Obavijesti

News

DORH i policija istražuju smrt curice (4) u Istri: 'Tim liječnika plakao je s obitelji, šokirani su'

DORH i policija istražuju smrt curice (4) u Istri: 'Tim liječnika plakao je s obitelji, šokirani su'
1

Djevojčica iz Češke nije imala ozljede na tijelu. Shrvani otac tvrdi da su večer prije zatražili liječničku pomoć. Čeka se obdukcija

VIDEO

Teška tragedija pogodila je jednu češku obitelj koja je došla na ljetovanje u Medulin kraj Pule. Preminula je njihova 4-godišnja djevojčica, koja se prethodnog dana žalila na jake bolove u trbuhu.

Čim je pulska Hitna pomoć dobila poziv, u srijedu u 5.55 sati, liječnički tim krenuo je prema ulici Regi, gdje je obitelj smještena.

- Naš tim stigao je kod obitelji u 6.04 sata i krenuo s reanimacijom. Do našeg dolaska otac djevojčice, prema uputama dežurnog dispečera, oživljavao je svoje dijete. Kad je tim Hitne stigao na lokaciju, dijete je, nažalost, bilo bez znakova života i hipoksično. Punih sat vremena pokušali su djevojčicu vratiti u život. Masirali su srce, upotrijebili su sve lijekove prema pravilima struke, svu tehniku kojom raspolažemo. Dijete i dalje nije davalo znakove života - rekla je za 24sata Tatjana Čemerkić iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Detalji tragedije u Medulinu: Preminula curica (4). Roditelji i ranije tražili liječničku pomoć?
Detalji tragedije u Medulinu: Preminula curica (4). Roditelji i ranije tražili liječničku pomoć?

Nažalost, tim je na aparatu očitavao samo ravnu crtu. Čemerkić dodaje kako je njihov tim dao 500 posto sebe da bi djetetu pomogli, ali nije mu bilo spasa. Nakon sat vremena truda i oživljavanja, nije bilo nikakvog pomaka. Obitelj je, kaže, bila u strašnom šoku.

Pokušali su sve

- Velika je to tragedija. Kako su plakali oni, tako je plakao i naš tim liječnika i tehničara. Jutros su se vratili vidno šokirani. Užasni su to trenuci, na koje nikad nitko ne može ostati imun - kazala je potresena Čemerkić.

Otac se u tim trenucima nije mogao pomiriti s tim da njegove djevojčice više nema. Nakon što su djelatnici Hitne dali i zadnji atom snage za malenu, doznajemo kako je otac iznova pokušao oživljavanje.

- Otac je rekao kako je ranije potražio liječničku pomoć jer djevojčici nije bilo dobro. Ispričao je da joj je pozlilo, ali nisu došli kod nas po pomoć - ispričala je Čemerkić. Upitali smo ravnateljicu pulske bolnice, dr. Irenu Hrstić, je li ta češka obitelj prije tražila pomoć djelatnika pulske bolnice.

- Kad nešto uđe u ovlasti MUP-a i Državnog odvjetništva, nemam ovlasti davati informacije - kratko je komentirala slučaj. Policija i Državno odvjetništvo preuzeli su slučaj. Zasad su isključili bilo kakvu sumnju da je smrt bila nasilna.

Tragedija u Istri: Umrla curica
Tragedija u Istri: Umrla curica

- Policija je u 6.05 sati primila dojavu Hitne medicinske pomoći da je u Medulinu potrebna liječnička pomoć djetetu. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja - kazali su iz PU istarske. Tijelo preminulog djeteta prevezli su na patologiju pulske bolnice, gdje će napraviti obdukciju kako bi se utvrdio uzrok smrti. Ona bi trebala biti gotova u četvrtak tijekom dana.

Neslužbeno doznajemo da je slomljeni otac liječničkom timu uspio izustiti da je njegova mezimica u Medulinu prvi put vidjela more.

Inače, policija i dalje čeka nalaze od čega je preminulo dijete prije samo sedam dana također na području Pule. Zasad je sigurno kako nije bilo kaznenog djela.

- Pulska je policija 6. srpnja oko 6.55 sati primila dojavu Hitne medicinske pomoći o intervenciji na pulskoj Verudi. Zasad je utvrđeno kako je preminulo malo dijete koje je prevezeno u pulsku bolnicu radi obavljanja obdukcije - napisali su iz policije.

Kobni bazeni

Podsjetimo, ovo je druga velika tragedija u Istri u kratkom vremenu. Prije manje od mjesec dana preminuo je dječak (3) koji se utopio na proslavi rođendana u Puli. I njega je tim Hitne pomoći sat vremena pokušavao oživiti.

Kako smo tada doznali, proslavu dječakova trećeg rođendana organizirala je agencija koja se time bavi, u kući za odmor u Medulinskoj ulici u Puli. Bilo je prisutno oko 15 odraslih i djece. U jednom trenutku dječačić se nekamo iskrao i nestao iz vida roditeljima i drugim gostima. Odmah su ga počeli tražiti, a nakon određenog vremena netko je primijetio da je dječak bez svijesti u montažnom bazenu u dvorištu kuće. Hitna pomoć poziv je primila u 15.49 sati te su na teren zbog ove intervencije odmah pojurile dvije ekipe. Prema kući kraj koje je dječak upao u bazen krenula je najbliža ekipa, koja se upravo vraćala u Pulu s pacijenticom iz Medulina, a druga ekipa poslana je iz baze simultano kako bi preuzela tu pacijenticu.

Slična tragedija zbila se u kolovozu 2022. na Viru, kad se u bazenu apartmana utopio također dječak star tri godine. Obitelj je došla na godišnji odmor i, dok je majka bila zauzeta s drugih dvoje djece, trogodišnjak je neopaženo izašao iz apartmana. Da njegovo beživotno tijelo pluta u bazenu, primijetio je vlasnik iznajmljivač i pokušao reanimirati dijete do dolaska Hitne.

Policija o smrti jednomjesečne bebe u Puli: Ništa ne ukazuje na posljedice kaznenog djela
Policija o smrti jednomjesečne bebe u Puli: Ništa ne ukazuje na posljedice kaznenog djela

Podsjetimo, takva tragedija s bazenom zabilježena je i 2020. u istarskom Vinežu nedaleko od Labina. Tad se utopio dječačić star samo 17 mjeseci. Bio je u dječjem bazenčiću na napuhivanje u kojem je bilo samo 20 centimetara vode.

Roditelji su ga izvukli na suho i pokušali su ga spasiti. Prevezli su ga do labinske Hitne pomoći, no ni tad reanimacija nije pomogla.

- Ma to su mlađi ljudi, viđala sam ih. Šetali bi to dijete u kolicima. Ovo je strašno nešto - govorila nam je jedna od stanovnica Vineža.

Jedan susjed koji živi u neposrednoj blizini nesretne obitelji rekao nam je tad kako je potpuno šokiran nezgodom.

- Nedavno su onamo došli, ne mogu vam ništa sad reći. Zbilja ne mogu. Svi smo utučeni tim slučajem - rekao nam je tad potreseni gospodin iz Vineža. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe