Obavijesti

News

Komentari 32

Debeljak: Nažalost, mi za 500 radnika nećemo imati mjesta

Debeljak: Nažalost, mi za 500 radnika nećemo imati mjesta
2

Upravo radimo čišćenje Škvera, i jedva čekam da zatvorimo staru stranicu i otvorimo novu. Ovo ljeto ćemo stvoriti rađanje novog, poštenog Škvera, napisao je Debeljak

VIDEO

Upravo radimo čišćenje škvera, i jedva čekam da zatvorimo staru stranicu i otvorimo novu. Ovo ljeto ćemo stvoriti rađanje novog, poštenog škvera, u kojem će se barem 99% radnika boriti za njega, a ne kako iz njega izmusti što više, najavio je Tomislav Debeljak, vlasnik splitskog škvera na Facebook stranici Škveranka. 

Dogovoreno je kako će zadržati najmanje 2000 od 3500 radnika koji su od lipnja počeli dobivati otkaze prema modelu restrukturiranja Debeljakove grupacije DIV. 

U Brodosplitu, pak, treba radne snage jer valja do konca godine dovršiti dva složena heavy liftera, brodove za prijevoz teških i velikih tereta, za nizozemskog naručitelja. Prema procjenama zaposlenika koji rade u otkaznom roku,  isporuka  će kasniti.

Kako bilo, u tijeku je i selekcija formalno otpuštenih zaposlenika, odvaja se žito od kukolja. Radnici  su sami prije tri mjeseca morali ocijeniti kolege kroz testove o radnom okruženju, tzv. ''360-degree feedback''. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Satima smo pisali testove, trebali smo ocijeniti kolege iz svog pogona - koje smatramo dobrima, a koje lošima. Morali smo navesti i ljude s kim bi smo željeli raditi, a s kim ne. Iako je to praksa na zapadu, mi smo to više doživjeli kao 'cinkavanje' kolega, kazao je jedan radnik

Bez obzira na testove, u škver se neće vratiti stotine zaposlenih u administraciji, a kako kažu radnici iz pogona, tamo su se najviše uhljebljavalo preko veze, desetljećima nalazilo radna mjesta za potomke starijih škverana.

- Satima smo pisali testove, trebali smo ocijeniti kolege iz svog pogona - koje smatramo dobrima, a koje lošima. Morali smo navesti i ljude s kim bi smo željeli raditi, a s kim ne. Iako je to praksa na zapadu, mi smo to više doživjeli kao 'cinkavanje' kolega - kazao je jedan radnik.

Debeljak za administraciju kaže kako nema izbora, da će tu biti počinjena nepravda. Traži i pomoć triju škverskih sindikata, te Zavoda za zapošljavanje da s otpremninama otpušteni stvore sebi nove poslove.

- Bit će sigurno 500 djelatnika koji su dobri radnici, tj mogli bi biti dobri, ali nažalost za njih nećemo imati mjesta. Znam da će me ti ljudi mrziti i apsolutno sam spreman na taj potez da po prvi put u životu moram žrtvovati svoje djelatnike, da bi ostali preživjeli. Želio bi im pomoći da na kraju napravimo najbolje kadrovsko restrukturiranje i da svakome namamimo smiješak na lice, no bojim se da će me dosta njih mrziti, i da neće htjeti našu pomoć – priopćio je Debeljak.

Navodi i kako je već 740 najboljih djelatnika odabrano da nakon otkaza u procesu restrukturiranja vrate se formalno na ponovo na posao. 

- Imamo spisak u kojem ste vi odabrali 2059 djelatnika koji su zeleni, tj pozitivni, 600 njih koji su žuti, tj imaju potencijal postati pozitivni. Imamo testove koji pokazuju 740 super djelatnika. Tko je u proizvodnji i do sada bio koliko toliko pošten i vrijedan radnik, takvih  je 80%, i točno se zna koji su to, a koji nisu. Ako nemate nekih velikih grijeha iz prošlosti, nemate se čega bojati  – poručio je Debeljak preko Facebooka.

Brodosplit: Nema bolovanja dok traje otkazni rok

Brodosplit je novinarima poslao priopćenje u kojem pojašnjava svoj dopis prema liječnicima koji se ovih dana spominje u javnosti. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Poštovani,

zbog učestalih i iskrivljenih medijskih natpisa ovih dana, a radi istinitog informiranja javnosti i zaštite ugleda svih radnika, šaljemo obavijest sljedećeg sadržaja: 

- U našem dopisu koji se ovih dana učestalo spominje, apeliramo na liječnike, da se radnicima Grupacije Brodosplit, u periodu dok traje otkazni rok, a za koje vrijeme radnik ne radi, ne otvara bolovanje kako bi izbjegli traženje kontrole otvaranja bolovanja sukladno važećim zakonskim propisima. O svemu smo obavijestili Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Također na internet stranicama Ministarstva rada i mirovinskoga sustava objavljen je dokument iz članka 113. Zakona o radu, u kojem stoji, citiramo: „Mišljenja smo kako doista nema razloga za određivanje bolovanja za vrijeme trajanja otkaznog roka u kojem je radnik oslobođen obveze rada, međutim o toj činjenici izabrani liječnik ne može uvijek imati saznanja.“

 http://www.mrms.hr/pitanje/clanak-113-otkazni-rok/ 

Vjerujemo da će te primijetiti sličnosti našeg dopisa i objave Ministarstva rada, čijim smo se javnim naputkom vodili, a ovim putem potvrđujemo naše ispravno postupanje po pitanju dopisa prema liječnicima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto