Obavijesti

News

Komentari 184

DOZNAJEMO Banožiću će dati da aktivira svoj saborski mandat: 'Ovo smo odlučili u dobroj vjeri'

DOZNAJEMO Banožiću će dati da aktivira svoj saborski mandat: 'Ovo smo odlučili u dobroj vjeri'

Odvjetnica bivšeg ministra obrane Marija Banožića Ksenija Vržina podnijela jeu četvrtak zahtjev za aktivacijom i mirovanjem njegova saborskog mandata te korištenje opcije 6+6

VIDEO

Proučili smo svu potrebnu dokumentaciju sa saborskim službama te sam odlučio prvo, u dobroj vjeri, Mandatno-imunitetnom povjerenstvu predložiti da prihvati zahtjev odvjetnice Marija Banožića da mu se aktivira saborski mandat te isti stavi na mirovanje, rekao nam je predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

banožićev auto 00:25

- Sagledavali smo sve činjenice te smo čekali nekoliko dana da vidimo hoće li se netko iz obitelji javiti u vezi s tim. Kako se nitko nije javio, nemamo sumnji da to nije volja g. Banožića. Nakon što prođe na povjerenstvu, zahtjev šaljemo u Sabor - dodao je Jankovics. 

Što se tiče Zakona u kojem piše da zastupnik može samo jednom zamrznuti saborski mandat, Jankovics tvrdi kako se to odnosi na osobne razloge. 

- Saborski zastupnik ima pravo jednom zamrznuti mandat ako se radi o osobnim razlozima, a ako je riječ zbog nespojivih dužnosti, onda se taj članak na to ne odnosi - pojasnio je Jankovics. 

Podsjetimo, odvjetnica bivšeg ministra obrane Marija Banožića Ksenija Vržina podnijela je u četvrtak zahtjev za aktivacijom i mirovanjem njegova saborskog mandata te korištenje opcije 6+6, koja Banožiću omogućava da koristi šest plaća i 50 posto plaće drugih šest mjeseci. 

Predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Robert Jankovics potvrdio je da je Povjerenstvo u petak ujutro zaprimilo zahtjev za aktivacijom zastupničkog mandata Maria Banožića i njegovo mirovanje iz osobnih razloga.

Svakih sat vremena mijenjali su činjenice o Banožićevoj nesreći
Svakih sat vremena mijenjali su činjenice o Banožićevoj nesreći

- Punomoć, po kojoj je zahtjev za aktivacijom zastupničkog mandata Marija Banožića podnijela odvjetnica bivšeg ministra, nije ovjerio javni bilježnik. Ovo je presedan, nikada u povijesti modernog Sabora nije bilo da zastupnik nije osobno potpisao zahtjev, nego putem punomoći koja nije ovjerena kod javnog bilježnika. To je punomoć koju je, kako vidim, Banožić dao odvjetnici, to je presedan, malo smo iznenađeni s tim - rekao je predsjednik MIP-a.

Objasnio je i kako Zakon o obveznim odnosima predviđa davanje punomoći, ali i naglasio da u 32 godine modernog Sabora nije bilo ničeg sličnog slučaju bivšeg ministra obrane koji je razriješen u subotu, nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula, a on teško ozlijeđen te se i dalje liječi u KBC Osijek.

Objasnio je i kako je zahtjev za aktivacijom Banožićeva mandata i njegovo mirovanje iz osobnih razloga, podnijet pravovremeno, dakle unutar roka od osam dana, ali da treba vidjeti je li on utemeljen.

Kako nam je rekao Jankovics, sad su utvrdili da je utemeljen. 

Banožića je premijer Andrej Plenković smijenio s mjesta ministra nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo otac dvoje djece. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije
Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu