Obavijesti

News

Komentari 16

Dr. Ivo Goldstein: 'Razaranja kakva su u Mariupolju i Buči nije bilo niti u Vukovaru...'

Dr. Ivo Goldstein: 'Razaranja kakva su u Mariupolju i Buči nije bilo niti u Vukovaru...'

Putin je de facto delegitimizirao ukrajinsku naciju kad je rekao da Ukrajina nije prava država. Poslao je vojsku u ubilački rat, a razornih sredstava koja Rusija koristi u Buči i Mariupolju nije bilo u Vukovaru, tvrdi Goldstein

Ruska argumentacija o denacifikaciji Ukrajine na način da ruši gradove i tisuće ljudi tjera u progonstvo nije samo denacifikacija nego i delegitimizacija Ukrajine kao nacije i države, rekao je povjesničar dr. Ivo Goldstein u nedjelju u razgovoru s Borisom Rašetom u studiju 24sata.

U emisiji je Goldstein povodom skorašnjeg izlaska njegove nove knjige, "Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjega vijeka do danas", komentirao pitanje i shvaćanje pojma antisemitizam kroz povijest, osvrnuvši se pritom i na aktualne ratne događaje u Ukrajini.

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

- Putin je de facto delegitimizirao ukrajinsku naciju kad je rekao da Ukrajina nije prava država. Poslao je vojsku u ubilački rat, a razornih sredstava koja Rusija koristi u Buči i Mariupolju nije bilo u Vukovaru - rekao je Rašeti Goldstein te dodao kako je, iako ističe da je razaranje Vukovara minobacačima bilo katastrofa, razaranje u Ukrajini neusporedivo veće.

'Rusija će jednom morati slomiti zube'

- Vidio sam da je jedan ruski portal blizak Kremlju jučer objavio da 'Slovačka nije prava država'. Ako se Rusima nakon svih ratnih zločina u Ukrajini dopusti i dalje razmišljati na taj način, možemo očekivati daljnje napredovanje takve politike - ističe Goldstein, premda je vjerovao kako će sukob deeskalirati tijekom posljednjih nekoliko dana. Na pitanje o težini sankcija Rusiji, koje negativno djeluju i na Europu, Goldstein je rekao da vjeruje kako će Rusija u jednom trenutku morati popustiti.

'U masovnoj grobnici u gradu Buča pronašli smo 57 trupala'
'U masovnoj grobnici u gradu Buča pronašli smo 57 trupala'

- Najviše pati Ukrajina, patit će i Rusija, ali i svi mi, no netko će to u Rusiji morati presjeći. Mislim da će Rusija jednom slomiti zube - kazao je Goldstein.

POGLEDAJTE VIDEO:

Što se tiče teme antisemitizma u Hrvatskoj, Goldstein tvrdi kako on kod nas nije dominantan, ali da kreće od stereotipa te da nepogrešivo detektira druge bolesti društva.

Crveni križ danas sprema novu evakuaciju civila iz Mariupolja
Crveni križ danas sprema novu evakuaciju civila iz Mariupolja

- Prije 15-ak godina Žarko Puhovski se bio zakačio s nekim u nekoj javnoj debati, a kad je njegovu protivniku ponestalo argumenata, obratio mu se s 'A što vi puhovski i goldsteinovi u Hrvatskoj hoćete?!'. Isprva otac i ja nismo ni znali da je postojala ta diskusija, a kamoli da bismo u njoj sudjelovali. To je ta jedna stereotipizacija koja nas vodi prema definiciji antisemitizma - prisjetio se Goldstein, nastavljajući s povijesnim primjerima.

Antisemitizam se širi kroz stereotipe

Goldstein je rekao i kako Pavelićeva žena nije bila Židovka, a dotaknuo se i nekih drugih ljudi, poput Strossmayera i Radića.

- Strossmayer je javno podržavao židovsku zajednicu u Đakovu, smatrao je da Židovi imaju pravo na slobodan život, ali samo unutar svoje zajednice, odnosno da istodobno ne zagađuju život kršćanske zajednice - kaže Goldstein.

Crveni križ: Nastavit ćemo s operacijom izvlačenja civila iz Mariupolja, situacija je opasna
Crveni križ:  Nastavit ćemo s operacijom izvlačenja civila iz Mariupolja, situacija je opasna

- Židovstvo nije plemensko obilježje, Židov je onaj koji se tako osjeća, a ne da vas se smatra Židovom ako vam je neki predak prije dvije tisuće godina došao iz Palestine. Antisemitizam nije racionalan, on se širi stereotipima i neovisan je o etničkoj i vjerskoj pripadnosti - zaključio je Goldstein o problematici antisemitizma.