News

Komentari 22

Dr. Venus: 'Ljudima su priče o korona virusu preko glave, a riješiti ga se možemo cjepivom'

Dr. Venus: 'Ljudima su priče o korona virusu preko glave, a riješiti ga se možemo cjepivom'

Predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva dr. Miroslav Venus je istaknuo kako je cjepivo najveća zaštita od smrti, bez obzira o kojem se cjepivu radi

Nisam siguran da će pristup plašenjem polučiti efekt, iako mi kao stručnjaci moramo upozoriti da nam četvrti val vjerojatno slijedi da se ljudi na vrijeme zaštite, rekao je Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

Dr. Venus je istaknuo kako je cjepivo najveća zaštita od smrti, bez obzira o kojem se cjepivu radi, a preporuka je primiti dvije doze za kvalitetnu zaštitu. Spomenuo je istraživanje provedeno u Škotskoj u kojem stoji da  je potrebno primiti obje doze AstraZenece i Pfizera gdje se drastično diže zaštita nakon primanja druge doze. Kod Pfizera u toj studiji se s 30 posto diže na 79 posto, a kod AstraZenece s 18 posto na 60 posto.

Kaže kako pojava novih sojeva virusa nije ništa neobično, a jedan od najvećih faktora njihove pojave je da imamo velik dio nezaštićene populacije.- Osobe koje nisu preboljele bolest i nisu stekle imunitet prirodnih putem, odnosno oni koji se nisu cijepili, su pogodono tlo za širenje zaraze. Mi želimo kampanjom "Cijepi se, misli na druge" motivirati ljude na altruizam, da ne budemo sebični, već da razmišljamo o najbližima i kompletnom društvu te da se cijepimo kako bi virusu onemogućili odnosno otežali daljnje širenje - rekao je.

Nije zadovoljan tempom cijepljenja u Hrvatskoj jer zadani cilj od 50 posto cijepljenog stanovništva do kraja lipnja nije ispunjen.

Ljudima su priče o koronavirusu 'preko glave'

Istaknuo je da shvaća da su ljudima priče o koronavirusu "preko glave" jer sada idu na godišnje i ne žele razmišljati o tome.

Umjesto kažnjavanja, kaže, potrebno je motivirati i educirati građane.

- Nisam siguran što bismo dobili da uvedemo obvezno cijepljenje, postavlja se pitanje za koga obvezno, koje su mjere za one koji se ne žele cijepiti, itd. Treba spomenuti tu našu ekonomiju, moramo od nečega živjeti. Treba ljude pozvati da razmisle i sigurno će na taj način napraviti dobar potez - rekao je.

Jedino rješenje je cjepivo 

- Sad smo dobili moderno oružje 21. stoljeća, ponuđeno je na stolu i sad je samo stvar odluke svakog pojedinca da prihvati osobnu odgovornost i da se cijepi. Bez toga teško da ćemo s ovim izaći na kraj - objasnio je.

Najčitaniji članci