Obavijesti

News

Komentari 774

Liječnica: U Dubravi je umrlo osam cijepljenih s obje doze. HZJZ: Mi nemamo te podatke

Liječnica: U Dubravi je umrlo osam cijepljenih s obje doze. HZJZ: Mi nemamo te podatke

U izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stoji da nitko tko je cijepljen nije preminuo od korone, dok KB Dubrava broji osam cijepljenih ljudi koji su primili dvije doze i umrli od korone.

Nakon što je infektologinja KB Dubrava Nikolina Bušić u četvrtak za RTL izjavila da je u toj bolnici umrlo osam pacijenata cijepljenih s dvjema dozama, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je da HZJZ o tome nema službenih podataka. U izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stoji da nijedna cijepljena osoba nije preminula od korone. 

Na pitanje kako to da HZJZ nema podatke o smrtnim slučajevima koje ima KB Dubrava, Šimetin je odgovorila da je u pitanju “dosta metodoloških pitanja koje ne može objašnjavati”.

- Tu je dosta metodoloških pitanja koja možda ne mogu sve detaljno objašnjavati, ali moram reći prvo da se izvješće odnosi na podatke koje smo mi zaprimili službenim kanalima. Do današnjeg dana nemamo sve podatke iz jedne ustanove pa tako ni iz bolnice Dubrava jer uvijek ti podaci kasne u odnosu na stvarno vrijeme - rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić-Šimetin.

Štampar: Tko je dobio obavijest o terminu cijepljenja bez naziva punkta treba otići na Velesajam
Štampar: Tko je dobio obavijest o terminu cijepljenja bez naziva punkta treba otići na Velesajam

Istaknula je i da je pitanje što je u navedenim slučajevima iz KB Dubrave osnovni, a što popratni uzrok smrti.

-  Iako sada ne možemo detaljno istražiti ovih osam slučajeva, trebat će nam neko vrijeme, ali možemo pretpostaviti da se u prijavama smrti ne radi o COVID-u kao osnovnom uzroku smrti, nego je nešto drugo u pitanje.

Po podacima kojima za sada službeno raspolaže HZJZ, nema ni jednog slučaja za koji se može tvrditi da je osnovni uzrok smrti korona, a osoba je cijepljen pravilno s dvije doze, istaknula je.

Otkrila je da se radi o ljudima starije životne dobi s ozbiljnim komorbiditetima.

'Četvrti val koronavirusa mogao bi ugroziti ljeto, 40 posto zaraza otpada na delta soj virusa'
'Četvrti val koronavirusa mogao bi ugroziti ljeto, 40 posto zaraza otpada na delta soj virusa'

- Sve su te osobi starije životne dobi,  prosjek  im je 84 godine, i to su bile osobe s ozbiljnim komorbiditetima - rekla je Pavić Šimetin.

Riječ je o podacima koje je HZJZ zaprimio službenim kanalima od zdravstvenih ustanova. No, HZJZ nema sve podatke ni iz jedne ustanove, pa tako ni iz KB Dubrave, jer ti podaci kasne u odnosu na stvarno vrijeme, objasnila je Pavić Šimetin.

HZJZ je, kaže, u svom izvješću promatrao koronu kao osnovni, prvi, uzrok smrti, a nisu obuhvaćeni slučajevi u kojima je korona navedena kao drugi, treći ili četvrti uzrok smrti.