News

Komentari 16

Dr. Ivo Goldstein: 'Razaranja kakva su u Mariupolju i Buči nije bilo niti u Vukovaru...'

Dr. Ivo Goldstein: 'Razaranja kakva su u Mariupolju i Buči nije bilo niti u Vukovaru...'

Putin je de facto delegitimizirao ukrajinsku naciju kad je rekao da Ukrajina nije prava država. Poslao je vojsku u ubilački rat, a razornih sredstava koja Rusija koristi u Buči i Mariupolju nije bilo u Vukovaru, tvrdi Goldstein

Ruska argumentacija o denacifikaciji Ukrajine na način da ruši gradove i tisuće ljudi tjera u progonstvo nije samo denacifikacija nego i delegitimizacija Ukrajine kao nacije i države, rekao je povjesničar dr. Ivo Goldstein u nedjelju u razgovoru s Borisom Rašetom u studiju 24sata.

U emisiji je Goldstein povodom skorašnjeg izlaska njegove nove knjige, "Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjega vijeka do danas", komentirao pitanje i shvaćanje pojma antisemitizam kroz povijest, osvrnuvši se pritom i na aktualne ratne događaje u Ukrajini.

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

- Putin je de facto delegitimizirao ukrajinsku naciju kad je rekao da Ukrajina nije prava država. Poslao je vojsku u ubilački rat, a razornih sredstava koja Rusija koristi u Buči i Mariupolju nije bilo u Vukovaru - rekao je Rašeti Goldstein te dodao kako je, iako ističe da je razaranje Vukovara minobacačima bilo katastrofa, razaranje u Ukrajini neusporedivo veće.

'Rusija će jednom morati slomiti zube'

- Vidio sam da je jedan ruski portal blizak Kremlju jučer objavio da 'Slovačka nije prava država'. Ako se Rusima nakon svih ratnih zločina u Ukrajini dopusti i dalje razmišljati na taj način, možemo očekivati daljnje napredovanje takve politike - ističe Goldstein, premda je vjerovao kako će sukob deeskalirati tijekom posljednjih nekoliko dana. Na pitanje o težini sankcija Rusiji, koje negativno djeluju i na Europu, Goldstein je rekao da vjeruje kako će Rusija u jednom trenutku morati popustiti.

- Najviše pati Ukrajina, patit će i Rusija, ali i svi mi, no netko će to u Rusiji morati presjeći. Mislim da će Rusija jednom slomiti zube - kazao je Goldstein.

POGLEDAJTE VIDEO:

Što se tiče teme antisemitizma u Hrvatskoj, Goldstein tvrdi kako on kod nas nije dominantan, ali da kreće od stereotipa te da nepogrešivo detektira druge bolesti društva.

- Prije 15-ak godina Žarko Puhovski se bio zakačio s nekim u nekoj javnoj debati, a kad je njegovu protivniku ponestalo argumenata, obratio mu se s 'A što vi puhovski i goldsteinovi u Hrvatskoj hoćete?!'. Isprva otac i ja nismo ni znali da je postojala ta diskusija, a kamoli da bismo u njoj sudjelovali. To je ta jedna stereotipizacija koja nas vodi prema definiciji antisemitizma - prisjetio se Goldstein, nastavljajući s povijesnim primjerima.

Antisemitizam se širi kroz stereotipe

Goldstein je rekao i kako Pavelićeva žena nije bila Židovka, a dotaknuo se i nekih drugih ljudi, poput Strossmayera i Radića.

- Strossmayer je javno podržavao židovsku zajednicu u Đakovu, smatrao je da Židovi imaju pravo na slobodan život, ali samo unutar svoje zajednice, odnosno da istodobno ne zagađuju život kršćanske zajednice - kaže Goldstein.

- Židovstvo nije plemensko obilježje, Židov je onaj koji se tako osjeća, a ne da vas se smatra Židovom ako vam je neki predak prije dvije tisuće godina došao iz Palestine. Antisemitizam nije racionalan, on se širi stereotipima i neovisan je o etničkoj i vjerskoj pripadnosti - zaključio je Goldstein o problematici antisemitizma.

Najčitaniji članci