išla je odluka o gradnji. Sad će raditi paralelno te dvije odluke, što je i logično.

Dali su i podatak da su dosad zaprimili 1565 zahtjeva za uklanjanje i 1067 onih za gradnju kuće. Donijeli su tek 127 odluka o uklanjanju i 27 odluka o izgradnji. Kažu da su sad, nakon izmjena zakona, udvostručili broj ljudi koji rade na izdavanju odluka. Trenutačno ih je 45.

Iz Zaklade Solidarna se nadaju da će konačno dobiti i oni formalni odgovor kako bi napokon počeli graditi.

- Očito se može kad se hoće i žao mi je da se mora napraviti javni pritisak da bi netko uvidio problem. Nadamo se da ćemo moći početi s gradnjom što prije, a kuće bi trebale biti gotove za tri i pol mjeseca. Ministarstvo treba dati i iste upute lokalnim uredima kako postupati s obzirom na to da i oni ne znaju informacije. Nadamo se da će uskoro biti uklonjene i preostale kuće s lokacija kako bi se sve kuće mogle početi graditi - kaže Ivan Blažević, tajnik Zaklade Solidarna.

Središnji državni ured za obnovu, koji je preuzeo nadležnost za Banovinu, u utorak je izvijestio da su ipak uspjeli osigurati smještaj za sve one koji su bili u neadekvatnim uvjetima na Banovini. Smještaj je osiguran i kroz kontejnere, ali i plaćanje najma u stanovima ili kućama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije