Obavijesti

News

Komentari 3

DORH poduzima radnje vezano za korištenje sredstava iz EU Fonda

DORH poduzima radnje vezano za korištenje sredstava iz EU Fonda
1

U medijima je prije nekoliko dana objavljeno izvješće revizije Europske komisije o stopiranju isplate 1,23 milijarde kuna iz EU fonda za ruralni razvoj, pod prijetnjom novčanih sankcija

VIDEO

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) poduzima zakonom propisane radnje vezano za sporne projekte i korištenje sredstava iz EU Fonda za ruralni razvoj, za vrijeme mandata bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Jakovine, potvrđeno je u petak iz DORH-a.

„U odnosu na vaš upit možemo odgovoriti kako DORH poduzima zakonom propisane radnje“, kratko je rekla glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin na upit Hine, postupaju li u tom predmetu, i jesu li dobili informacije i dokumentaciju o spornim natječajima za europske poljoprivredne poticaje iz Programa ruralnog razvoja, koje je stopirala Europska komisija.

U medijima je prije nekoliko dana objavljeno izvješće revizije Europske komisije o stopiranju isplate 1,23 milijarde kuna iz EU fonda za ruralni razvoj, pod prijetnjom novčanih sankcija.

 Glede spornih projekata prijavljenih na EU natječaj za ruralni razvoj, iz Ministarstva financija doznaje se da je ovih dana Služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara tog Ministarstva, kao koordinacijsko tijelo u AFCOS-sustavu,  a na zahtjev Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, organizirala sastanak AFCOS-mreže. 
 Na tom sastanku predstavnici Državnog odvjetništva RH i Ministarstva unutarnjih poslova dobili su potrebne informacije vezane za taj natječaj i dostavljena im je dokumentacija kako bi mogli poduzeti  potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti, naveli su iz Ministarstva financija.
 AFCOS-mrežu čine tijela koja se bave suzbijanjem nepravilnosti, prijevara, korupcije ili nekog drugog oblika nezakonitih aktivnosti - Ministarstvo pravosuđa, MUP, Ministarstvo financija – Porezna uprava, Carinska uprava, Sektor za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole, Ured za sprječavanje pranja novca, Sektor za financijski i proračunski nadzor; Ministarstvo gospodarstva – Uprava za sustav javne nabave; Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije.
 Od tijela AFCOS-mreže na sastanku su sudjelovali predstavnici DORH-a, MUP-a i Agencije za reviziju sustava provedbe programa EU.

Sporni poljoprivredni projekti u rujnu na sastanku u EK; Hrvatskoj dana dva mjeseca da doradi procedure

Ministar poljoprivrede Davor Romić izvijestio je danas u Požegi da će sporni poljoprivredni projekti bit na rasporedu bilateralnog sastanaka u Europskoj komisiji u rujnu, a Hrvatskoj su dana dva mjeseca da doradi procedure.

Komentirajući slučaj vlasnički povezanih tvrtki kojima su odobreni višemilijunski iznosi potpora iz EU Fonda za ruralni razvoj, ministar Romić je naglasio da je po dolasku u Ministarstvo naložio reviziju ranije odobrenih projekata i da je ustrojena nova procedura odobravanja projekata.

AFCOS (Anti-Fraud Coordination Service) mreža u ovom trenutku preispituje 21 projekat koji je pod određenom sumnjom. Riječ je o projektima koji su pobijedili na natječajima na koji su se prijavila različita poduzeća u vlasništvu  istih osoba.  Kada od njih dobijemo tumačenje znati ćemo povući određene poteze, rekao je Romić novinarima.

Primjedbe EK: umjetno stvaranje uvjeta za dobivanje europskih sredstava

 Glavne primjedbe Europske komisije odnose se na umjetno stvaranje uvjeta za dobivanje europskih sredstava, primjerice, kada se za nositelja projekta formalno postavi ženska osoba mlađa od 40 godina za što se dobivaju dodatni bodovi, ili kada su na natječaju za financiranje odabrana poduzeća, tvrtke-kćeri velikih poljoprivrednih poduzeća, iako su osnovana netom prije objave natječaja, imaju iste vlasnike i potpuno komplementarne projekte.

 Europska komisija je prije desetak dana uputila hrvatskim vlastima dopis s primjedbama u vezi s natječajima za projekte iz Programa ruralnog razvoja, a Hrvatska ima dva mjeseca za odgovor na primjedbe, potvrdio je u utorak u Bruxellesu ministar Romić. Te slučajeve provjerava AFCOS mreža, posebno tijelo osnovanom s ciljem zaštite financijskih interesa EU u Hrvatskoj, koje neposredno surađuje s  Europskim uredom za borbu protiv prijevara (OLAF).

 Primjedbe Europske komisije odnose se na tri podmjere iz Programa ruralnog razvoja. Te se podmjere tiču kapitalnih investicija, poput kupovine hladnjače, izgradnje skladišta, izgradnje pogona za preradu primarnih poljoprivrednih u gotove proizvode s dodanom vrijednošću, te na izgradnju bazena za stajsko gnojivo, kako bi se spriječilo da nitrati ne prodru u podzemne vode.
 Romić je kazao da se u ovom trenutku ne može ništa reći dok AFCOS mreža ne preispita te slučajeve, nakon čega će se donijeti konkretne odluke.

 "U ovom trenutku AFCOS mreža treba dati odgovor na upite EK, a mi ćemo voditi računa o eventualnim propustima ako ih je bilo. Komisija je u pisanom izvješću istaknula da zasad šteta nije napravljena jer nije ni bilo isplata", rekao je Romić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik