Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
247 komentara

Drama na Hrvatskim studijima: Blokada nastave, stigla policija

Studenti su izglasali blokadu nastave zbog odluke Senata Sveučilišta kojom se u sljedeću akademsku godinu ne upisuje niti jedan student na studij filozofije. I profesori su najavili štrajk...

studenti_blokada
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Studenti Hrvatskih studija u ponedjeljak su, okupljeni na tijelu koje nazivaju Studentski sabor, izglasali blokadu nastave. Profesori, također, najavljuju štrajk.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1194441 / ]

Razlog za blokadu je odluka Senata Sveučilišta kojom se u sljedeću akademsku godinu ne upisuje niti jedan student na studij filozofije. Studenti se protive jer je Filozofski fakultet Družbe Isusove bio podružnica Hrvatskih studija, a otkako je postao sastavnica Sveučilišta zbog njih je došlo do ukidanja studija filozofije na Hrvatskim studijima uz objašnjenje rektora Damira Borasa da ne postoji potreba za tri studija filozofije na istom Sveučilištu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Zanimljivo je kako se ukida studij na Hrvatskim studijima koji je Agencija za znanost i visoko obrazovanje proglasila najbolje ocijenjenim visokim učilištem u društvenom i humanističkom području. 

Studentski sabor sazvala je studentska inicijativa Studenti govore. Sabor je, kažu, tijelo izravne demokracije na kojem odlučuju svi prisutni. Navode kako će sve odluke o blokadi donositi isključivo Sabor. 

Foto: Bogdan Blotnej/24sata

Kako doznajemo, u popodnevnim satima vodstvo Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja odlučivat će o štrajku profesora Hrvatskih studija. Na sastanku Sindikalne podružnice prošli tjedan dio profesora je već izrazio spremnost za štrajk zbog stanja na studijima.  

Podsjećamo, sukob profesora i studenata Hrvatskih studija s rektoratom počeo je u siječnju kada su Hrvatski studiji – tadašnji sveučilišni centar, umjesto statusa fakulteta dobili status odjela. 

Ispred fakulteta došla su i šestorica policajaca s vozilima. 

Studenti idu od predavaonice do predavaonice i bukom blokiraju nastavu. Viču: "Uprava odlazi" i "Ostavka".

- Krivnju prebacujem na rektorat koji je donio jednu posve iracionalnu odluku i studenti su to prepoznali. Događa se nepravda - rekao je Tomislav Janović, s Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija. 

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak dao je podršku studentima i profesorima u blokadi Hrvatskih studija. Poručio je da je vjerojatno odgovornost na rektoru Borasu i ministru Barišiću.

Boras: Nema razloga da se brinete za budućnost Hrvatskih studija

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras poručio je u ponedjeljak kako ne vidi nikakav problem na Sveučilištu te da studenti ne brinu o budućnosti Hrvatskih studija. O dolasku policije na Sveučilište kaže da nema pojma. Poručio je političarima i onima koji nisu na Sveučilištu da se ne bave Sveučilištem. 

- Nema nikakvog razloga da se bilo tko, pogotovo ne studenti, brinu o budućnosti Hrvatskih studija. On ima svijetlu budućnost. Što se tiče studija filozofije, svi studenti, kao što je to i po zakonu, tako je i Senat obaviješten, moći će završiti studij. Prema tome, studenti koji studiraju filozofiju ne moraju se uopće oko toga uzrujavati. Diplomski studij se normalno nastavlja i svi će oni, koji su preddiplomski počeli, moći i diplomski zavšiti. Što se tiče profesora, nitko neće ostati bez posla. Svi će se normalno moći baviti svojom znanošću. Jasno je da neke akcije koje neki profesori tamo rade nisu u okviru ovlasti koje oni imaju. Ali, naravno, mogu iskazati svoje mišljenje. A to mišljenje mora biti demokratsko, a neki koji pokušavaju to nasilnim metodama raditi, to ne spada u akademsku praksum - rekao je Boras.

Barišić: Sveučilišta autonomno odlučuju o svojoj upisnoj politici

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić rekao je u ponedjeljak, vezano uz blokadu zgrade Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu zbog smanjenja kvote za studente filozofije, da sveučilišta autonomno odlučuju o svojoj upisnoj politici i svim drugim pitanjima.

"U Hrvatskoj imamo autonomiju sveučilišta po kojoj ona autonomno odlučuju o svojoj upisnoj politici i svim drugim pitanjima. Nemamo potrebe u ovom trenutku ništa reagirati. Sveučilište u Zagrebu, kao najstarije i najveće, ima tijela koje autonomno donose svoje odluke", rekao je Barišić na konferenciji "Kakvu Hrvatsku trebamo" upitan o situaciji na Hrvatskim studijima. Dodao je i da ga je rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras informirao o situaciji na tom fakultetu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message