Obavijesti

News

Komentari 19

DORH tvrdi: Nismo pokrenuli predistragu protiv Perkovića

DORH tvrdi: Nismo pokrenuli predistragu protiv Perkovića
1

Zaključeno, napominjemo da državno odvjetništvo nije pokrenulo "proces" niti vodi "predistragu" ili "predistražni postupak" protiv Josipa Perkovića, kažu u DORH-u

VIDEO

Državno odvjetništvo (DORH) opovrgnulo je medijske napise te poručilo da nije pokrenulo "proces" niti vodi "predistragu" ili "predistražni postupak" protiv Josipa Perkovića. 

- Povodom napisa u medijima i brojnih upita o tome je li točno kako je pokrenut "proces" odnosno "predistraga" protiv Josipa Perkovića, radi objektivnog informiranja javnosti odgovaramo da ovi napisi nisu točni jer u konkretnom slučaju postoje okolnosti koje isključuju kazneni progon o čemu smo priopćili 24. lipnja 2013. (28. 10. 2013.)

Pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je obavijestilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i županijska državna odvjetništva o europskim uhidbenim nalozima koje su nadležna pravosudna tijela Savezne Republike Njemačke izdala za predaju hrvatskih državljana osumnjičenih za kazneno djelo pomaganjem u ubojstvu na štetu Stjepana Đurekovića, a koje je počinjeno prije 7. kolovoza 2002.

S obzirom da je riječ o europskim uhidbenim nalozima koje sada nije moguće izvršiti zbog vremenskog ograničenja primjene europskog uhidbenog naloga u Republici Hrvatskoj, nadležna županijska državna odvjetništva poduzimaju radnje koja su po zakonu dužna poduzimati u cilju ocjene postojanja zakonskih pretpostavki za kazneni progon počinitelja u Republici Hrvatskoj.

Slijedom navedenog, državno odvjetništvo je, nakon pristupanja Republike Hrvatskoj Europskoj uniji i zaprimanja europskih uhidbenih naloga, skrenulo pozornost svim tijelima otkrivanja koja su istraživala ili podnosila prijave protiv počinitelja kaznenog djela pomaganjem ubojstva na štetu Stjepana Đurekovića, kako je nužno razmotriti i sistematizirati dokumentaciju koju ta tijela posjeduju, u cilju ispunjenja međunarodnopravne obveze procesuiranja počinitelja kaznenih djela a kako je to propisano relevantnim konvencijama Vijeća Europe po načelu aut dedere aut judicare.

Zaključeno, napominjemo da državno odvjetništvo nije pokrenulo "proces" niti vodi "predistragu" ili "predistražni postupak" protiv Josipa Perkovića - objavio je DORH na svojim stranicama. 

EK ne želi komentirati slučaj Perković

Europskoj komisiji ne žele komentirati navode o pokretanju istrage protiv Josipa Perkovića u Hrvatskoj, što bi tog bivšeg obavještajca moglo spasiti od izručenja temeljem europskog uhidbenog naloga izdanog u Njemačkoj.

- Komisija nikad ne komentira pojedinačne slučajeve i pojedinačne europske uhidbene naloge, pa tako nemamo komentara ni na ovaj slučaj. Ono o čemu Komisija brine je kako države implementiraju u svoje zakonodavstvo europske propise o uhidbenom nalogu. Komisija intervenira u slučaju pogrešnog implementiranja tih propisa i to je ono što smo učinili u slučaju Hrvatske koja je, nakon intervencije Komisije, promijenila zakon. Nadgledat ćemo i kako se taj zakon primjenjuje ali nemamo komentara na pojedinačne slučajeve - rekla je Mina Andreeva, glasnogovornica europske povjerenice Viviane Reding.

>>> DORH prikuplja podatke za istragu protiv Josipa Perkovića


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...