Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Dr. Smrt: Liječnik je injekcijom eutanazirao svojeg pacijenta

Slovenski je neurolog krajem prošle godine eutanazirao 83-godišnjaka nakon vrlo teškog moždanog udara, a inspekcija je pokazala da mu to nije bilo prvi put...

Youtube
Foto: Youtube
115 komentara

Unutarnja kontrola u UKC-u u Ljubljani istražuje je li neimenovani liječnik sredinom prosinca injekcijom kalija i morfija usmrtio bolesnika. A čini se da to nije jedini slučaj.

Riječ je bila o 83-godišnjaku koji je na neurološkom odjelu ležao u nesvijesti nakon teškog moždanog udara. Jedan od neurologa uštrcao mu je kobni koktel kemikalija. U Sloveniji je eutanazija teško kazneno djelo, kao i u Hrvatskoj, ali do sada ovakvi slučajevi nisu zabilježeni. Agencije javljaju da je unutarnja bolnička istraga pokazala da je liječnik, kojem prijete suspenzija i sudski progon, u siječnju 2014. eutanazirao još jednog pacijenta.

- Izvanredni stručni nadzor dovršit ćemo do sutra, najkasnije do ponedjeljka - izjavio je Sergej Hojker, strukovni direktor UKC Ljubljana.

Slučaj iz siječnja teško da će se moći detaljno istražiti jer je ispalo da nad prvim umrlim pacijentom nitko nije obavio obdukciju. A zašto obdukcije nije bilo, unutarnja kontrola istražit će i to. O koktelu kalija i morfija, kao mogućoj smrtonosnoj kombinaciji u posljednjem slučaju, pitali smo hrvatskog toksikologa Franju Plavšića.

- Dovoljan bi bio i morfij. A u određenim dozama i sam bi kalij mogao biti smrtonosan - rekao nam je Plavšić.

U SAD-u se inače kalij koristi u smrtonosnim injekcijama u nekim državama za izvršenje smrtne kazne.

No prije toga osuđeniku daju snažne doze anestetika kako bi pogubljenje bilo što bezbolnije. U Hrvatskoj od 2009. postoji inicijativa za legalizaciju eutanazije kako bi se olakšalo pacijentima koji pate od bolova i tek vegetiraju.    

Sve više ljudi ide u Švicarsku po legalnu ‘milosrdnu smrt’     

Eutanazija je legalna u Belgiji, Luksemburgu i Nizozemskoj, gdje ju je 2010. zatražilo 8500 pacijenata, a odobrena je trećini. U Nizozemsku i Švicarsku sve češće se putuje zbog ‘milosrdne smrti’. Najpoznatiji slučaj ilegalne eutanazije je dr. Jack Kevorkian, koji je 1999. u SAD-u osuđen na osam godina nakon što je priznao ubojstvo 130 pacijenata.     

Možda vas zanima i ovo:
Message